L-a apucat mărinimia Ce pune la cale Mazăre cu scoaterea taxei de barieră din Mamaia
L-a apucat mărinimia: Ce pune la cale Mazăre cu scoaterea taxei de barieră din MamaiaPe de altă parte, în condiţiile în care primarul Radu Mazăre s-a luptat, sau cel puţin a dat impresia, de fiecare dată, că se luptă pentru fiecare bănuţ în plus pe care îl poate stoarce de la turişti şi nu numai, scoaterea bruscă a taxei ridică semne de întrebare pentru cei care cunosc modul în care funcţionează administraţia locală.
De altfel, în urmă cu puţin timp, când a fost întrebat de când va fi pusă în aplicare taxa de barieră în acest sezon, Mazăre a precizat că la data la care se pune în funcţiune în fiecare an, adică la începutul lunii iunie. Ceea ce denotă faptul că această decizie privitoare la suspendarea taxei a fost luată destul de recent. În plus, decizia surprinzătoare de suspendare a taxei este cu atât mai suspectă cu cât primăria a anunţat vinerea trecută că, începând cu 30 mai, deţinătorii de maşini în leasing se pot prezenta la sediul instituţiei pentru a-şi ridica legitimaţiile de liberă trecere.
Mult-contestata taxă de barieră din staţiunea Mamaia introdusă de autorităţile locale în 2005 pentru a atrage bani la buget în vederea organizării spectacolelor în staţiune sau pentru pază şi iluminat nu va mai da bătăi de cap turiştilor care se gândeau în fiecare vară, cu groază, că îşi vor da o parte din bugetul alocat vacanţei pe o taxă de pe urma căreia nu beneficiază în nicio măsură. Numai anul trecut, municipalitatea constănţeană a încasat de pe urma taxei de barieră 1,4 milioane de lei, cu 300 de milioane de lei mai puţin decât în 2009. De altfel, Curtea de Apel Bucureşti a decis, în luna ianuarie 2010, ca urmare a plângerii depuse de avocatul Laurenţiu Veţeleanu din Bucureşti, că taxa de bariera pusă pe perioada sezonului estival pentru autoturismele care nu sunt din Constanţa este discriminatorie. Instanţa s-a pronunţat pe 27 ianuarie 2010 în recursul privind anularea hotărârii 528/2008 emise de Consiliul Naţional Contra Discriminării, cu privire la acceptarea drept nediscriminatorie a taxei, obligând autoritatea să soluţioneze fapta prevăzută în art.10 lit. h din O.G. nr.137/2000.
Înainte, taxa de barieră a fost contestată şi de fostul prefect al judeţului Constanţa, Dănuţ Culeţu, instanţa pronunţându-se în favoarea acestuia în ianuarie 2006. La recurs, în iunie 2007, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au decis, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, că taxele speciale aprobate de administraţia locală sunt legale.
Ar fi fost mai mare daraua decât ocaua
Probabil pentru a evita o avalanşă de alte procese pe tema taxei de barieră, şi aşa sătul de ele, Mazăre a decis să suspende în acest sezon, dar şi în sezonul 2012, taxa de acces în staţiune, pe motiv că se gândeşte la contextul economic prin care trecem cu toţii la acest moment, dar şi că respectivele costuri cu colectarea taxei reprezentau o treime din ce ar fi strâns municipalitatea la finele verii. Primarul s-a plâns că ar fi trebuit să angajeze o firmă ai cărei angajaţi să se ocupe de colectarea taxei de barieră, cu alte cuvinte, la final profitul primăriei fiind nesemnificativ. „Având în vedere că a trebuit să dăm oameni afară din primărie, nu puteam să colectăm taxa decât cu firmă din exterior. Costurile colectării taxei ar fi fost trei sferturi din valoarea ei. Am apreciat că oricum Boc ia pielea de pe toţi, turismul merge prost, e mai bine pentru toţi să o scoatem. Pierderea este de patru miliarde de lei vechi, nesemnificativă. Dacă am fi colectat-o cu angajaţii noştri, ar fi fost de opt miliarde de lei vechi, mai mult", a spus Mazăre. Cu alte cuvinte, vara aceasta, dar nici cealaltă, turiştii nu vor mai avea parte de nicio distracţie pusă la cale de primărie în staţiunea Mamaia, aşa cum se întâmpla în anii trecuţi, când municipalitatea avea la discreţie un buget cu care puteau pune în aplicare orice moft. „Barierele sunt scoase şi pentru 2012, dar turiştii nu vor mai avea parte de nicio distracţie", a mai spus Mazăre.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp