Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:19 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistratul a alergat cu maşina personală după o bandă de hoţi Procurorul Teodor Niţă - „Sunt un fel de Gică Hagi pe teren. Primesc pase de la poliţişti şi eu centrez!"

ro

26 Oct, 2012 01:00 14569 Marime text
Nita-TeodorNita1.jpgUnele dintre dosarele cele mai mediatizate au fost instrumentate de procurorul Teodor Niţă: cazul depozitului de deşeuri toxice de la Năvodari, dosarul fantomei din cimitirul musulman din Medgidia. Acum, adună probe împotriva fostului viceprimar de la Tuzla, Marian Sărăcilă.

Omul legii s-a născut la data de 9 octombrie 1965, în localitatea Seimeni. După ce a absolvit Şcoala de Ofiţeri Radiolocaţie a decis să-şi încerce norocul la Facultatea de Drept din Bucureşti. Concurenţa la acea vreme era foarte mare: 32 de absolvenţi concurau pe un loc. A reuşit însă.

Citeşte şi „Procurorul care a rezolvat cele mai îngrozitoare crime din Constanţa

A terminat facultatea şi a fost repartizat la Olteniţa, în funcţia de procuror. Am fost ultima serie cu repartiţii, iar la sfârşitul anului 1991 a fost transferat de Institutul Naţional al Magistraturii la Parchetul din Sectorul IV Bucureşti, îşi aminteşte magistratul, iar în 1992 şi-a dat examenul de definitivat. Aşa a ajuns judecător la Medgidia. Trei ani mai târziu s-a înscris în avocatură. „Era prăpăd mare cu salariile în acel timp. Luam, spre exemplu, echivalentul a 100 de dolari. Nu aveam cum să-mi întreţin copiii", mărturiseşte el. În schimb, în avocatură câştiga extraordinar de bine.

Nu a apărat criminali, violatori şi pedofili

Şi-a permis să-şi aleagă cazurile. Spune că pe vremea când era avocat niciodată nu a apărat criminali, violatori şi pedofili. „Lumea mă acuza că l-am apărat pe Shyti Blenis, criminalul din Mangalia, dar eu am intrat în dosarul lui la început, pentru un conflict în care fusese implicat. Apoi, după ce au apărut indicii că este acuzat de crimă, m-am retras", spune Niţă.

La sfârşitul lui 2006 s-a întors la prima dragoste: magistratura. „Cred că de aici o să ies la pensie!", este el convins.

Salariile între timp s-au mărit şi spune că este foarte mulţumit, atât cât câştigă el şi soţia sa, la rândul ei magistrat.

2.500 de cauze în lucru

În ultimii ani, procurorul a instrumentat unele dintre cele mai grele dosare. În prezent, lucrează la 2.500 de cauze, împreună cu echipele de poliţişti. Nu aşteaptă ca organele de anchetă să vină să-i aducă probe la dosar, ci face echipă pe teren împreună cu poliţiştii. A fost pe urmele unei bande de hoţi din zona Basarabi - Valu lui Traian în miezul nopţii, împreună cu poliţiştii, şi a reuşit să-l prindă pe unul dintre capii reţelei cu maşina personală, cu care l-a urmărit până în Basarabi.

„Eu centrez aici. Sunt un fel de Gică Hagi. Adun date de la poliţie şi centrez. Sunt un fel de tricou cu numărul 10 de pe teren. Degeaba ai mai mulţi portari sau, în cazul nostru poliţişti, dacă nu are cine să centreze" - aşa îşi caracterizează el meseria. Cât timp a fost procuror la Medgidia, spune că a fost campion absolut la rechizitorii: din 340 de acte de trimitere în judecată, 230 au fost ale sale. Activitatea de cercetare în acea perioadă a fost realizată de cinci procurori.

În ultimii ani a instrumentat cauze celebre, cum ar fi dosarul depozitului de deşeuri toxice de la Năvodari, dosarul lui Metin Cechez, care a fost judecat pentru profanare de morminte, dosarul lui George Bosânceanu, al cărui hotel din Mamaia a fost dărâmat pentru că nu avea autorizaţie de construire.

Acum are în lucru dosarul fostului viceprimar din Tuzla, Marian Sărăcilă, care ar putea fi trimis în judecată pentru tentativă de omor.

A salvat Năvodariul de la pieire

În dosarul în care omul de afaceri italin Roberto Vincentelli este cercetat pentru infracţiunea de dare de mită, procurorul spune că acesta ar fi vrut să plătească lunar suma de 4.500 de euro, bani care ar fi trebuit să închidă ochii autorităţilor, care să nu întrebe ce fel de gunoi urma să se depoziteze la groapa de deşeuri de la Năvodari. „Gândiţi-vă că acest munte de gunoi ar fi apărut în faţa oricărui avion care ar fi aterizat pe aeroport. Groapa de gunoi ar fi fost amplasată la un kilometru de port şi la câteva sute de metri de mare. Ministerul Mediului dăduse autorizaţie pentru a se depozita aici tot ceea ce poate fi considerat gunoi", dezvăluie magistratul.

Un alt caz de răsunet a fost cel al lui Argintaru, condamnat pentru lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violenţe şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiei. În 2007, Alin Constantin Argintaru a violat o minoră de 16 ani, sub ameninţarea unei arme. „Am fost singurul procuror pentru care s-a făcut miting, de către familia victimei. Cei inculpaţi şi condamnaţi sunt foarte puţin supăraţi pe judecători şi foarte mult pe procurori, deşi în acest caz toate instanţele l-au condamnat la închisoare", spune procurorul.

A alergat după vânătorii de fantome

În 2009, Teodor Niţă a trimis în judecată mai multe persoane învinuite de comiterea infracţiunii de profanare de morminte, printre care şi pe Metin Cerchez. Totul a plecat de la o plângere penală pe care fiul decedatei Ghiulten Ghica a făcut-o la Poliţie. El reclama faptul că mormântul ei a fost profanat de mai multe persoane. Femeia a decedat în urma unei insuficienţe cardiace, însă în localitate se spunea că mortul a devenit fantomă şi îi bântuie pe membrii familiei şi pe cunoscuţi. Metin Cechez, se arată în rechizitoriu, profitând de cultura redusă a unora dintre membrii familiei, s-a lăudat spunând că va obţine aprobările pentru deshumare. Nu a reuşit, însă i-a indus în eroare pe câţiva, care s-au apucat să decoperteze mormântul. Metin Cerchez a fost condamnat la un an cu suspendare de instanţa din Brăila, unde a fost strămutat dosarul.

Cauzele, spune el, se împart în funcţie de specializarea fiecăruia. El a anchetat mai mult dosare din sectorul economic, dar şi fapte de corupţie. Aşa cum era de aşteptat, procurorul a primit de-a lungul timpului mai multe ameninţări, dar nu se teme: „Nu trag cu tunul după muşte!", este deviza lui. Poartă însă întotdeauna la el două pistoale. Unul dintre ele, un pistol Glock, este unul dintre cele mai bune din lume. Apoi, are centura neagră la judo şi karate.

A cucerit Transfăgărăşanul pe două roţi

În timpul liber, Niţă călătoreşte foarte mult. Este îndrăgostit de mare, în special de Marea Neagră. Vacanţele de vară şi le petrece pe litoral, iar iarna pleacă să cucerească crestele munţilor pe schiuri. A făcut turul României pe bicicletă şi a cucerit Transfăgărăşanul pe două roţi. Proba de viteză o dă împreună cu prietenii: pornesc de la Cazinoul din Constanţa şi se opresc la Cazinoul din Mamaia.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • F.G.D. 26 Oct, 2012 08:27 La multi ani dle. procuror ! A uitat sa va mai spuna ca este si un foarte bun scafandru de adancime, ceea ce putini se incumeta sa faca, adica, scufundarile la mare adancime, unde intri dar nu stii daca mai apuci sa si iesi afara din adancuri... Are un suflet mare si este un mare om, un om normal, nu o sperietare cum multi cred inca, dar are si o hibă, nu suporta holiganii, hotii, violatorii, criminalii, pedofilii...ce sa-i faci ăsta e " defectul " lui. Dupa parerea mea ar trebui sa fie clonat si " implementat " in toata tara !!!