Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:37 15 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mănăstire în amintirea martirilor

ro

24 May, 2012 03:26 3830 Marime text
IPS.jpgIntelectualii, preoţii şi deţinuţii politici care au lucrat la Canalul Dunăre - Marea Neagră între anii 1949 şi 1953 şi au murit îngropaţi de vii sub brazdele de pământ vor fi pomeniţi la liturghiile care se vor ţine într-un lăcaş de cult care va fi ridicat în amintirea lor.

Ieri, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunţat lansarea proiectului construirii Mănăstirii de la Poarta Albă. Mănăstirea va fi închinată memoriei martirilor, deţinuţi politici, morţi la construirea Canalului Dunăre - Marea Neagră în perioada 1949 - 1953. „Ceea ce s-a petrecut la canal a fost de neînchipuit.

IPS_1.jpgMuncă silnică, oameni îngropaţi intenţionat de vii sub pământ. Se ştie că la Poarta Albă au fost îngropaţi mulţi dintre cei care au lucrat la canal. De aceea, cu ajutorul Primăriei, am reuşit să primim un hectar de teren (între Poarta Albă şi Galeşu), unde vom ridica această mănăstire în amintirea martirilor. Această mănăstire este cel mai minunat lucru pe care îl fac de când am venit în Dobrogea", a declarat IPS Teodosie. Piatra de temelie va fi pusă pe 1 iunie, la ora 18.00. La ceremonie vor participa preotul Iustin Pârvu, de 93 de ani, care a fost unul dintre cei care au lucrat la Canalul Dunăre - Marea Neagră, dar şi urmaşii celor care au fost îngropaţi aici.

IPS_2.jpgArhitectul viitorului lăcaş este Nicolae Tulban. „Mănăstirea se va ridica din donaţii. Va fi ridicată în memoria jertfelor din jertfe. Lucrările vor începe imediat după ce vom pune piatra de temelii. Sperăm că până la toamnă va fi gata Paraclisul de piatră. Până atunci, vom avea un altar de vară, unde se vor ţine slujbe", a mai spus arhiepiscopul Tomisului. Potrivit înaltului ierarh, mănăstirea va fi una de călugări. Din arhivele păstrate, reiese că la construirea Canalului, în perioada celor patru ani, au muncit peste 30.000 de deţinuţi politici, iar în mod oficial au fost înregistrate peste 2.000 de decese din rândul acestora. Desigur, numărul celor dispăruţi în această perioadă este cu mult mai mare. Poarta Albă a fost principala colonie a deţinuţilor dintre cele 14 care erau pe tot traseul canalului. În mod constant, aici erau circa 12.000 de deţinuţi care munceau în condiţii inumane.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii