Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mario Vincenteli incearca o suveica prin care sa scape de datoriile combinatului

ro

06 Oct, 2003 00:00 2167 Marime text

Gulerele albe italiene au devalizat Fertilchim Navodari

"Marway Fertilchim" SA Navodari are o datorie de peste un miliard de lei, acumulata prin neplata TVA-ului * In paralel, patronatul a infiintat alte doua societati care nu au nici un fel de datorii - SC "Ecological Center" SA si SC "Combinatul de Ingrasaminte Chimice" SA, la care actionari sunt "Marway Fertilchim", Roberto Vincenteli si Manuela Marinescu * Se zvoneste ca patronatul Marway Fertilchim intentioneaza sa returneze statului societatea comerciala, cu tot cu datorii, ramanand cu celelalte doua nou-nascute * Asa s-ar putea explica proiectul SC Combinatul de Ingrasaminte SA, care intentioneaza sa inceapa productia de ingrasaminte * Proiectul are insa putine sanse de a primi aviz de mediu intrucat prezinta un pericol ecologic foarte mare

In ciuda deselor semnale de alarma trase de mass-media in ultimii ani cu privire la pericolul ecologic pe care il reprezinta gigantul industrial Marway Fertilchim Navodari, actionarii societatii isi vad linistiti de treaba. Mai mult, pentru ca "Marway Fertilchim SA" a acumulat datorii de peste un miliard de lei prin neplata TVA-ului, actionarii au infiintat alte doua societati comerciale "curate". Se pare ca aceasta e o manevra de culise prin care actionariatul italiano-roman de la Navodari intentioneaza sa returneze statului roman Marway Fertilchim SA impreuna cu datoriile acumulate si sa ramana cu celelalte doua societati nou-infiintate.Despre dezastrul ecologic de la Navodari s-a vorbit mult, dar probabil ca cel mai bun argument il reprezinta rezultatul cercetarilor efectuate, in anul 2001, de o comisie mixta, formata din oficiali din Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii si Ministerul Apelor, Padurilor si Mediului. Raportul facut in urma controlului a relevat faptul ca in judetul Constanta exista patru milioane de substante cu grad ridicat de periculozitate. Conform acestui studiu, orasul Navodari este cel mai afectat, din cauza a trei obiective industriale: SC "Marway Fertilchim", SC "Legmas" si "Petro Full". La "Fertilchim", in urma exploatarii, au ramas circa cinci tone de slamuri de acid sulfuric depuse pe fundul colectoarelor de productie, peste doua tone de slamuri acide, 2,5 milioane de tone fosfogips in bataluri(depozite de protectie a reziduurilor), aproape 100 de tone cenusa de pirita si peste 120 de tone catalizatori de vanadiu, existente in sobele de contact. Raportul anchetei arata ca prezenta acestor deseuri poate reprezenta un pericol grav la adresa sanatatii populatiei.

Omisiuni in contractul de privatizare

La privatizarea societatii s-a "omis" ca noii actionari sa fie obligati sa se angajeze sa rezolve majorele probleme legate de protectia mediului in zona. Probabil o explicatie s-ar gasi in costurile de reconstructie ecologica a zonei, care sunt cam de cinci ori mai mari decat pretul platit pe obiective, conform declaratiei inspectorului Catiusa Tompos de la Agentia de Protectia Mediului Constanta. O astfel de lucrare de ecologizare ar trebui sa elimine toate depozitele de materiale toxice si periculoase. Asa se face ca, dupa privatizare, zona fostelor exploatari a fost parasita de noii actionari, fara a se lua masuri minime de protectia mediului. Acestea sunt surse de poluare atmosferica si a panzei freatice, din cauza neamenajarii batalelor abandonate si care nu au fost acoperite cu strat vegetal si vegetatia aferenta.

Inginerii financiare si un nou tun

Dupa ce au cumparat "Marway Fertilchim", primul lucru pe care l-au facut actionarii-Roberto Vicenteli, Manuela Marinescu, Constantin Cunescu, Anca Stoica si Still Com Establishment- a fost sa taie doua instalatii vechi si una noua. In prezent insa, patronii societatii pregatesc un veritabil tun. Prin contractul de privatizare s-a statuat sa se reinceapa productia. Dupa ce au aflat insa cat costa proiectul IPTANA pentru reamenajarea instalatiilor actualii actionari au renuntat la acesta si au demarat o revitaliaze a sectiei pe cont propriu. Specialistii spun ca este vorba mai mult despre niste improvizatii la care sunt folositi muncitori fara experienta. E vorba de dorinta de a incepe sa produca din nou ingrasaminte, in vechea traditie a Fertilchimului, care nu era eficient. Costul la momentul 89 era de doua ori mai mare decat acelasi produs adus din Bulgaria.

Poluare iminenta

Cu bani putini si fara mari modificari actualii actionari incearca sa porneasca productia. Pentru acest lucru, ei vor sa foloseasca o instalatie care foloseste sistemele vechi si foarte poluante. Reziduurile urmeza vechiul traseu. Este vorba de vechile bazine de decantare-numite si bataluri-din care apa urmeaza a fi evacuata printr-un canal direct in mare, nu departe de tabara scolara de la Navodari. Se pare ca riscurile ecologice imense fac ca Marway Fertilchim SA sa aiba sanse minime de obtinere a avizelor de mediu pentru aceasta activitate. In prezent, situatia Marway Fertilchim e foarte delicata si din punct de vedere financiar.

Suveica italiano-romana

Societatea comerciala are de platit o datorie de peste un miliard de lei, provenita din neplata TVA-ului si a penalitatilor. Se zvoneste ca patronatul Marway Fertilchim a pus la cale o inginerie financiara prin care sa se degreveze de aceasta datorie, prin infiintarea a doua firme noi. E vorba de "SC Ecological Center SA", ce ii are ca actionari tocmai pe Marway Fertilchim si pe italianul Roberto Vicenteli si "Combinatul de Ingrasaminte Chimice SA", unde actionari sunt Vicenteli si Manuela Marinescu. Cum la moda sunt returnarile la stat a fostelor societati neprofitabile preluate de la ex FPS sau APAPS, noii actionari vor sa scape de datorii prin aceasta manevra. Se pare ca datoriile sunt mult mai mari decat cele de mai sus. Dupa ce italianul si asociatii sai romani au vandut ce au putut din patrimoniul trecut acum in societatile cu datorii ei incearca sa scape prin aceasta manevra ori declarandu-le falite. Toate incercarile noastre de a sta de vorba cu Roberto Vincenteli sau cu alti reprezentanti ai Marway Fertilchim au fost sortite esecului pentru ca nu am gasit nici un fel de disponibilitate spre dialog.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii