Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:20 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare-Constantinescu, in topul dosarelor DNA

ro

24 Dec, 2008 20:01 1724 Marime text
mazare_nicusor.jpgProcurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată, în anul 2008, peste 15 de dosare de mare corupţie, printre inculpaţi numărându-se magistraţi, parlamentari, generali sau primari, prejudiciul stabilit în urma anchetelor ridicându-se la sute de milioane de euro. 

# Primul dosar este al lui Nicolaiciuc, fost director al CFR, dispărut din ţară în 2005 Acesta este acuzat de săvârşirea a şapte infracţiuni de abuz în serviciu şi a trei infracţiuni de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Prejudiciul calculat de procurori a fost stabilit la 18 milioane euro.

# O lună mai târziu, procurorii Secţiei de combatere a corupţiei săvârşite de militari l-au trimis în judecată pe colonelul SRI (r.) Corneliu Păltânea, acuzat fiind de trafic de influenţă. Şeful Secţiei de informaţii a SRI Prahova ar fi primit de la denunţător 20.000 de dolari şi i-a cerut, totodată, acestuia, cu titlu de împrumut, alţi 160.000 de dolari, pentru a-i asigura protecţie în derularea unor afaceri în România. 

# Procurorii DNA Timişoara l-au reţinut, în luna mai, pe judecătorul Ioan Lazăr, magistrat la Tribunalul Arad, fiind acuzat de luare de mită. Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale a rezultat că, în perioada 14 mai - 29 mai 2008, judecătorul Lazăr, prin intermediul lui Marius Sabău, a pretins 30.000 de euro din care a primit 25.000 euro de la un denunţător, pentru ca, în calitate de preşedinte al completului de judecată, să pronunţe o soluţie favorabilă acestuia, într-un dosar penal care se afla la completul său.

# Tot în luna mai, procurorii DNA au trimis în judecată cinci magistraţi şi un notar pentru fraudarea concursului organizat de Institutul Naţional al Magistraturii (INM), printre aceştia numărându-se şi Gabriela Ghiţă, fost procuror adjunct al fostului procuror general al României, Ilie Botoş.

# Afacerile "necurate" ale lui Mitică Dragomir cu Liga Profesionistă de Fotbal.În aceeaşi lună, DNA l-a trimis în judecată pe Dumitru Dragomir, fiind acuzat de luare de mită. Alături de preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) au mai fost deferiţi justiţiei Gino Iorgulescu, preşedinte al Fotbal Club "Naţional", Florin Bădiţă, un fost angajat al LPF şi Bogdan Dragomir, fiul lui Dumitru Dragomir.
Potrivit procurorilor, şeful LPF a primit, în anul 2001, de la Gino Iorgulescu un teren în suprafaţă de 351,79 mp, în valoare de 32.600,26 USD, amplasat în Bucureşti, pentru ca, în schimb, să accepte achiziţia de către LPF a unui teren în suprafaţă de 1.497,21 mp (amplasat în aceeaşi zonă) şi a unei construcţii nefinalizate, în suprafaţă de 279,72 mp, ce a fost ridicată fără autorizaţie pe terenul respectiv.

 # În vara acestui an, procurorii DNA au mai finalizat un dosar penal pe numele lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al CFR. Alături de alţi doi funcţionari din cadrul companiei, Necolaiciuc a cumpărat rulmenţi, şuruburi, piuliţe, trandafiri, la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât necesarul. Potrivit procurorilor, în perioada 2002 - 2004, Necolaiciuc a scos ilegal din funcţiune şi a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane şi 1059 locomotive necasate şi neevaluate, care au fost vândute către diverse firme la preţ de fier vechi. În acest mod, patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 lei.

# În iunie 2008, DNA i-a trimis în judecată pe foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş, Ioan Avram Mureşan şi Gheorghe Ciorbă, în aşa numitul dosar „Caltaboşul". Foştii miniştri ai Agriculturii au fost acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la cumpărare de influenţă. Potrivit DNA, pe 13 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a primit produse alimentare în valoare de 1.500 RON şi suma de 15.000 euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Ioan Mureşan.

# La data de 1 iulie 2008, procurorii anticorupţie au trimis în judecată 36 de funcţionari publici cu funcţii de conducere sau de execuţie din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, acuzaţi de producerea unui prejudiciu în dauna bugetului de stat de peste 30 milioane de euro.

# La data de 2 octombrie 2008, DNA  a trimis în judecată opt oameni din lumea fotbalului - patroni de cluburi şi impresari - acuzaţi de tranzacţii ilegale în ceea ce priveşte transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate. Prejudiciul stabilit de DNA a fost de 1,5 milioane dolari în dauna statului şi 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal. În toamna acestui an, au fost trimişi în judecată Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, acuzaţi că, prin transferurile a 12 fotbalişti în străinătate, au înregistrat în contabilitate date false, sume de bani mult mai mici decât valoarea reală a transferurilor.

# Primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, au fost trimişi în judecată, la sfârşitul lunii noiembrie 2008, alături de alte 35 de persoane, deoarece ar fi restituit şi atribuit ilegal mari suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că, în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, au soluţionat, în mod defectuos, o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. DNA arată că, în mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.

# La data de 4 decembrie 2008, procurorii din cadrul DNA au trimis în judecată 13 persoane, în legătură cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) din Bucureşti, în folosul lui Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conservator (fost Partidul Umanist Român), privatizarea realizată prin subevaluarea bunurilor Institutului cu suma de 7.796.198 euro. Alături de Voiculescu, au mai fost trimişi în judecată fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, preşedintele CA al Agenţiei Domeniului Statului (ADS) Corneliu Popa, fostul director general al ICA, Gheorghe Mencinicopschi, Adrian Flavius Pop, membru al Consiliului de Administraţie al ICA, precum şi alţi funcţionari, acuzaţi de săvârşirea mai multor infracţiuni, de la spălare de bani la abuz în serviciu.

# Tot în decembrie, DNA a trimis în judecată 28 de inculpaţi, dintre care 22 în stare de arest preventiv, pentru fraudarea examenelor în vederea obţinerii permisului de conducere de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş. Printre cei 28 se află Codruţ Vlăsceanu, comisar şef şi funcţia de şef al serviciului, acuzat de luare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat.

# La data de 11 decembrie 2008, procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Cluj l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Virgil Pop, fost consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, ulterior ales deputat în Parlamentul României, fiind acuzat continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată comisă în formă continuată şi spălare de bani în forma agravată. Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2007 - aprilie 2008, Pop, având calitatea de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, a pretins de la un denunţător, administrator al unei societăţi comerciale din Oradea, suma totală de 80.000 euro, din care a primit suma de 130.000 lei (prin intermediul firmei S.C.Turdarom Advertising S.R.L. disimulând şi ascunzând adevărata natură a provenienţei banilor) şi suma de 30.000 euro, în mod nemijlocit.

# O zi mai târziu, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a trei generali (r.) SRI, a doi colonei şi a unui maior din cadrul aceleaşi structuri, toţi cei şase ofiţeri fiind judecaţi pentru abuz în serviciu în legătură cu achiziţia ilegală a mai multor apartamente de la RAAPPS.

Potrivit DNA, în perioada august 2004 - martie 2005, în calitate de adjunct al directorului SRI pe probleme de logistică, Ion Popescu, prin întocmirea mai multor documente oficiale şi prin dispoziţii verbale, i-a determinat pe Virgil Turcu Virgil şi pe Marin Panaitescu, şeful Direcţiei Logistice din SRI, respectiv contabilul şef al Direcţiei Logistice, să închirieze şi să vândă ilegal, la preţuri subevaluate, trei apartamente situate în municipiul Bucureşti, pe strada Mihai Eminescu. Apartamentele au fost închiriate şi apoi vândute ilegal inculpaţilor Ionel Marin (fost adjunct al directorului SRI), Dumitru Zamfir (fost adjunct al directorului SRI) şi Cătălin-Spiridon Miu (fost consilier al inculpatului Zamfir Dumitru).

# Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, s-a mai "procopsit" în 2008 cu încă un dosar penal, fiind acuzat de anchetatori de abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada mai-iulie 2008, Constantinescu, în calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi ordonator principal de credite, nu şi-a îndeplinit îndatoririle şi însărcinările în exerciţiul funcţiei, cu ştiinţă, în mod deliberat şi cu rea-credinţă, prin refuzul constant de a executa obligaţiile de plată ce rezultau din Memorandumul de finanţare nerambursabilă (semnat între Guvernul României şi Comisia Europeană), aplicat prin Contractul de Implementare a Măsurii ISPA "Reabilitarea reţelei de canalizare şi a facilităţilor de epurare a apelor uzate în Constanţa" şi prin Contractul de execuţie a lucrărilor referitoare la investiţia "Conducte de descărcare în mare pentru Staţiile de epurare Constanţa Nord şi Eforie Sud".

# Tot în decembrie, procurorii DNA au finalizat rechizitoriul celebrului dosar „Valiza", trimitându-i în judecată pe George Becali, Teia Sponte, Alina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Marino şi pe Raul Volcinschi.

Potrivit DNA, în data de 11 mai 2006, Becali, în calitate de finanţator şi acţionar al FC „Steaua Bucureşti" SA, a promis fiecărui jucător de fotbal al clubului „Gloria Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 - 10.000 euro, pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, în regulamentul intern al clubului şi în regulamentul Federaţiei Române de Fotbal privind „statutul şi transferul jucătorilor de fotbal" constând în apărarea corectă a şanselor de joc şi obţinerea unui rezultat favorabil, în meciul cu echipa FC „Rapid Bucureşti", programat la 12 mai 2006, în cadrul etapei a 27-a din Campionatului Naţional de Fotbal - Divizia A.

# În 23 decembrie, DNA i-a trimis în judecată pe fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru şi pe Dan Ilie Morega, ales între timp deputat PNL. Primul este acuzat de luare de mită, în timp ce Morega este acuzat de dare de mită.

Conform procurorilor, la data de 3 iunie 2007, Morega i-a promis lui Păcuraru că îl va sprijini pe fiul ministrului Muncii să obţină contracte de achiziţie publică în domeniul formării profesionale la societăţile comerciale Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în condiţiile în care ministrul o va numi în funcţia de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj pe persoana indicată de Morega.

Primarul de Voluntari autorizează şi anulează acelaşi act în aceeaşi zi

În aceeaşi zi, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată şi pe primarul comunei Voluntari, Florentin Pandele, acuzat de fals intelectual în formă continuată.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii