Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:20 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medici si pacienti fraudulosi

ro

18 Sep, 2003 00:00 901 Marime text

Un bolnav a beneficiat de opt retete in luna august, in valoare totala de 18 milioane de le.

Peste sapte sute de pacienti au beneficiat de retete compensate si gratuite in valoare de 20 de miliarde de lei, pe parcursul unei singure luni * Unii pacienti au avut prescrise chiar si cate opt retete * "Am scos numarul retetelor care s-au eliberat pentru fiecare pacient in parte si sumele aferente. Am gasit, din nou, asigurati care au fost chiar si de opt ori la medic intr-o singura luna", a declarat directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila

Echipele de inspectori ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta au efectuat controale in randurile medicilor de familie si specialistilor pentru a verifica modul in care s-au prescris si eliberat retetele gratuite si/sau compensate pe parcursul lunii august. Ceea ce au descoperit este uimitor, insa se pare ca, fata de lunile trecute, situatia nu este chiar atat de dezastruoasa. "Am scos numarul retetelor care s-au eliberat pentru fiecare pacient in parte si sumele aferente. Am gasit, din nou, asigurati care au fost chiar si de opt ori la medic intr-o singura luna", a declarat directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila.

O parte din prescrieri sunt justificate

Suma totala cheltuita pentru cei 705 pacienti care au beneficiat de trei pana la opt de astfel de retete compensate si/sau gratuite se ridica la valoarea de 20 de miliarde lei, din care Casa de Asigurari poate acoperi doar in jur de 16 miliarde lei. O parte din medicamente si sume se explica deoarece afectiunile cronice pentru care s-au eliberat fac parte din programe de sanatate, iar tratamentul unui singur pacient poate ajunge chiar si la peste 100 de milioane de lei pe luna. "Nu putem condamna pe nimeni, deoarece acesta este pretul medicamentului respectiv. Spre exemplu, programul de oncologie: un medicament folosit in tratamentul celor care sufera de leucemie costa in jur de 130 de milioane de lei pe luna. Un copil cu hemofilie are nevoie de un medicament de 40 de milioane de lei. Ce sa mai vorbim de hepatita B si C - in special cei care fac tratament cu Interferon sau alte derivate ale acestuia. Avem 160 de astfel de pacienti si medicatia pentru unul singur costa 40 de milioane de lei pe luna", a mai explicat directorul general Victorian Pastila. Acesta a mai adaugat faptul ca aceleasi dificultati se intalnesc si in ceea ce priveste bolile psihiatrice, iar in cazul in care se intrerupe administrarea medicamentelor timp de o luna de zile, pacientii fac recaderi si trebuie bani in plus pentru alte medicamente menite sa le stabilizeze starea, astfel ca in pierdere iese tot Casa Judeteana de Asigurari.

Cat poti duce intr-o luna?

Iata cateva exemple de prescrieri medicale care ridica semne de intrebare reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta. Trebuie mentionat faptul ca afectiunile pentru care s-au eliberat retetele nu fac parte din programe nationale de sanatate si nici nu au nevoie de medicamente exagerat de scumpe pentru tratarea lor. O femeie a fost la medicul de familie de sase ori luna trecuta si a beneficiat de tot atatea retete compensate si gratuite, in valoare totala de 3,7 milioane de lei. O alta a fost la medicul de familie de cinci ori si a primit cinci retete, in valoare totala de 5,1 milioane de lei. Un barbat care a fost tot de atatea ori la medic a beneficiat tot de cinci retete, insa in valoare mult mai mare, aproape dubla. Recordul il detine un barbat din Constanta, al carui medic de familie i-a eliberat, in luna august, doar trei retete, insa valoarea lor este enorma: 17,4 milioane de lei.

Verificari la sange

Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta spune ca a analizat toate aceste retete care au fost eliberate atat de catre medicii de familie, cat si de catre medicii specialisti. "Vor fi verificate la sange retetele care s-au eliberat fara a fi intr-adevar nevoie. Noi le-am analizat pe toate si unele se justifica, in sensul ca trebuiau eliberate", a explicat doctorul Victorian Pastila. In prima faza vor fi verificate cadrele medicale care au antecedente in eliberarea mai multor retete pentru un singur pacient.Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate afirma ca, punand in balanta sumele si retetele eliberate pentru un singur pacient in cursul lunii trecute cu cele reiesite din controalele anterioare, acestea sunt mult mai putine. "In controalele anterioare am descoperit nereguli mult mai mari fata de ceea ce am gasit acum", a conchis Victorian Pastila.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii