Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:56 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicul de la tara, intre juramantul lui Hipocrat si conditii mizere

ro

27 Oct, 2004 00:00 747 Marime text

Practicarea meseriei in zonele rurale defavorizate, o mare problema

Ministerul Sanatatii a initiat la nivel national un program de reabilitare a peste 600 de cabinete medicale din zonele rurale defavorizate, dar lucrarile vor fi demarate abia in cursul anului viitor * In judetul Constanta exista mai multe localitati izolate unde, desi exista medici, practicarea meseriei este aproape imposibila din cauza conditiilor existente * Aceste cabinete functioneaza in spatii insalubre, nu au dotarea tehnica necesara, le lipsesc utilitatile specifice secolul XXI, iar uneori nivelul de pregatire al specialistului lasa foarte mult de dorit * O data cu reabilitarea acestor cabinete, consiliile locale sunt obligate sa contribuie cu maxim 30% la finantarea fiecarui spatiu folosit timp de cinci ani pentru practicarea medicinii * Neavand incredere in medici si stiind ca oricum serviciile acestora costa foarte mult, numeroase persoane din zona rurala prefera sa apeleze la leacurile babesti

In judetul Constanta exista, in acest moment, mai multe zone considerate de autoritati ca fiind defavorizate din pricina gravelor probleme financiare si de ordin social existente aici. Aceste catalogari sunt puse comunelor si oraselor unde nu se pot realiza venituri, bugetele locale sunt foarte mici, iar in zona se inregistreaza un numar record de someri. Printre localitatile incluse in aceasta categorie se numara orasele Baneasa si Harsova, dar mai ales comunele Dobromir, Cuza Voda, Dumbraveni, Albesti, Movilita, Targusor etc. Multe dintre aceste localitati intampina numeroase dificultati in ceea ce priveste desfasurarea in bune conditii a unor activitati din domeniul social sau medical. Zonele rurale defavorizate reprezinta "spaima medicilor", foarte putini specialisti alegand sa isi practice aici meseria. In unele sate si comune, medicii sunt obligati sa isi desfasoare activitatea in conditii mizere, care fac uneori imposibila practicarea meseriei "ca la carte". Multe dintre spatiile unde functioneaza aceste dispensare sau cabinete sunt insalubre, in timp ce dotarea tehnica are o vechime de decenii. Mai mult, lipsesc chiar si utilitatile necesare functionarii permanente, cum este cazul alimentarii cu apa. Aceste lipsuri alunga medicii, foarte putini alegand sa isi desfasoare activitatea in conditiile existente. Cei care sunt "condamnati" sa munceasca aici nu isi respecta programul de opt ore, pacientii fiind obligati sa astepte timp indelungat la usa dispensarului sau sa se multumeasca cu un medicament dat de asistenta. Toate aceste situatii au condus la elaborarea de catre Ministerul Sanatatii a unui proiect de reabilitare a cabinetelor medicale din zonele rurale deficitare care urmareste imbunatatirea conditiilor de lucru si atragerea de specialisti in aceste localitati.

Pacientii aleg leacurile babesti

Potrivit unui studiu al Ministerului, in zonele defavorizate din intreaga tara exista peste 600 de cabinete medicale. Alte 2000 vor fi dotate tehnic pentru ca meseria sa fie practicata in cat mai bune conditii. Mai mult, pentru a-i incuraja pe medici sa vina in aceste zone se ofera indemnizatii de instalare in valoare de 2000-2.500 euro. Pentru derularea intregului program se vor aloca 15 milioane de dolari, dar lucrarile vor fi demarate abia in cursul anului viitor. Proiectul mai prevede ca 30% din finantarea activitatii cabinetelor medicale sa fie facuta de consiliile locale, dar sub conditia ca spatiul sa fi fost folosit cel putin cinci ani de zile. Foarte multe persoane care locuiesc in zonele defavorizate si sufera de diverse afectiuni prefera inca sa foloseasca tratamente empirice, evitand astfel vizita la medic. Desi pare greu de crezut, s-au inregistrat situatii cand chiar medicii, vrand sa faca probabil economie la medicamente, le-au recomandat pacientilor sa foloseasca leacuri babesti pentru tratarea diferitelor boli de care sufereau. Laptele de mama, zeama de varza, albusul de ou sau chiar urina animala si umana sunt considerate inca de catre multe persoane drept metode sigure de tratament. Este drept, unele din aceste produse contin substante chimice care pot contribui benefic la tratarea partiala a anumitor afectiuni. Ele nu reprezinta insa intotdeauna o solutie, iar ignorarea medicului specialist si ale metodelor moderne, pot avea consecinte dramatice. Una dintre cauzele evitarii consultului de specialitate este lipsa de educatie a pacientilor care domiciliaza in aceste zone. Pentru a nu se mai confrunta pe viitor cu astfel de situatii, medicul de tara este obligat moral sa desfasoare o ampla activitate de informare a persoanelor din zona cu privire la necesitatea apelarii la mijloacele moderne. Tratarea initiala cu leacuri babesti si apelarea prea tarziu la mijloacele conventionale trebuie, de asemenea, evitate pe viitor. Medicul de tara are datoria sa depuna toate eforturile de a-i ajuta pe cei din aria sa de activitate si sa nu se multumeasca cu respectarea stricta a programului de lucru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii