Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:57 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Lupu - „Încăpăţânarea PSD ne enervează. Totuşi, USL trebuie să aibă obiectiv comun - guvernarea eficientă şi un preşedinte nou"

ro

12 Jul, 2012 21:00 2684 Marime text

sintezainterviu-mihailupu3.jpgMihai Lupu despre deciziile CCR: „Cele mai multe decizii pe chestiuni controversate s-au luat la Curtea Constituţională exact pe linii politice - cei propuşi de Putere au votat de partea Puterii, cei propuşi de Opoziţie au votat de partea Opoziţiei.

Atât timp cât CCR este formată din persoane propuse de partide politice, nu va avea obiectivitatea şi imparţialitatea de care trebuie să dea dovadă în judecarea hotărârilor şi legilor supuse spre dezbatere privind constituţionalitatea lor. Din punctul meu de vedere, CCR ar trebui să fie un organism independent, la fel ca şi CSM, format din judecători cu mare experienţă şi care să judece cu celeritate fără să aibă de-a face cu nicio influenţă politică. Parafrazându-l pe Cristian Pârvulescu de la Asociaţia Pro Democraţia, CCR va susţine întotdeauna puterea. Orice lege care priveşte orice segment al societăţii trebuie supusă dezbaterii publice. Fiecare segment vizat de fiecare lege trebuie să se implice în dezbatere. După ce primeşte aviz pozitiv, trebuie să ajungă în Parlament şi nu va mai fi nevoie de CCR. Din păcate, majoritatea legilor adoptate în ultimii ani au fost adoptate prin asumarea răspunderii şi s-a impus intervenţia CCR. În privinţa Constituţiei, mă raliez celor care susţin armonizarea ei la normele europene. Cred că într-adevăr Constituţia trebuie readaptată la cerinţele de astăzi".

„CCR va susţine puterea"

Mihai Lupu despre rolul CCR: „CCR are o existenţă şi 20 de ani de activitate. Sigur că pe unii i-a mulţumit, pe alţii i-a nemulţumit, dar rolul CCR este esenţial şi a demonstrat că are un rol esenţial în echilibrul actelor politice şi al legislaţiei. CCR nu poate avea un rol hotărâtor în privinţa legilor date de Parlament. Sigur, le poate trimite înapoi pentru revizuire, ceea ce s-a şi întâmplat".

Mihai Lupu despre Legea Referendumului: „CCR a stabilit că Legea pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Din punct de vedere al cetăţeanului român, sigur că în toată lumea un preşedinte sau un primar poate fi demis cu numărul voturilor cu care a fost ales. Legea Referendumului, din punctul meu de vedere, trebuie să fie în concordanţă cu legea alegerilor, adică majoritatea voturilor să te şi demită, indiferent de numărul celor care participă. Trebuie să existe o simetrie, consider că preşedintele trebuie demis cu jumătate plus unu din numărul celor care vin la urne, dar să existe o legitimitate în privinţa participării la vot, altfel nu putem arunca o astfel de chestiune în derizoriu".

„Poporul trebuie să decidă"

Mihai Lupu despre miza referendumului: „Încerc să fiu foarte obiectiv. În primul rând, astăzi se clamează foarte mult spiritul dreptăţii. Poporul poate să hotărască dacă toate măsurile luate în ultimii ani au fost sau nu bune pentru popor. Părerea mea este că ar fi trebuit să se facă referendum pentru fiecare măsură luată în parte de Guvern. De asemenea, eu vreau să trăiesc într-o ţară normală, în care să beneficiez de sprijinul legii. Eu am trăit în '89 în spiritul că eşti tot timpul ascultat şi urmărit; vreau să dispară această temere, oamenii trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie, legea trebuie să apere cetăţeanul şi să-l sancţioneze atunci când o încalcă".

„USL Constanţa mai are o şansă, PSD să lase la o parte infatuarea"

Mihai Lupu despre USL Constanţa: „Pe plan local, PNL a reuşit o figură frumoasă în alegerile locale. În protocolul nostru s-au luat de bază rezultatele anterioare. Încăpăţânarea PSD ne enervează. Infatuarea cu care ne-a privit PSD s-a văzut în rezultatul alegerilor. Eu cred că pot fi rezolvate pretenţiile noastre atât în CJC, cât şi în CL. Nu trebuie să fie o competiţie, ci o coabitare. USL trebuie să aibă obiectiv comun - guvernarea eficientă. Eu cred că lucrurile pot fi schimbate după alegerile generale. Astfel, rezultatele noastre sunt cu totul şi cu totul altele. Oamenii au încredere în noi şi ne-au dat voturile lor. Domnul Eduard Hellvig are mandatul să reia negocierile, vorbim despre o aşezare a unor lucruri. Şi PSD şi PNL vor avea nevoie de oameni pentru parlamentare şi atunci lucrurile se vor reaşeza".

Interviul integral îl puteţi citi pe www.ziuaconstanta.ro


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii