Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:26 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Agriculturii va verifica activitatea lui Gabriel Ionita

ro

26 Jun, 2009 02:59 1685 Marime text
cap_3.jpgHotelul „Scoica" din staţiunea Jupiter a găzduit ieri dezbaterea „Viitorul industriei alimentare româneşti în contextul crizei economice actuale", eveniment organizat de Federaţia Sindicală din Industria Alimentară. 

Evenimentul a avut loc în contextul desfăşurării lucrărilor Consiliului Naţional Sindalimenta, pe fondul găsirii unor soluţii care să conducă la reducerea efectelor negative generate de actuala criză financiară. La finalul dezbaterii, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu, a susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a punctat principalele probleme abordate împreună cu reprezentanţii federaţiei: „Problemele ce mi-au fost aduse la cunoştinţă sunt cam aceleaşi în toată ţara, cu unele particularităţi. Ni s-a solicitat, de exemplu, ca în cadrul proiectului „Laptele şi cornul" să impunem ca laptele folosit să nu fie adus din import. Un alt proiect, pe care eu îl ştiam din Parlament, dar care se pare că e „blocat" undeva, este cel al timbrării pâinii. Evaziunea în domeniul panificaţiei a atins cote alarmante, de până la 75%, la fel şi în domeniul procesării cărnii. Consumatorul are dreptul să ştie ce fel de pâine consumă, ce conţine aceasta şi câte calorii se regăsesc in ea", afirmă Ilie Sârbu.

Seceta în zone precum Dobrogea, Galaţi sau Vaslui, a constituit un alt semnal de alarmă tras de către fermieri, una dintre soluţiile găsite fiind aceea ca, în aceste regiuni, consiliile judeţene să se implice activ pentru remedierea situaţiei. Ministrul a declarat totodată că luni s-ar putea să intre la votul Parlamentului „Codul de bune practici", care ar duce la o scădere a preţurilor, „umflate" pe traseul producător - client.

sarbu.jpgPrimarii care eliberează certificate false de producător riscă puşcăria

Ministrul Sârbu a recomandat primarilor din toate localităţile să dea dovadă de prudenţă şi să nu mai elibereze certificate de producător persoanelor care nu au nicio legătură cu agricultura. „Primarii riscă să intre în puşcărie pentru eliberarea certificatelor de producător unor oameni care nici nu locuiesc la ei în comună", a declarat Ilie Sârbu. În ceea ce priveşte criza actuală, aceasta a atins şi zona industriei alimentare. O parte a companiilor multinaţionale şi-au mutat activitatea în Bulgaria (un motiv fiind şi acela al fiscalităţii foarte mari din ţara noastră), iar o altă parte a agenţilor economici şi-au redus numărul de angajaţi sau chiar şi-au închis porţile definitiv. Se apreciază că, în plină criză, din cei 180.000 de angajaţi din industria alimentară vor fi disponibilizaţi aproximativ 15%.

Despre o problemă de actualitate, cea a şefului Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Sud Est (fostul Birou SAPARD), Gabriel Ioniţă, pe care ZIUA de Constanţa a prezenta-o în numărul trecut, ministrul Sârbu afirmă că aude de ea pentru prima dată: „deocamdată nu ştiu de vreo petiţie a angajaţilor centrului, referitoare la condiţiile de muncă şi nici că instituţia respectivă nu a reuşit să acceseze proiecte europene. Problema sesizată de dumneavoastră a fost notată şi vom verifica", a promis Ilie Sârbu.

{mos_ri:Ministrul Agriculturii}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii