Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:51 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modernizări la Petromidia Rompetrol îşi consolidează poziţia în regiunea Europei Centrale şi de Est (galerie foto)

ro

20 Jul, 2011 00:00 2374 Marime text
cap_4.jpgConducerea Grupului Rompetrol a prezentat, ieri, planurile pentru modernizarea companiei, dar şi modul în care s-a reuşit trecerea prin greaua perioadă de criză economică.

În cadrul procesului de modernizare, Rompetrol Rafinare a început ultima fază a programului de creştere a capacităţii de procesare a rafinăriei Petromidia, de la 3,8 milioane de tone la peste 5 milioane tone de materie primă. Valoarea investiţiilor aferente acestuia se ridică, în prezent, la 234 milioane de dolari, nivelul total fiind estimat la peste 377 milioane de dolari.

„Programul face parte din strategia Grupului Rompetrol şi a unicului său acţionar - KazMunayGas, de consolidare şi dezvoltare a prezenţei în regiunea Europei Centrale şi de Est, atât în România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, unde regăsim staţiile Rompetrol, cât şi în ţări precum Turcia, Serbia sau Grecia. De asemenea, acesta susţine obiectivul companiei de poziţionare între primele 25 de rafinării din Europa, în baza profitabilităţii şi a performanţelor operaţionale", a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Arman Kairdenov. Programul a fost iniţiat în 2006 sub denumirea de „Pachet Investiţii Rafinărie 2010", termenul de finalizare fiind primul trimestru din 2012, când vor fi integrate în procesul de producţie alte trei noi instalaţii (instalaţia de hidrocracare blanda, instalaţia de producere a hidrogenului şi instalaţia de recuperare sulf).

Pentru acest an, Rompetrol Rafinare şi-a propus modernizarea instalaţiei de desulfurare gaze de rafinărie, transformarea instalaţiei de desulfurare distilat de vid în instalaţie de desulfurare motorină, dar şi construcţia unei instalaţii noi de producere azot şi a unui nou sistem de facle. Compania a retehnologizat, în 2010, instalaţia de cracare catalitică şi cea de recuperare sulf. Lucrările aferente programului şi realizate până în prezent au permis rafinăriei trecerea de la producţia de carburanţi Euro 3/Euro 4 la Euro 5, în acord cu prevederile Uniunii Europene, reducerea pierderilor tehnologice şi a impactului asupra mediului (emisiile în atmosferă şi depozitarea deşeurilor periculoase), îmbunătăţirea fluxului de producţie şi a eficienţei energetice, creşterea gradului de siguranţă în exploatarea instalaţiilor, dar şi majorarea capabilităţii de rafinare a ţiţeiului cu un grad ridicat de sulf.

Rezultatele economice se îmbunătăţesc

rompetrol.jpg

Pentru susţinerea acestui program, Grupul a realizat pe platforma Petromidia şi alte investiţii conexe, precum construcţia terminalului din largul Marii Negre pentru aprovizionarea cu ţiţei, extinderea capacităţii de export carburanţi (benzină şi motorină) şi gaz petrolier lichefiat prin dana 9 a portului Midia, precum şi modernizarea şi automatizarea parcului de rezervoare.

„În ultimii trei ani, din cauza crizei economice, şi preţurile la produsele petroliere au scăzut. Însă, în anii care vor veni, situaţia se va îmbunătăţi, iar Rompetrol va produce bani mulţi pentru KazMunayGas. Pentru noi, pieţele-cheie sunt localizate în Europa şi China, şi suntem convinşi că rezultatele economice se îmbunătăţesc. Au existat pierderi în 2008, însă am investit, iar, în 2010, situaţia s-a îmbunătăţit, iar în prima parte a acestui an, rezultatele au fost pozitive. Pentru 2012, după ce vom finaliza procesul de reconstrucţie, vom produce mai multă motorină de cea mai înaltă calitate, vom vinde mai mult", a subliniat Dmitry Grigoryev, CFO Rompetrol Group. Alexandru Nicolcioiu, vicepreşedintele grupului Rompetrol, a prezentat istoria rafinăriei, dar şi etapele prin care aceasta a trecut: „Din 1975 până acum au trecut 36 de ani, de la prima pornire a instalaţiei au trecut 32 de ani. În 2011, platforma a fost achiziţionată de către Grupul Rompetrol, în 2007 KazMunayGas a achiziţionat 75% din pachetul de acţiuni, iar în 2009, 100%. Acum, rafinăria Petromidia produce patru milioane de produs petrolier însă, după modernizare, vom putea produce cinci milioane tone, iar cea mai mare creştere va fi la producţia de motorină, a cărei capacitate va creşte cu 800 de mii, un milion de tone". Directorul general al Rompetrol Rafinare, Arman Kairdenov, a subliniat faptul că una dintre caracteristicile importante este că uzina Petromidia este pe aceeaşi platformă ca şi complexul petrochimic: „Avem o a doua uzină în Ploieşti şi acele trei uzine în componenţa aceleiaşi companii asigură toate beneficiile".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii