Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:56 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Muzeografii si arheologii de maine", la Muzeul de Arheologie „Callatis"

ro

23 Sep, 2009 02:53 3831 Marime text

O dată cu reînceperea anului şcolar, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia şi Colegiul Economic Mangalia au reluat activităţile cuprinse în Proiectul cultural intitulat „Muzeografii şi arheologii de mâine". În această nouă etapă a proiectului, va fi organizată o excursie documentară pe şantierul arheologic de la Albeşti, locul unde grecii au construit în antichitate o aşezare fortificată. Specialiştii de la Muzeul „Callatis" vor însoţi elevii şi le vor prezenta istoria fortificaţiei de la Albeşti.

Aşezarea de la Albeşti, construită în prima jumătate a secolului IV î.Hr., cu o suprafaţă de 12 hectare, are un evident caracter urban. Aici trăiau, alături de greci, geto-dacii autohtoni. Materialele arheologice descoperite demonstrează că populaţia se ocupa cu agricultura şi comerţul, fapt atestat şi de drumurile din apropiere. Aşezarea a fost descoperită în anul 1973, iar până în prezent s-au desfăşurat mai multe campanii de cercetare arheologică. În etapele anterioare ale proiectului „Muzeografii şi arheologii de mâine", elevilor le-au fost prezentate principalele activităţi din muzeu, printre acestea fiind cele ale arheologilor, cercetătorilor ştiinţifici şi muzeografilor. Elevii au aflat despre siturile arheologice din perimetrul callatian şi despre istoria milenară a zonei în care se află astăzi municipiul Mangalia. Tot în cadrul proiectului, către sfârşitul anului şcolar trecut, la muzeul callatian a avut loc o lecţie deschisă, intitulată „Teritoriul callatian în epoca greacă", unde tinerilor li s-a prezentat organizarea teritoriului Cetăţii Callatis în antichitate.

„Aşa cum am precizat şi cu alte ocazii, proiectul cultural îşi propune popularizarea istoriei locale în rândul elevilor, derularea de activităţi comune, organizarea de activităţi extracurriculare, dezvoltarea interesului acestora pentru cunoaşterea istoriei şi educarea tinerei generaţii în spiritul respectului faţă de valorile trecutului istoric. Proiectul se întinde pe o durată de patru ani şi are ca scop atragerea elevilor către profesiile specifice unei instituţii muzeale, printre acestea fiind, în primul rând, cele de specialişti în cercetarea, restaurarea, conservarea şi valorificarea expoziţională a materialelor arheologice descoperite pe şantierele de salvare sau sistematice", a arătat directorul muzeului, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii