Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:29 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu vor sa sperie turistii de pe litoral ABADL nu mai consolideaza faleza din Olimp

ro

22 Jul, 2010 00:00 1192 Marime text

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) sistează lucrările de consolidare a falezei din staţiunea Olimp, pe perioada sezonului estival, din pricina culorii roşii a mării, care ar putea speria turiştii.

Pentru combaterea fenomenelor de prăbuşire şi de alunecare a falezelor, este necesară realizarea unor lucrări de protecţie costieră. „Deoarece fenomenul de degradare a falezei s-a accentuat, cu consecinţe asupra teritoriului, se impune continuarea lucrărilor de protecţie şi consolidare a falezei, până la cazemata Nord. Lucrările demarate de ABADL au un dublu rol. Acela de protecţie a versantului împotriva acţiunilor apei Mării Negre şi oprire a fenomenului de eroziune, pe de o parte, iar pe de altă parte de consolidare a falezei şi crearea posibilităţii de realizare a unor construcţii la partea superioară a versantului“, a susţinut Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al ABADL. Acesta a explicat şi care este fenomenul prin care apa Mării Negre se face... roşie.

„În ultima perioadă au apărut tot mai multe semnale că, în urma lucrărilor efectuate, marea a căpătat o culoare roşiatică. Pigmentarea apei cu culoare roşie în zona Olimp este din cauza hulei mării care, în acea zonă, spală drumul tehnologic pe care există materialul excavat având caracteristicile argilei roşii. Acest lucru, coroborat cu fundul stâncos al mării, care este format dintr-un calcar degradat de culoare roşiatică dau un aspect roşu al apei mării. Pentru a preîntâmpina orice speculaţie pe această temă, ABADL a luat decizia de a sista aceste lucrări de consolidare a falezei până la sfârşitul sezonului estival. De asemenea, va fi degajat din amplasamentul actual tot materialul de construcţie, pentru a nu exista contact cu apa mării, în timp ce drumul tehnologic va fi protejat cu folie polietilenă“, a explicat Cătălin Anton. Purtătorul de cuvânt a precizat că respectiva culoare nu reprezintă nici un pericol pentru turişti. „ABADL anunţă pe toţi cei interesaţi că fenomenul actual nu reprezintă o poluare şi nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea turiştilor care vin la mare în zona Olimp“, a încheiat Anton. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii