Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:46 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oferta verii la Neptun Marele 1 Mai (galerie foto)

ro

21 Jun, 2010 03:17 2112 Marime text
cap_2.jpgSuntem asiguraţi că, deşi suntem într-un an de criză, litoralul de sud este pregătit la maximum să facă faţă valului de turişti care - eventual - ar alege această destinaţie pentru a-şi petrece concediile. Realitatea de pe „teren" este, însă, cu totul alta. Unele staţiuni sunt cu totul neprimitoare, în altele hotelierii se bat de muscă, numărul turiştilor fiind cu mult sub aşteptări şi, în plus, serviciile sunt la limita execrabilului.

Calvarul turistului care, întâmplător, a ales să nu-şi continue drumul către Vama Veche şi, apoi, către vecinii bulgari, începe chiar din gara Mangalia. Către staţiuni, numărul microbuzelor este destul de redus, patronii făcându-şi socoteala că, decât să suplimenteze numărul autovehiculelor, riscând să circule goale, mai bine să mărească intervalul de timp în care sosesc în staţii.

La un prim calcul, ai spune că, pe lângă cei 16 călători care ar trebui, potrivit legii, să urce într-un astfel de microbuz, nu ar mai putea intra mai mult de alţi 5-6. Greşit. Şoferul reuşeşte, cu urlete şi strigături, să urce cel puţin 35 de persoane, unele „prin faţă", altele prin zona bagajelor. Cui nu-i convine şi îndrăzneşte să comenteze că pentru cei 3 lei, turiştii ar trebui să aibă şi ceva condiţii, se alege cu un „Ce aveţi, doamnă? Poate pentru dumneavoastră este vară şi aveţi concediu. Noi suntem la muncă şi nu ne plângem...".

Ofertele din Olimp: canalizări neastupate şi hoteluri închise

Dacă la capitolul transport în comun, turistul îşi blestemă zilele şi decizia de a opta pentru România şi nu Bulgaria sau Turcia, acesta trebuie să ştie că e o adevărată aventură şi alegerea staţiunii în care să îşi petreacă concediul. În timp ce unii hotelieri şi-au deschis unităţile de ceva vreme - mulţi chiar de la 1 mai - alţii au renunţat să facă acest lucru. Aşa se face că, în Olimp, Venus sau Saturn, hotelurile de una sau două stele vor rămâne cu porţile închise. Aspectul de neîngrijit, combinat cu acela al unităţilor deschise, oferă o imagine dezolantă şi în ceea ce priveşte plajele. Cele concesionate au deja sute de turişti, şezlonguri şi un nisip fin, în timp ce plajele „abandonate", pline de pietre, sunt cu grijă ocolite de clienţi.

Olimpul este, în 2010, parcă mai pustiu şi mai lipsit de viaţă ca niciodată. Aici fie se construieşte, turiştii trecând prin zone de şantier mai ceva ca într-un boom imobiliar, fie construcţiile deja începute (hoteluri vechi ce s-ar fi dorit să îşi mai adauge o stea sau două la clasificare) au fost abandonate, macarale şi mesh-uri hâde, zdrenţuite, fiind cam toată distracţia ce o poţi întâlni prin zonă. Accesul la plajă se face pe scări ceauşiste, din piatră spartă, prin hăţişuri pline de gunoi, unde poţi avea surpriza să cazi într-una dintre zecile de guri de canal neastupate.

plaja_belvedere.jpgNeptun cu afişe vechi

Către Neptun, o altă surpriză: afişele cu spectacolele organizate de Ministerul Turismului nu au fost nici până acum înlocuite, astfel că turistul este întâmpinat cu invitaţia de a participa la un „Marele 1 Mai". Neptunul, perla litoralului sudic, şi-a pierdut de mult renumele. „Steagurile" au rămas cu aceeaşi alee veche, cu piatra cubică sărită, cu tobogane de pe vremea bunicii şi mirosurile de hamsie prăjită şi sleită la soare. Plajele au suferit o transformare în bine: au şezlonguri (la preţuri piperate, dar ce mai contează) moderne, nisipul este cel mai bun din tot sudul litoralului.

La capitolul clienţi, Neptunul, în plin sezon estival, se poate „lăuda" cu circa 6.000 de turişti care, în afara orelor de plajă, mai au la dispoziţie terasele cu mâncare, plantate la doi paşi una de cealaltă.

Saturnul, lider la numărul de turişti

Jupiter-ul a rămas şi anul acesta staţiunea „familiştilor". Din păcate, lipsa investiţiilor a dus la dispariţia unei bune porţiuni din plajă, aflată acum sub apele mării, în timp ce, pentru stoparea aparentă a fenomenului au fost plantate nişte betoane enorme, ce pot să rănească turiştii imprudenţi. Cap Aurora şi Venus rămân aceleaşi staţiuni de prea puţine stele, dar cu preţuri scăzute, convenabile pentru buzunarele secate de criză. La Saturn, hotelurile de două şi trei stele au reuşit din nou performanţa să aducă staţiunea pe linia de plutire. Plaja este printre cele mai pline de pe litoral.

Din păcate, cordonul Saturn - Venus, care se pare că va fi finalizat către toamnă, este un obstacol serios în calea turiştilor. Zona este blamată atât de clienţii litoralului, cât şi de transportatorii locali, nevoiţi să facă un ocol substanţial, pe DN39. Cordonul va fi cu atât mai criticat, cu cât traseul Liberty Parade va trebui să fie deviat, cel mai probabil, pe aceeaşi şosea naţională.

În fine, la Mangalia, deşi oraşul a avut, la finele săptămânii, două evenimente - campionatul de fotbal pe plajă şi un festival folcloric - hotelierii au raportat doar circa 3.000 de turişti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii