Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:40 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 30000 de turisti in statiunile de pe litoral

ro

03 May, 2003 00:00 976 Marime text

Investitii de zeci de milioane de euro pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurilor hoteliere

Taxarea autovehiculelor la intrarea in statiunea Mamaia va fi reluata peste doua saptamani, dar, spre deosebire de anul trecut, turistii vor putea cumpara abonamente de acces rutier, valabile pentru o zi, o saptamana, o luna sau tot sejurul * Tot in Mamaia, la data de 5 mai va incepe asfaltarea bulevardului, lucrare care va fi finalizata la mijlocul lunii iunie * In statiuni se desfasoara lucrari importante de modernizare la 14 hoteluri, precum si de constructie a Aqualand-ului de la Mamaia, iar in zilele urmatoare va fi reamenajat si Teatrul de Vara din Costinesti * In cazul investitiilor de minimum 1-2 milioane de euro, termenul de finalizare a constructiilor va fi prelungit pana la 1 iulie

In statiunile de pe litoral se aflau, vineri, aproximativ 35 000 de turisti, dintre care peste 10.000 in Costinesti si circa 9.000 in Neptun-Olimp, a declarat ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, in cadrul conferintei de presa sustinute la Neptun. Din totalul turistilor, in jur de 3500 au venit prin programul social "1 Mai la mare". Potrivit ministrului, taxarea autovehiculelor la intrarea in statiunea Mamaia va fi reluata peste doua saptamani, dar, spre deosebire de anul trecut, turistii vor putea cumpara abonamente de acces rutier, valabile pentru o zi, o saptamana, o luna sau tot sejurul. "Abonamentele sunt necesare celor care trebuie sa intre de mai multe ori in statiune in cursul unei zile. Abonamentul pentru o zi va fi, in acest an, de 30.000 de lei", a precizat Agathon. Tot in Mamaia, la data de 5 mai va incepe asfaltarea bulevardului principal, lucrare care va fi finalizata la mijlocul lunii iunie. De asemenea, de la data de 15 mai isi vor incepe activitatea serviciile de salvamar si vor fi infiintate puncte medicale de prim ajutor. "Pe litoral exista, la deschiderea sezonului, zone impecabile si altele unde mai trebuie lucrat. Avand in vedere ca 92% din turismul romanesc s-a privatizat, este momentul ca sectorul privat, care mai si jecmaneste turistii in sezonul de varf, sa puna osul la treaba", a spus ministrul. In prezent, in statiuni se desfasoara lucrari importante de modernizare la 14 hoteluri, precum si de constructie a Aqualand-ului de la Mamaia, iar in zilele urmatoare va fi reamenajat si Teatrul de Vara din Costinesti. In urma unei vizite a ministrului Turismului, discoteca "Ring" din Costinesti a fost sanctionata cu suspendarea temporara a activitatii, urmand sa fie redeschisa la data de 1 iunie, daca va indeplini conditii normale de servire a turistilor. Totodata, a fost sanctionata cu 40 de milioane de lei o pizzerie din Costinesti, care nu avea afisata lista de preturi.

Valoarea investitiilor pe litoral se ridica la 50 de milioane de euro

Valoarea investitiilor derulate in prezent pe litoral se ridica la 50 de milioane de euro, cea mai mare suma alocata in ultimii 40 de ani, a declarat, la Neptun, ministrul Turismului, Dan Matei Agathon. "Am hotarat prin lege ca, la data de 15 mai, sa fie sistate toate constructiile si sa fie reluate la data de 15 septembrie. Am insa in vedere si posibilitatea ca, in cazul investitiilor de minimum 1-2 milioane de euro, termenul sa fie prelungit pana la 1 iulie", a adaugat Agathon. Majoritatea investitorilor care au cumparat hoteluri pe litoral anul trecut au inceput, in toamna, lucrari de renovare si modernizare, care au fost insa prelungite din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. "Suma investita in doar trei luni este semnificativa, daca avem in vedere ca, in ultimii doi ani si jumatate, valoarea capitalului pentru modernizarea si constructia de hoteluri a fost de 180 de milioane de euro", a precizat Agathon. Incepand cu data de 5 mai, in statiunile de pe litoral sunt asteptati turistii straini care au cumparat bilete prin intermediul tour-operatorilor TUI, ITS si Thomas Cook. Cele trei companii germane au contractat 64.000 de locuri in hotelurile romanesti. Intre 5 mai - 15 iunie, se desfasoara si programul social "Litoral pentru toti", prin care 32.000 de persoane isi pot petrece un sejur de o saptamana, la tarif redus. Turistii care vor veni in statiunile Jupiter, Neptun si Olimp, incepand cu luna iunie, vor avea posibilitatea sa se cazeze intr-o serie de hoteluri aflate acum in curs de modernizare. Astfel, in statiunea Jupiter va fi inaugurat, pe 10 mai, hotelul "Tismana", investitia ridicandu-se la 20 miliarde de lei. Hotelul a incheiat cu ITS un contract de tip all-inclusive, adica turistii cumpara un pachet complet de servicii asigurate in interiorul hotelului. Turistii care prefera cazarea in bungalouri pot opta, din luna iunie, pentru campingul "Neptun". Valoarea investitiei pentru amenajarea celor 2.400 de locuri este de aproximativ trei milioane de euro. Tariful va fi de aproximativ 30 euro/loc/zi. Tot in statiunea Neptun se afla si hotelul "Doina", detinut de RAAPPS. Clasificat la trei stele, hotelul a fost modernizat printr-o investitie de 110 miliarde de lei. Hotelul "Doina" are profil balnear si este contractat in proportie de 100% de agentii din strainatate. In prezent, sunt cazati 225 de turisti germani si 86 de romani. La 1 iunie vor fi inaugurate si doua hoteluri in statiunea Olimp, respectiv complexul "Cocor", fostul "Galati", si hotelul "Transilvania", la ambele valoarea lucrarilor fiind de aproximativ trei milioane de euro. Complexul "Cocor", detinut de Cocor Turism, va avea 230 de camere si patru apartamente. Hotelul "Transilvania" se afla in proprietatea societatii Transilvania Estival, al carei actionar majoritar este Perla Majestic.

Agathon, suparat pe Apele Romane

Ministrul Turismului a precizat ca se va reintoarce pe litoral pe 15 mai, pentru a asista personal la licitatiile pentru punctele de prim ajutor si salvamar. Operatorii de plaja au responsabilitatea de a amenaja corespunzator zonele de imbaiere. In acest sens, plajele si locurile de imbaiere vor fi marcate cu mijloace vizuale, costiere sau plutitoare. Marcarea adancimilor se va face cu mijloace plutitoare de forma geamandurilor, vopsite in portocaliu, testate cu greutati de beton si amplasate la intervale de maxim 50 de metri. Operatorii de plaja au, de asemenea, responsabilitatea de a semnaliza, prin balize, obstacolele de pe fundul apei, gropile sau pragurile, precum si zonele de perturbari subacvatice. Culoarul de intrare si iesire a ambarcatiunilor de agrement in si din zona de imbaiere va fi marcat tot de balize pentru a fi evitate accidentele pe cat posibil. Atunci cand conditiile meteorologice permit imbaierea, se va arbora, pe catarg, vizibil, un pavilion alb, regula fiind ca, atunci cand imbaierea nu este permisa, sa fie arborat un pavilion de culoare albastra. Totodata, operatorii trebuie sa asigure curatenia plajei, prin montarea de recipienti pentru colectarea deseurilor. Incepand cu acest sezon, fiecare operator de plaja trebuie sa asigure puncte de ajutor social. Pe plaja se vor putea realiza numai constructiile prevazute in normele emise de Ministerul Turismului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii