Petre „O parte dintre parlamentari îşi doresc să candideze la funcţia de primar“
Petre: „O parte dintre parlamentari îşi doresc să candideze la funcţia de primar“Consilierul judeţean PDL Constanţa Mihai Petre a oferit câteva comentarii sincere cu privire la sondajele de opinie şi la şansele pe care le mai are în prezent partidul de a câştiga voturi în Constanţa, dată fiind situaţia prezentă.
Cui ajută un sondaj de opinie electoral?
Sondajul nu trebuie să folosească unei singure persoane, ci ar trebui ca acea cercetare sociologică să clarifice numele a câte cel puţin doi potenţiali candidaţi la primărie şi la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa (CJC). Consider că sondajul nu trebuie să fie numai unul politic, ci şi pe persoane. Lista este deschisă oricărui doritor care vrea să-i fie testată notorietatea. Toţi cei care doresc să candideze la o funcţie de conducere în administraţie ar trebui să intre într-un astfel de sondaj. Una este o listă cu necunoscuţi şi alta este o listă pe care îmbini oameni cu notorietate care au acţiune politică şi necunoscuţi cu activitate politică. Eu vreau să-mi testez intenţia de vot, să văd cum am evoluat faţă de campania electorală din 2008.
Când va avea loc sondajul PDL pentru alegerile din 2012?
Îl vom face în această toamnă, după moţiunea de cenzură. Eu cred că acest moment va fi relevant pentru întreaga clasă politică, dar mai ales pentru PDL, odată cu cea de-a doua moţiune şi cu eroziunea externă din perioada respectivă. Abia atunci putem vorbi de fundul sacului procentelor PDL. În funcţie de evoluţia crizei economice de anul viitor, când sunt premise ca România să intre pe un trend ascendent, putem asista la un reviriment al PDL.
Este de ajuns un sondaj pentru a avea o imagine cât mai clară a locului pe care îi ocupă PDL în Constanţa?
Nu este de ajuns. Sondajul pe care îl vom face ne va arăta doar o poză la un anumit moment dat, de la care trebuie începută construcţia pentru alegerile locale. Consider că, pe lângă un sondaj general la nivelul Constanţei, avem nevoie de cercetări sociologice la nivelul fiecărei localităţi din judeţ, atât în ceea ce priveşte partidul, cât mai ales candidaţii. Însă, dacă activitatea sociologică nu este susţinută de o strategie în concordanţă cu deficienţele evidenţiate de cercetare, atunci degeaba facem sondaje de opinie.
Ce loc ocupă în prezent PDL Constanţa în opţiunile electorale ale cetăţenilor?
La nivelul Constanţei, deţinem poziţia secundă, după PSD, chiar dacă astăzi sunt convins că avem de-a face cu cel mai erodat PSD de la venirea lui Radu Mazăre în partid.
Care sunt învăţăturile trecutului, în ceea ce priveşte sondajele de opinie?
Trebuie să avem grijă să muncim şi după ce aflăm rezultatele, chiar dacă ne sunt benefice. Îmi amintesc că în 2008, în toate sondajele făcute nu se punea problema ca la nivelul Constanţei PDL să se situeze sub 30%, dar am luat 22%. Acest lucru s-a datorat în primul rând faptului că, după cercetările sociologice, care ne arătau la 30%, nu se trăgeau nişte concluzii cu privire la posibilitatea scăderii în perioada alegerilor tocmai datorită direcţiilor şi strategiei din campania electorală. Atunci, de exemplu, Stelian Duţu era pe primul loc la notorietate şi la intenţia de vot a cetăţenilor.
Cine nu stă bine în sondaje, mai candidează?
Nu. Atunci trebuie ca acea persoană să lase politica şi să se apuce de croşetat. Îi sfătuiesc pe toţi cei care vor să candideze pe funcţii alese să vadă mai întâi cum stau. În mod normal, unde notorietatea este 0 şi intenţia de vot este 0, atunci nu mai insişti să candidezi.
Pentru alegerile parlamentare vom avea surprize?
Eu cred că există o mare posibilitate ca o parte dintre parlamentari să-şi dorească să candideze la funcţia de primar. În aceste condiţii, este de discutat riscul mare pe care şi-l asumă, întrucât eu cred că cine pierde o competiţie pentru primărie ar avea probleme serioase în reînnoirea mandatului.
Va putea obţine victoria în alegeri actuala conducere a PDL?
Nu sunt prea optimist. În schimb, am toată încrederea în felul de prezentare a partidului la alegerile din 2012. Cheia rezidă în proiectul politic şi în strategia cu care viitoarea conducere care va fi aleasă este obligată să vină în faţa oamenilor, alta decât cea de astăzi.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp