Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:03 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră Se reabilitează podul de la Agigea (galerie foto)

ro

26 Oct, 2011 02:02 4218 Marime text
pod_lucrari_pod_agigea.jpgLa 28 de ani de la inaugurare, podul de la Agigea a intrat în prima reparaţie capitală

„S-a intervenit foarte serios, s-au acoperit toate fisurile mici care existau la momentul când a fost scoasă tencuiala existentă. S-au făcut şi lucrări care nu erau prevăzute, pentru că nu se ştia exact ce se află sub tencuială. Micile fisuri aparente nu puneau însă în pericol siguranţa circulaţiei pe pod", spune directorul adjunct de Întreţinere Infrastructură din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, Gabriela Tudor.

pod_lucrari_pod_agigea_22.jpgChiar dacă unii pun pe seama politicului şi pe apropierea campaniei electorale de anul viitor intensificarea lucrărilor la infrastructura la nivel naţional per ansamblu, şi la nivel local în particular, se ştie faptul că mereu, în timpuri de criză, politica ţărilor a fost aceea de a miza pe crearea căilor de comunicaţie astfel încât potenţialii investitorii să fie atraşi mai mult. Probabil aceasta a fost şi logica atunci când s-a decis finanţarea pentru efectuarea unei reabilitări serioase a zece poduri de importanţă majoră şi strategică din zona Dobrogei, finanţare care a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern la începutul acestui an. Pentru podul de la Agigea, unde au fost începute lucrările în urmă cu câteva luni, costurile se ridică la 4.720.606 euro cu tot cu TVA, constructorul fiind Bilfinger Berger Baugesellschaft din Austria. Podul are o lungime de 266 de metri şi o lăţime de 20,90 metri. Potrivit contractului, 57,2% din valoarea obiectivului provine de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), iar restul de la Guvern. Termenul de execuţie a contractului este de 24 de luni. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă efectuarea lucrărilor de consolidare, de reparaţii, înlocuire sistem rutier, parapete şi instalaţii electrice, precum şi consolidarea malurilor. Reabilitarea acestui pod este prevăzută în programul de refacere a unor astfel de structuri încă din 2004, însă finanţarea s-a aprobat abia în 2007.

„Micile fisuri aparente nu puneau în pericol siguranţa circulaţiei pe pod"

Directorul adjunct de Întreţinere Infrastructură din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, Gabriela Tudor, dar şi şeful Biroului de Lucrări de Artă, Florentina Vagner, ne-au vorbit ieri despre stadiul actual al lucrărilor ce se efectuează la podul de la Agigea, dar şi despre refacerea altor şase poduri din Dobrogea.

Chiar dacă mulţi nici nu ştiau că a început reabilitarea podului de la Agigea, de câteva luni se lucrează intens la structura de rezistenţă în partea de jos a podului şi la refacerea pilonilor de susţinere, o parte din lucrare fiind deja realizată. „Am făcut în aşa fel încât să nu se perturbe traficul în zonă prin lucrări care să se realizeze pe pod, având în vedere că se lucrează în zonă la centura ocolitoare a municipiului Constanţa. Toate lucrările care se fac au faze determinante bine stabilite şi se respectă legislaţia în vigoare cu privire la calitatea lucrărilor. S-a lucrat la tot ceea ce înseamnă piloni sub pod şi parte metalică. Lucrările încă nu sunt gata, sperăm ca până va veni sezonul rece să se termine această parte. Se va lucra atâta timp cât vremea va permite". De la momentul când a fost inaugurat, din 1983, aceasta este prima reparaţie capitală care se face la pod. „De-a lungul timpului, au mai fost realizate lucrări de intervenţie minore şi de mentenanţă, aşa cum sunt prevăzute în manualul de instrucţiuni predat atunci când podul a fost dat în folosinţă. Zona în care se află podul este «agresată» de mai mulţi factori de mediu, cu atât mai mult cu cât apa sărată şi apa dulce din zonă contribuie masiv la degradarea acestuia".

Directorul adjunct al DRDP infirmă poveştile legate de lucrările de mântuială care s-ar fi făcut la partea inferioară a podului, spunând că în fiecare zi reprezentanţi ai DRDP sunt prezenţi la faţa locului şi verifică orice pas care se face în plus la lucrare: „S-a intervenit foarte serios, s-au acoperit toate fisurile mici care existau la momentul când a fost scoasă tencuiala existentă. S-au făcut şi lucrări care nu erau prevăzute, pentru că nu se ştia exact ce se află sub tencuială. Micile fisuri aparente nu puneau însă în pericol siguranţa circulaţiei pe pod". Până acum lucrările sunt în grafic şi vor fi finalizate, aşa cum spune contractul, în termen. Amplasamentul a fost predat pe 9 februarie a.c. Garanţia lucrării este de doi ani. În ceea ce priveşte lucrările care se vor face la suprafaţă, de refacere a terasamentului podului, există un studiu de management al traficului dat spre aprobare şi, în funcţie de graficul de execuţie, se va încerca reducerea la maxim a timpului de realizare a lucrărilor.

În primăvară intră în reabilitare încă şase poduri din Dobrogea

Anul viitor, în primăvară, vor începe lucrările la podul de la Ovidiu, la cel de la Poarta Albă, Basarabi, Mangalia, Cernavodă şi Borcea. S-a ţinut licitaţia de precalificare, raportul este aprobat la bancă. Există finanţarea asigurată pentru aceste proiecte. Dacă pentru celelalte poduri ar putea fi date termene mai mici de 24 de luni, în ceea ce priveşte efectuarea lucrărilor de intervenţie a podurilor de la Borcea şi de la Cernavodă, cu siguranţă acestea vor fi mai mari. Planurile pentru reabilitarea acestor poduri au fost gândite foarte bine, astfel încât să se dea în folosinţă podurile de la Cernavodă şi de la Agigea înainte ca celelalte să intre în proces de reabilitare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii