Previziuni piata imobiliara pentru 2012 Ce s-a intamplat in 2011
Previziuni piata imobiliara pentru 2012: Ce s-a intamplat in 2011Cand ne uitam in jur si citim zeci de stiri ce aduc vesti rele pentru fiecare dintre romani sau firma din Romania, putem trage cu usurinta concluzia ca perspectivele nu sunt optimiste nici pentru perioada urmatoare. Cifrele privind cresterea economica nu incurajeaza investitiile, iar continuarea masurilor de austeritate va restrange si mai mult consumul, spun specialiştii www.TopEstate.ro.
Totusi, economia reala demonstreaza ca sectorul imobiliar supravietuieste, iar acest lucru se datoreaza bancilor si programului Prima Casa, dupa cum afirma Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Exista premise ca in 2012 sa revina interesul pentru achizitia prin Prima Casa in urma adoptarii de catre BNR a noului regulament privind creditele pentru populatie, prin care avansul minim pentru creditele ipotecare in euro este fixat la 25%, iar al creditelor prin programul guvernamental ramane neschimbat, la 5%.
Mai multi experti considera ca noul regulament de creditare va conduce la o incetinire a pietei imobliare, in special pe segmentul lux.
Totusi, din statistica www.TopEstate.ro reiese ca in 2011 piata a scazut cu aproximativ 10% pana in luna aprilie, insa de mai bine de sapte luni preturile stagneaza. Cert este ca nu vor mai exista miscari bruste ale pietei in perioada urmatoare. Chiar daca numarul tranzactiilor este in usoara crestere, chiar daca piata pare ca isi gaseste un echilibru, nu exista motive care sa determine un noul val de frenezie imobiliara, dar nici de scaderi socante. Aceasta ar fi primul semnal de normalitate, dupa trei ani de decizii si informatii gresit lansate si receptionate.
De ofertele speciale si de accesul la finantare va depinde in urmatoarea perioada materializarea intentiilor de cumparare in tranzactii imobiliare.
Daca tinem cont de avalansa de anunturi pe internet de vanzare cu plata in rate la dezvoltator, putem deduce ca este posibila o relansare a acestui tip de achizitii, pe fondul degradarii perspectivelor clientilor de a obtine credite (diminuarea veniturilor, reticenta bancilor, supraincarcarea cu alte credite mai vechi).
Agentii imobiliari vor depune eforturi tot mai mari pentru a urma cursuri si seminarii de profesionalizare, vor fi mai transparenti si vor comunica mai mult intre ei. Vor incerca sa colaboreze in scopul oferirii serviciului complet fiecarui client in parte. In plus, au inceput sa-si creeze grupuri de sprijin, precum "Cafeneaua imobiliara" din Constanta, care a luat fiinta la finalul lunii noiembrie, sustinuta de portalul imobiliar profesionist www.TopEstate.ro.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp