Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest Mare Nostrum referitor la terenul „bifat" de afaceristul Oancea pe malul Tabacariei

ro

04 Jan, 2010 04:33 3122 Marime text
mare_nostrum.jpgOrganizaţia non-guvernamentală Mare Nostrum a reacţionat faţă de materialul intitulat „Afaceristul Oancea: Teren pe malul lacului Tabăcărie, cu 200 de euro lunar", publicat în ediţia din 12 decembrie 2009. ONG-ul a precizează prin intermediul unei adrese remise redacţiei ZIUA de Constanţa că a efectuat o serie de demersuri referitoare la HCLM 290/28.05.2009 prin care terenul la care am făcut referire a fost trecut din domeniul public în domeniul privat.

ONG-ul îşi reafirmă împotrivirea faţă de distrugerea spaţiilor verzi. Terenul primit în folosinţă de către ANSPSR, al cărui fondator este Gheorghe Oancea, include şi suprafeţe verzi, pe lângă anexele construite, existente deja, iar Mare Nostrum se împotriveşte oricărei extinderi a acestor clădiri:

„Reafirmăm împotrivirea noastră faţă de distrugerea unor suprafeţe de spaţiu verde în favoarea unor construcţii, fie ele şi de utilitate publică, pornind de la ideea că în Constanţa, spaţiul verde este mai util şi necesar decât orice altă construcţie. Încurajăm reabilitarea sau valorificarea unor construcţii dezafectate sau deja existente şi nefolosite, în interesul constănţenilor, dar solicităm ferm anularea oricărei extinderi a acestora", se arată în precizarea primită la redacţie din partea ONG-ului constănţean.

„Spaţiul verde să nu fie afectat"

Precizăm, ca şi în ediţia anterioară, că trecerea din public în privat înseamnă că aceste suprafeţe pot fi scoase la vânzare, la un moment dat.

Mare Nostrum precizează prin intermediul adresei remise redacţiei, şi pe care o puteţi vizualiza alături de actele doveditoare ale demersurilor efectuate cu privire la neschimbarea destinaţiei terenului, că a trimis solicitări către Primăria Municipiului Constanţa şi Prefectura Judeţului Constanţa prin care a cerut informaţii de interes public legate de modul în care s-a realizat transferul terenului în cauză din domeniul public în domeniul privat. „Pornind de la considerentul transferului de teren din domeniul public în domeniul privat, Mare Nostrum a solicitat ca, în urma transferului, destinaţia terenului să rămână neschimbată. Mai exact, ca spaţiul verde să nu fie afectat de construirea unor eventuale imobile", se arată în adresa remisă redacţiei de către ONG-ul constănţean. În precizarea ce ne-a fost trimisă de către Mare Nostrum şi pe care o puteţi citi în întregime, sunt relatate pe larg piedicile întâmpinate în aflarea unor informaţii de interes public cu privire la HCLM 290/2009, atât din partea Primăriei şi Consiliului Local Constanţa, cât şi din partea Prefecturii Constanţa, reprezentată la vremea respectivă de către prefectul Tit-Liviu Brăiloiu.

Povestea terenului din parcul Tăbăcărie

Vă reamintim povestea terenului de pe malul lacului Tăbăcărie, pentru care afaceristul Gheorghe Oancea plăteşte, în lunile fără profit, 200 euro.

Pentru construcţia unei şcoli de scafandri şi salvamari, ANSPSR, fondată de Gheorghe Oancea, apropiatul lui Mazăre şi al lui Constantinescu, a pus mâna pe un teren de aproape 2.000 mp, în buricul Constanţei, pe malul lacului Tăbăcărie

Mall-ul din zona Tomis III nu este ultima construcţie ridicată în zona parcului Tăbăcărie. Municipalitatea a emis certificatul de urbanism în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru construirea unui imobil P+1E. Este vorba, mai exact, despre construirea unei şcoli de scafandri şi salvamari. Pentru a afla mai multe amănunte despre această nouă construcţie de pe malul lacului Tăbăcărie, am consultat documentaţia depusă în vederea obţinerii avizului de mediu de către Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România (ANSPSR) - beneficiarul construcţiei - la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa. În documentaţia depusă pentru obţinerea avizului de mediu se regăseşte şi Contractul de asociere încheiat pe 15.04.2008 de către ANSPSR cu... surpriză, Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP), din cadrul Primăriei Constanţa. Documentul pe care vi-l amintim aici conţine detalii mai mult decât interesante pentru un muritor de rând din Constanţa. Obiectul contractului este, potrivit Art. 1, Capitolul II, din document, „asocierea privind modernizarea construcţiei magazie material sportiv, exploatarea şi întreţinerea spaţiului situat în zona Shell - parc Tăbăcărie, cu destinaţia - desfăşurarea de activităţi sportive".

Minimum 200 de euro lunar, pe 25 de ani

De precizat că RAEDPP contribuie la realizarea obiectivului contractului punând la dispoziţie magazia de material sportiv cu suprafaţă construită de 290,18 mp şi terenul de 869 mp, iar ANSPSR cu amenajarea, consolidarea, exploatarea şi întreţinerea spaţiului, potrivit destinaţiei sale. Toate bune şi frumoase, însă iniţiativa pentru construirea unei şcoli este eclipsată de durata pentru care se încheie contractul. Termenul de asociere, care face ca ANSPSR să dispună de imobilele amintite - terenul şi magazia respectivă - este de nu mai puţin de 25 de ani.

O altă clauză care bate la ochi şi care ar stârni indignarea oricui este cea de la Art. 6, Capitolul VI, privind distribuirea profitului impozabil. Aşadar, la acest articol din contract se precizează că ANSPSR va beneficia de 80% din profitul impozabil al asocierii, iar RAEDPP de 20%, cu condiţia ca această cotă, de 20% din profit, cuvenită RAEDPP, să nu fie mai puţin de, atenţie, 200 de euro lunar! Din cele prezentate până acum, în înţelegerea oricărui om cu oarecare capacitate de sinteză rămâne faptul că ANSPSR va dispune, pentru o perioadă de 25 de ani, de un teren de 869 mp pe malul lacului Tăbăcărie, pentru infima sumă de 200 de euro lunar. Ca un exemplu concret, dacă ne uităm la oferta agenţiilor imobiliare, nu poţi închiria un apartament de două camere în Constanţa, într-o zonă bunicică, fără 250 euro lunar. Cu toate acestea, asocierea dintre RAEDPP şi ANSPSR dovedeşte că se pot face afaceri bunicele cu municipalitatea.

Clauze speciale

Ca orice contract şmecheresc, şi acesta conţine clauze speciale. Mai exact, la Art. 19 se precizează că ANSPSR poate folosi spaţiul (magazia de material sportiv) inclusiv prin închiriere către terţi, cu aprobarea prealabilă a RAEDPP. Având în vedere faptul că această magazie va dispărea prin demolare, pentru construirea imobilului P+1E, se subînţelege că ANSPSR poate închiria către terţi spaţii din imobilul ce se va edifica. Aşadar, ANSPSR dispune, „închiriază" n-ar fi corect juridic, de acest teren şi imobil existent cu 200 de euro pe lună, dar poate închiria la rândul ei către terţi, spaţii din noul imobil, cu o sumă al cărei cuantum îl stabileşte după bunul plac. De precizat că în contract nu se prevede că această cotă de 20% din profit, adică de minimum 200 de euro lunar, se va actualiza în raport cu rata inflaţiei sau cu alţi factori, ci va fi actualizată doar în raport de cursul BNR, din ziua efectuării plăţii. Acum, este timpul pentru o întrebare retorică: În favoarea cui a fost încheiată această asociere? În favoarea municipalităţii, a Constanţei? Răspunsul îl daţi dumneavoastră. Dar să continuăm, pentru că povestea şcolii de scafandri - cu vedere la lac - nu se încheie aici.

Terenul s-a dublat

Contractul de asociere parafat de RAEDPP şi ANSPSR pe data de 15.04.2008 este „completat" de un act adiţional, încheiat în urmă cu numai două luni. Contractul de asociere nr. 4215/06.10.2008, încheiat între RAEDPP Constanţa şi ANSPSR, prevede că se modifică art. 2, lit. a din contract, adică se măreşte suprafaţa pusă la dispoziţie de către RAEDPP. Mai exact, în loc de 290,18 mp suprafaţă construită şi 869 mp teren, ANSPSR va avea la dispoziţie, în următorii 25 de ani, cu minimum 200 de euro lunar, suprafaţa construită de 290,18 mp şi 1.537 mp teren, adică aproape dublu, faţă de suprafaţa de teren iniţială. Precizăm că acest contract de asociere se poate prelungi, cu acordul părţilor.

Trecerea din domeniul public în cel privat, care a stârnit şi atenţia Mare Nostrum

Menţionăm că transmiterea dreptului de administrare asupra acestor terenuri s-a aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Municipal, pe data de 28.08.2009. Foarte important de reţinut, terenurile au fost trecute, prin HCLM, din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanţa, ceea ce înseamnă că aceste suprafeţe pot fi scoase la vânzare, la un moment dat.

Dar cine este ANSPSR, vă veţi întreba... Ei bine, Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România a fost înfiinţată în 1999 „prin asocierea mai multor firme şi persoane, toţi scafandri având ca pasiune sau obiect de activitate scafandreria şi mediul subacvatic", citim pe site-ul ANSPSR.

„Proiectul de suflet" al lui Gheorghe Oancea

Preşedintele acestei asociaţii şi reprezentantul ei în cele două contracte de asociere este nimeni altul decât afaceristul constănţean Gheorghe Oancea. Pentru cei care nu ştiu, Oancea este un apropiat al primarului Mazăre şi al şefului Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, patron al firmelor Mobitom, On plonge, administrator şi asociat al Five Holding - magazinul „Brick". De asemenea, trebuie precizat că prin Mobitom, Oancea a avut o colaborare fructuoasă cu Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa, câştigând mai multe licitaţii importante.

Trebuie precizat că, pentru construirea şcolii de scafandri, ANSPSR a încheiat un parteneriat cu Primăria Constanţa şi Blocul Naţional Sindical, prin care a accesat un grant de 4,5 milioane de euro. Clădirea va include un bazin de înot cu lungimea de 25 de metri şi 6 culoare de înot, un turn de scufundare cu diametrul de 5 metri şi coloana de apă de 8-10 metri, săli de curs, sală de conferinţe şi sală de sport. La vremea respectivă l-am contactat şi pe directorul RAEDPP, Radu Babuş, care ne-a declarat: „Nu este o închiriere simplă. Se va face o investiţie acolo, iar beneficiar este oraşul". La rândul său, fondatorul ANSPSR, Gheorghe Oancea, a precizat că faptul că a reuşit să aducă în ţară 4,5 milioane de euro nu trebuie să mai ridice întrebări. Scafandru de profesie, Oancea a precizat că şcoala de salvamari şi scafandri „chiar este un proiect de suflet" al său, de care vor beneficia mai mulţi tineri din oraş şi din ţară care-şi doresc să se îndrepte spre aceste două profesii. Întrebat dacă, la un moment dat, în viitor, va dori să cumpere terenul, el a răspuns „Nu ştiu".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • laura 04 Jan, 2010 09:12 "Beneficiar este orasul"-este vorba de un concurs de cinism !? Singurul parc adevarat este ciuntit in continuare...Care procent din "oras"va avea de cistigat?scafandrii sau cei care doresc aer curat,sa aiba un loc de plimbare?Normal,vor cistiga smecherii,parvenitii post-revolutie,nesimtitii...Dar alte ONG de ce nu iau pozitie in problema asta?! De ce nu se implica la nivel guvernamental, daca este adevarat ca au incalcat legea ? Sa se prezinte constantenilor care este "bucata de parc" in care au voie sa se plimbe in liniste si care nu va deveni proprietatea unui ajuns.Este asa de greu?De ce nu apelati la presa internationala ,daca jigodiile CJC distrug totul?