Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:36 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Publicaţia norvegiană „Recharge" despre inspectorul ISC „Chiru, un inspector local curajos care luptă împotriva intereselor politice" (document)

ro

13 Oct, 2010 02:38 2154 Marime text

cap_7.jpgAşa cum se arată în ediţia din 24 septembrie 2010 a publicaţiei norvegiene de specialitate privind energiile alternative „Recharge", Gigi Chiru a fost caracterizat, după conflictul privind parcul eolian de la Cogealac, ca fiind un „inspector local curajos, pentru că a luptat împotriva puternicelor interese politice din Constanţa în ceea ce priveşte acest proiect"

Chiru_Gigi_Chiru.jpgÎn timp ce, în plan local, autorităţile încearcă să dea vina pe apartenenţa politică diferită a şefului de la Inspectoratul Stat în Construcţii Constanţa şi pe alte interese personale sau de partid, presa străină dezbate pe larg subiectul legat de conflictul de la Cogealac, privind proiectul de construire a parcului eolian iniţial de cei de la CEZ, lăudându-i iniţiativa inspectorului-şef al ISC Constanţa, Gigi Chiru, şi implicarea sa în suspendarea proiectului la sfârşitul lunii august

Faptul că activitatea directorului Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa, Gigi Chiru, este de natură să deranjeze interesele administraţiei pesediste este foarte cunoscut atât la nivel local, dar şi la nivelul întregii ţării. Cele mai recente subiecte referitoare la întreruperea investiţiei parcului eolian de la Cogealac - Fântânele din cauza neregulilor în acte, dar şi problema reprezentată de groapa care s-a format pe strada Traian din Constanţa, verifică, fără îndoială, ideea de bază pe care cei din administraţia locală şi judeţeană o au vizavi de activitatea inspectoratului ISC Constanţa. De altfel, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, nu a ratat niciun prilej de a sublinia prin intermediul ieşirilor în presă defăimătoare la adresa inspectorului-şef al ISC, dar şi printr-o serie de sesizări făcute la Consiliul pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupţiei, precum şi prin petiţii transmise în Parlament, la Ministerul Administraţiei şi Internelor, Prefecturii Constanţa şi altor reprezentanţi ai statului.

Cum începe povestea parcului eolian

La momentul în care subiectul se afla pe prima pagină a tuturor ziarelor locale, presa străină a preluat şi dezbătut subiectul într-un mod cât se poate de obiectiv.

Recent, publicaţia Recharge a oferit un spaţiu larg subiectului reprezentat de blocarea investiţiei de la Cogealac - Fântânele. Potrivit materialului „Conflicts are threatening wind boom", publicat pe www.rechargenews.com , redactat de Ben Backwell (venit special la Fântânele şi la Cogealac să se documenteze despre acest subiect), inspectorul-şef al ISC Constanţa, Gigi Chiru, a fost caracterizat drept un „inspector local curajos, pentru că a luptat împotriva puternicelor interese politice din Constanţa în ceea ce priveşte acest proiect". Investigaţia lui Ben Backwell începe cu povestea referitoare la faptul că doi mari dezvoltatori de energie eoliană, cehii de la CEZ şi spaniolii de la Iberdrola Renovables, sunt implicaţi într-o dispută în ceea ce priveşte drepturile asupra construcţiei unui imens parc eolian în zona de sud-est a ţării noastre. Publicaţia aduce precizări legate de faptul că există mai multe motive pentru care există posibilitatea ca litigiul existent în legătură cu acest mare proiect de producere a energiei eoliene din regiune să ducă la slăbirea încrederii investitorilor şi la suspendarea investiţiei. Aşa cum se arăta în paginile publicaţiei amintite, într-un material din 10 septembrie, problemele juridice au făcut ca Inspectoratul de Stat în Construcţii să dispună oprirea celei de-a doua faze a proiectului CEZ, fapt ce a dus la crearea unui conflict violent la sfârşitul lunii iulie a acestui an. „Între timp, se pare că investitorii de la Iberdrola Proyecto Dobrogea ar trebui să înceapă în următoarele luni şi lucrarea să dureze până în 2017, o pare importantă a proiectului urmând a fi realizat în jurul Cogealacului", se arată în textul articolului.

De asemenea, este precizat şi punctul de vedere al unui oficial al Iberdrola, care vorbeşte despre faptul că între cele două companii nu există niciun conflict în ceea ce priveşte acest proiect. „Încercările făcute de Continental Wind Parteners şi dezvoltatorul român Monsson, care lucra pentru CEZ în vederea obţinerea autorizaţiilor, au eşuat după ce autorităţile locale din Cogealac au refuzat predarea acestor autorizaţii. Acuzaţiile referitoare la faptul că CWP/Monsson a câştigat influenţa politică a autorităţilor judeţene constănţene sunt binecunoscute, la fel şi faptul că documentele pentru obţinerea autorizaţiei de construire erau incomplete sau incorecte", se precizează în materialul celor de la Recharge.

În acest context apare numele inspectorului-şef al ISC Constanţa, care este dat drept exemplu curajos în această problemă, singurul care s-a implicat în proiect şi care, în urma anchetei pe care a desfăşurat-o, a suspendat lucrările la parcul eolian. „Surse apropiate conflictului îl descriu pe Chiru ca un personaj foarte curajos, pentru că a luptat împotriva puternicelor interese politice din Constanţa în ceea ce priveşte acest proiect". Materialul celor de la Recharge se încheie cu o prezentare a conflictului de la sfârşitul lunii iulie dintre agenţii de pază de la parcul eolian şi localnicii din Cogealac, în frunte cu primarul şi cu viceprimarul localităţii.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii