Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:07 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Mircista Diana Catană, componentă a lotului României pentru Olimpiada de Ştiinţe din Iran

ro

10 Oct, 2012 02:19 3662 Marime text
elevi.jpgDiana Catană, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, face parte din lotul ce va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, ce va avea loc în Iran, la începutul lunii decembrie.

La pregătirea lotului lărgit al României pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori 2012, care sa desfăşurat la Bucureşti, au participat 15 elevi din clasele VII-X, selecţionaţi pe baza clasării la Olimpiada Naţională de Ştiinţe pentru Juniori 2012. Printre aceştia s-au numărat şi mirciştii Diana Catană, Costin Dobrin şi Miruna Răduţ, care au fost pregătiţi, pentru faza naţională a competiţiei, de profesorii CNMB Liliana Timofte şi Adriana Popescu (biologie), Monica Dumitru şi Doina Bălaşa (chimie), Ion Băraru şi Sanda Oprea (fizică). Pregătirea centralizată de la Bucureşti s-a finalizat cu trei probe de baraj, în urma cărora s-au stabilit cei şase componenţi ai lotului naţional care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori din Iran, în luna decembrie. Diana Catană s-a situat pe locul II, fiind selectată în locul României, Costin Dobrin a ocupat locul VII, iar Miruna Răduţ - locul XII. La ediţia precedenta a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe pentru Juniori, ce s-a desfăşurat în Africa de Sud, Constanţa a fost reprezentată tot de trei mircişti, care s-au întors cu trei medalii. Ioan Ignat a obţinut medalia de argint, iar colegii săi Daniel Aleca şi Ştefania Moroianu - medalii de bronz.

Cine este Diana Catană?

Pasionată de fizică, biologie şi chimie, îndrăgostită de spaţiul cosmic, pe care vrea să-l colonizeze, aceasta este Diana Andreea Catană, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân. Anul trecut, Diana, alături de colegii săi de la Centrul de Cercetare a Elevilor de la Colegiul Mircea cel Bătrân, coordonat de profesorul Ion Băraru, a câştigat premiul III pentru proiectul Hestia, la concursul „Sacrament Design", organizat de NASA Ames Space Settlement Design Contest 2012. Pentru ea, concursurile organizate de NASA au devenit deja o tradiţie. Anul trecut, Diana şi echipa din care a făcut parte şi-au adjudecat premiul II la concursul de proiectare a unei staţii spaţiale. „Drumul spre ştiinţă a fost deschis mai întâi prin concursuri la matematică, precum «Arhimede», «Cangurul», «Lumina Math», la care am obţinut numeroase premii. După acestea a urmat descifrarea tainelor fizicii, chimiei şi biologiei. Pas cu pas, au venit şi rezultatele, calificări la etapele naţionale ale olimpiadelor de fizică şi de chimie", ne-a povestit Diana Andreea. Primele premii importante au venit în clasa a VII-a, când Diana a obţinut o menţiune la Olimpiada Naţională de Fizică şi premiul al III-lea la Concursul Naţional de Chimie „Raluca Ripan", urmat de premiul al III-lea la etapa naţionala a Olimpiadei de Ştiinţe pentru Juniori, concurs care vizează cunoştinţele acumulate pe parcursul claselor a VII-a, a VIII-a şi a IX-a la fizică, biologie şi chimie. În clasa a VIII-a, Diana a obţinut premiul I la etapele judeţene ale olimpiadelor de fizică, de chimie şi de biologie. Diana susţine că fără ajutorul îndrumătorilor ei nu ar fi reuşit să câştige atât de multe distincţii. „Aceste rezultate le-am obţinut sub îndrumarea atentă a profesorilor Ion Băraru, Monica Dumitru şi Liliana Timofte", a ţinut să adauge Diana. O altă pasiune a adolescentei este baletul, pe care l-a practicat timp de patru ani. Desper viitorul său, Diana Andreea ne-a mărturisit că vrea să lucreze în domeniul ingineriei genetice sau chiar la NASA.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii