Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:11 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SC Murfatlar Romania SRL a finalizat proiectul Sapard

ro

13 Oct, 2004 00:00 1294 Marime text

Instalatii de vinificare de ultima ora la Basarabi

SC Murfatlar Romania SRL Basarabi a investit in acest an aproape 4 milioane de euro, din surse proprii sau accesand proiectele Sapard * Investitiile nu numai ca sunt finalizate in termen, dar au intrat in functiune o data cu primele cantitati de struguri recoltate destinate vinificarii * La nivelul anului 2004 s-au gestionat peste 1000 de hectare de vita de vie pe rod * Ponderea detinuta de soiurile albe in productia de struguri este de 70% reprezentate de Chardonay, Riesling, Pinot Gris si 30% soiuri rosii remarcandu-se Pinot Noir, Feteasca Neagra si Cabernet

Producatorul local de vinuri recunoscute in tara si strainatate, SC Murfatlar Romania SA Basarabi, este in plina campanie de recoltare in aceasta perioada a anului. In acest sezon conducerea societatii are doua motive de multumire: o recolta sanatoasa neafectata de intemperiile vremii si finalizarea implementarii unui proiect Sapard. Intreaga suprafata de cultura de vita de vie a societatii este impartita in 14 ferme, una dintre ele fiind dedicata materialului saditor, restul insumand per total, la nivelul acestui an, peste 1000 de hectare de vita de vie pe rod. O parte din suprafetele de vita de vie, circa 350 de hectare, au beneficiat in acest an de un sistem de irigare prin picurare, care s-a dovedit a fi o investitie costisitoare. Astfel, un hectar de vie infiintata a necesitat o investitie de 10.000-15.000 euro in sisteme de udare, dar care la final s-a dovedit a fi economicoasa, rezultand costuri cu utilitatile destul de reduse. "Ponderea detinuta de soiurile albe in productia de struguri este de 70% reprezentate de Chardonay, Riesling, Pinot Gris si 30% soiuri rosii remarcandu-se Pinot Noir, Feteasca Neagra si Cabernet. In acest context una dintre intentiile de viitor ale producatorului este echilibrarea celor doua soiuri, de 50% cu 50%, alaturat de mentinerea vitei de vie sub varsta de 18-20 de ani, inregistrata pana in prezent", a declarat Cosmin Popescu, director executiv al SC Murfatlar Romania SRL Basarabi. Productia de struguri la care se asteapta producatorul local este de peste 18.500 de tone, recoltatul fiind el insasi o operatiune bine gandita si demarata doar daca materia prima, strugurele, indeplineste conditiile cerute. Se verifica inainte de recoltarea selectionata, mersul coacerii, cantitatea de zahar la litru de must si starea de sanatate. "In acest an s-a inceput recoltatul cu Pinot Gris-240 grame zahar/litru de must, Pinot Noir-230 grame zahar/litru de must si Muscat-190 grame zahar/litru de must", a afirmat Popescu.

Investitii in productia de vinuri

Dupa recoltare strugurii urmeaza parcursul normal al procesului tehnologic de prelucrare in produsul finit, vinul. Traseul simplificat al transformarii strugurilor in vin este urmatorul: zdrobire, separare, decantare, facand parte din etapa de vinificare primara, urmate de stabilizare si conditionare pentru definitivare. Ceea ce confera insa o calitate deosebita vinurilor de Murfatlar nu se afla in retetar, ci in tehnologia de ultima ora in care societatea a investit in acest an destul de mult. In primul rand, este vorba de o investitie din surse proprii destinata maririi capacitatii de preluare a strugurilor albi, in cadrul etapei de vinificare primara, care a totalizat costuri de circa 2 milioane de euro si prin care s-a dublat cantitatea de struguri procesati zilnic. O a doua investitie este cea realizata prin accesarea proiectelor Sapard, vizand retehonologizarea si modernizarea instalatiilor si utilajelor de productie in vinificatie, care s-a ridicat tot la doua milioane de euro. Acesti bani au fost destinati cresterii calitatii vinurilor, concretizandu-se in instalatii de conditionare, separator centrifugare, filtre tangentiale, stabilizatoare de detartrare in flux continuu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii