Scandal între RATC şi Casa Judeţeană de Pensii Dumitru Coiciu - „Din cauza datoriilor Casei de Pensii, ne vom restrânge activitatea"
Scandal între RATC şi Casa Judeţeană de Pensii: Dumitru Coiciu - „Din cauza datoriilor Casei de Pensii, ne„Dificultăţile de ordin financiar ale regiei sunt cauzate de datoriile neplătite ale Casei Judeţene de Pensii, care trebuie să ne achite sumele aferente abonamentelor de călătorie eliberate deportaţilor şi deţinuţilor politici. Ne judecăm cu Casa Judeţeană de Pensii pentru că mai are să ne plătească 16 miliarde de lei vechi pentru anul 2010 şi 70 de miliarde de lei vechi pentru 2011. Nu ne-au dat niciun ban. Mai mult, ei ne impun să semnăm o convenţie-cadru, prin care ne sunt cerute pe lângă listele nominale ale celor 4.500 de beneficiari şi copii după cupoanele lor de pensie. Dacă cea care eliberează cupoanele este Casa de Pensii, cum să le dăm înapoi copii?", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Dumitru Coiciu, directorul RATC Constanţa. Singura soluţie de a rezolva conflictul dintre RATC şi Casa de Pensii este instanţa, susţine directorul RATC Constanţa. „Avem pe rol trei dosare civile şi unul penal cu Casa Judeţeană de Pensii. Suntem nevoiţi să ne cerem în instanţă banii care ni se cuvin prin lege", a mai spus Dumitru Coiciu. De altfel, cu banii pe care îi va primi de la Casa Judeţeană de Pensii, RATC va plăti datoriile către stat. „Avem datorii către stat. Dacă nu le plătim, AVAS-ul ne va închide conturile şi ne pune sechestru pe bunuri şi vom ajunge în situaţia că nu vom putea deservi cetăţenii", a mai precizat directorul Coiciu.
Ca la ping-pong
Pe de altă parte, directorul Casei Judeţene de Pensii Constanţa, Cristina Samoilă, a declarat că pentru anul 2009 s-a achitat toată suma, iar pentru anul 2010 sunt unele neînţelegeri pentru că s-au acordat tichete gratuite unor beneficiarii care apar în baza de date a instituţiei ca fiind decedaţi. „Pe lângă lista beneficiarilor, cerem şi copii după cupoanele de pensii, deoarece în vechile liste apăreau persoane decedate, persoane plecate în alte judeţe sau peste hotare. La ridicarea abonamentelor de la RATC, beneficiarii trebuie să prezinte talonul de pensie, pentru a evita ca pe factură să mai apară persoane decedate sau plecate în alte judeţe", a explicat Cristina Samoilă.
În condiţiile situaţiei economice cu care se confruntă, RATC Constanţa a luat măsuri drastice, care îi vor nemulţumi pe constănţeni, respectiv program redus al serviciilor de transport în comun, dar şi pe cei 1.100 de angajaţi ai regiei, care vor primi salariile diminuate cu 20%. „Începând cu 3 ianuarie, toată lumea a intrat în concediu fără plată. Am redus de la 5 zile la 4 zile pe săptămână munca salariaţilor. Toată lumea va lua mai puţin cu circa 20% în următoarele luni. Am făcut o convenţie cu sindicatul angajaţilor RATC Constanţa ca în ianuarie, februarie, martie şi aprilie să mergem cu program redus, să vedem câte economii facem, pentru că avem datorii la bugetul de stat. Pentru a se face economii de combustibil, începând cu data de 9 ianuarie, autobuzele RATC Constanţa vor circula pe trasee într-un interval orar redus, până la ora 22.00, şi nu 23.00, cum era până în prezent", a adăugat Dumitru Coiciu. Reamintim că, în baza Decretului Lege 118/1990, privind persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată în martie 1945, şi a Legii 189/2000, privind persoanele persecutate din motive etnice de regimul instaurat în perioada 1940 - 1945, RATC eliberează abonamente gratuite, care sunt decontate de CJP Constanţa. Pentru plata acestora, RATC ar trebui să încaseze de la CJP Constanţa, în fiecare lună, suma de aproximativ 500.000 de lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp