Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:18 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimbarea la fata a Constantei

ro

21 Jun, 2008 00:00 1783 Marime text
1213990124.jpg

Noul Plan Urbanistic General, depus la Agentia pentru Protectia Mediului, ne arata o Constanta total schimbata # Specialistii de la Inspectoratul de Stat in Constructii explica faptul ca, daca se vor pune in practica toate planurile, orasul nu va mai avea nici macar aceleasi intrari si iesiri

Un PUG al orasului nu s-a mai facut din 1999. Abia acum, dupa mai bine de opt ani, Primaria s-a gandit ca ar fi oportun sa faca ceva pentru oras. Asa ca s-au pus pe planuit. Planul Urbanistic General, depus spre avizare la APM Constanta, are ca principala interventie "valorificarea terenurilor din zonele industriale si zona Portului vechi ca principale resurse pentru dezvoltarea urbana". Dar cum se va face asta? Simplu, ar raspunde cei din primarie. PUG-ul ne prezinta un oras cu parcuri. Dar sa nu va ganditi la oaze de verdeata, pentru ca planul ne vorbeste despre un parc expozitional si de servicii din zona portului, un altul logistic, un al treilea tehnologic, o zona de transfer si unul de activitati. In ceea ce priveste partea industriala a Constantei, PUG-ul spune ca "terenurile ocupate de activitati productive se vor regrupa si isi vor reduce suprafata". Ca principiu general, se va urmari gruparea la sud de bulevardul IC Bratianu si la vest de bulevardul Aurel Vlaicu a zonei industriale. "Zona Metropolitana prevede ca industriile sa se organizeze in zonele limitrofe cu posibilitati de transport ale orasului, in afara centurii de circulatie", a declarat Radu Damian, purtator de cuvant al Inspectoratului de Stat in Constructii Constanta.

Porturile "salveaza" orasul

In ceea ce priveste turismul, se pare ca singura salvare, din punctul de vedere al celor care au facut PUG-ul, o reprezinta porturile. Pentru ca, daca nu stiati, vom avea nu mai putin de trei porturi, sapte insule de agrement si un orasel lacustru. Cele trei marine se vor construi in zona peninsulara, unde se va dezvolta o noua zona de servicii (cazare, birouri si agentii), un altul la Pescarie si un al treilea in Mamaia. Cele sapte insule de agrement vor fi insiruite de-a lungul coastei, intre Mamaia si peninsula si vor fi legate de un drum de promenada, cu acces pietonal.

Doar doua etaje in Palazu?!

Evident, nu s-au uitat nici zonele de locuit. Cum ar fi putut cineva sa treaca cu vederea acest subiect, mai ales acum, cand Constanta se dezvolta intr-un ritm ametitor, din punct de vedere imobiliar. Asa ca, se vizeaza "ocuparea terenurilor din zona Palazu Mare pe o suprafata de 613 ha si in sud-vest pe 541 ha destinate realizarii de locuinte cu regim de inaltime de maxim P+2E. "Asta mi se pare o prostie. Nu se poate asa ceva. Acolo ar fi trebuit sa se construiasca imobilele inalte, pentru ca zona o permite, pentru ca este spatiu destul. Este o zona virgina si ar trebui sa se faca orice acolo, nu in centrul orasului asa cum se construieste acum. Din pacate, aceasta problema deriva din faptul ca ne lipseste o detaliere prin PUZ a zonelor", explica Radu Damian, purtator de cuvant al Inspectoratului de Stat in Constructii Constanta. Planul Urbanistic General mai urmareste si ameliorarea conditiilor de locuire, dar si renovarea zonelor de interes.

Autostrada urbana cu centura verde

Nici spatiile verzi nu sunt lasate de izbeliste. Dupa ce orasul a fost de-a dreptul sufocat din cauza constructiilor care se ridica pe gazoane, acum, PUG-ul vorbeste de "protejarea si intretinerea spatiilor verzi", dar si de o centura verde a orasului. Aceasta va avea intre 700 si 1000 de metri. De asemenea, se prevede realizarea unei autostrazi urbane, in continuarea autostrazii Bucuresti - Constanta, pe traseul de cale ferata paralel cu bulevardul IC Bratianu, cu tunel in zona Portului (poarta 3 si 4) si sosire in zona parcului expozitional din Peninsula. "Politica de extindere a orasului este practicata in toata lumea. Daca vor sa faca o gluma, cum ar fi cea cu soselele suspendate, o fac. Toate orasele mari au autostrazi urbane, sosele de centura. Insa, aici va interveni problema legata de exproprieri. Insa, este prevazuta de lege, iar oamenii primesc despagubiri. Asta este chiar o idee foarte buna, iar centura verde, probabil ca se va face in aceeasi zona cu autostrada urbana", a mai spus Damian. Reprezentantul ISC s-a plans, insa, ca PUG-ul nu a ajuns si la ei: "La noi nu ajunge PUG-ul. Am auzit doar ca ar fi la Mediu".

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii