Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:12 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scoli construite pe vestigii istorice

ro

29 May, 2003 00:00 1002 Marime text

Constanta va avea doua noi unitati de invatamant

Reparatiile vor fi demarate, la ambele unitati scolare, pe 1 iunie * In cazul cladirii din Harsova, a fost nevoie de acordul Ministerului Culturii si Cultelor, pentru ca pe acel teren se aflau vestigii istorice # Inspectoratul Scolar Judetean propusese o constructie cu podea din sticla * Deoarece costurile unui astfel de imobil erau foarte ridicate si necesita o perioada mai lunga de timp, s-a renuntat la idee * Constructia va fi ridicata pe un teren apropiat, Ministerul Culturii si Cultelor dand avizul in aceasta saptamana * Gradinita numarul 2 din Basarabi a fost inchisa anul trecut de catre inspectorat pentru ca imobilul risca sa se prabuseasca in orice clipa * Noul plan de renovare a tinut cont de structura vechii cladiri si nu au fost facute interventii majore din punct de vedere arhitectural

Inspectoratul Scolar Judetean a primit aprobarea pentru inceperea lucrarii la doua unitati scolare, una in Baneasa, iar cealalta, in Harsova. Coordonatorul programului de reabilitare, Silica Rosculet, a declarat ca reparatiile vor fi demarate la ambele unitati scolare pe data de 1 iunie. In cazul cladirii din Harsova, a fost nevoie de acordul Ministerul Culturii si Cultelor deoarece pe acel teren se aflau vestigii istorice. Initial, scoala trebuia construita pe un alt teren, insa nu s-a obtinut acordul, deoarece, inainte, pe acel loc existase o cetate. Inspectoratul Scolar Judetean propusese o constructie cu podea din sticla, astfel incat sa nu fie afectata vechea cetate. Deoarece costurile unui astfel de imobil erau foarte ridicate si necesita o perioada mai lunga de timp, s-a renuntat la idee. Astfel, constructia va fi ridicata pe un teren apropiat, Ministerul Culturii si Cultelor dand avizul in aceasta saptamana. Insa, este posibil ca si pe acest teren sa fie descoperite constructii datand din timpuri stravechi, iar cladirea sa fie din nou mutata. Noua scoala va avea 8 clase si laboratoare, termenul de finalizare a constructiei fiind de 6 luni. Silica Rosculet, coordonatorul programului, a precizat ca este posibil ca noua cladire sa fie data in folosinta in maximum 4 luni, ea urmand sa fie realizata din materiale usoare. Banii pentru realizarea cladirii au fost obtinuti prin programul de reabilitare a invatamantului, finantat de Banca Mondiala si Ministerul Educatiei si Cercetarii. Pentru realizarea scolii din Harsova a fost alocat un buget de 100.000 de dolari.

Gradinita intr-o unitate militara

Tot pe 1 iunie vor fi demarate reparatiile capitale pentru Gradinita numarul 2 din Basarabi, care a fost inchisa anul trecut de catre Inspectoratul Scolar Judetean. Cladirea risca sa se prabuseasca in orice clipa si de aceea era necesara includerea intr-un program pentru consolidarea si reabilitarea acesteia. Inspectoratul Scolar Judetean a rezolvat problema micutilor si a educatoarelor prin mutarea acestora, pana la remedierea situatiei, intr-un spatiu care apartine unei unitati militare. Silica Rosculet a mentionat ca imobilul in care isi desfasura activitatea Gradinita numarul 2 era, de fapt, o casa boiereasca, ce a apartinut unui viticultor din zona, ea fiind construita in 1885. Si in acest caz, cladirea a necesitat avizul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu, pentru ca era considerata casa de patrimoniu arhitectural. Noul plan de renovare a tinut cont de structura vechii cladiri si nu au fost facute interventii majore din punct de vedre arhitectural. Lucrarile vor fi incheiate in maximum 6 luni, intentionandu-se consolidarea cladirii. In cadrul lucrarilor de reabilitare, gradinita va fi si recompartimentata si va fi instalata o microcentrala proprie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii