Sinteza Interviului Online cu Violeta Geoge, director economic al CET „Nu avem acum o fundamentare privind solicitarea unei noi majorări a gigacaloriei"
Sinteza Interviului Online cu Violeta Geoge, director economic al CET:„Nu avem acum o fundamentare privind solicitarea„Am solicitat majorarea preţului din cauza evoluţiei preţului la gaze!"
Primarul Radu Mazăre a precizat în ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal Constanţa că „majorarea aprobată este forţată de Guvern, care a avizat fără reţinere, prin intermediul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), solicitarea CET de majorare a preţului gigacaloriei". Această majorare a fost solicitată de CET.
Violeta Geoge: „Activitatea noastră este reglementată de ANRE. Avem o metodologie reglementată prin care anual se ajustează preţurile la energie electrică, energie termică. Solicitarea de majorare are la bază evoluţia preţului la gaz. Noi, ca societate producătoare, primim gazul în amestec (din ţară şi din import), după o metodologie de asemenea reglementată. Preţul gazului a fost la baza fundamentării solicitării ajustării preţului agentului termic produs de CET. În preţul gigacaloriei intră şi cheltuiala de transport pe reţeaua de termoficare până la punctul termic, unde preia RADET"
„Pierderile de temperatură pe conductele CET nu depăşesc 3 grade"
Foarte mulţi dintre constănţeni s-au plâns atât anul trecut, cât şi în această iarnă că temperaturile la care este furnizat agentul termic sunt mai scăzute decât în anii precedenţi. Ce pierderi de temperatură se înregistrează pe conducte pe traseul CET- puncte termice?
Violeta Geoge: „Pierderile sunt diferite în funcţie de lungimea traseului, de distanţa faţă de centrală, dar şi de temperaturile de afară. La un traseu apropiat centralei pierderea este de circa un grad, la un traseu mai îndepărtat este de circa 3 grade, dar nu mai mult.
Relaţia CET - RADET, CET - Primăria municipiului Constanţa
Violeta Geoge: „Relaţia CET - RADET este una comercială, contractuală, ca între vânzător şi cumpărător, RADET fiind sub autoritate locală. În relaţia CET - Primărie, avem solicitări pe care le facem Primăriei pentru achitarea facturilor de către RADET în scopul achitării parţiale de către noi a combustibilului şi mai departe pentru asigurarea şi livrarea în continuare a energiei termice. Primăria plăteşte în avans alocaţiile prevăzute în buget pentru energie termică. E vorba de subvenţia de la bugetul local şi nu de costul efectiv al producerii energiei termice, care este parte din preţul final al gigacaloriei. Există o prevedere legală pentru sezonul de iarnă, în vederea achitării combustibilului. Practic, Primăria respectă o prevedere legală şi ajută puţin la diminuarea datoriei RADET către CET.
„Avem datorii şi avem de recuperat datorii"
Violeta Geoge: „Datoriile semnificative ale noastre sunt către furnizorii de combustibili. Dacă societatea are o datorie de 900 de milioane de lei, sucursalei noastre i-ar reveni proporţional aproximativ 180 de milioane de lei. La nivelul sucursalei mai înregistrăm şi noi câteva zeci de milioane datorii către RAJA, Congaz, de unde avem distribuţia locala a gazului, dar şi la alţi furnizori. La această oră, RADET are datorie de peste 200 de milioane de lei la energie termică. Pentru a ne face o idee, RADET achită către CET în acest moment factura lunii decembrie 2010. Dacă vorbim despre datoriile istorice, acelea s-au rezolvat, în sensul că s-au achitat treptat, în limita posibilităţii societăţii noastre. Dar s-au acumulat altele, datorii care constau în obligaţii către fondul de risc al statului. Societatea noastră a contractat împrumuturi cu garanţia statului, în scopul de a achita combustibilul folosit în sezoanele de iarnă anterioare. Vorbim de 170 de milioane, cu accesorii cu tot.
„Nu ne facem un scop din majorarea preţului de producţie a gigacaloriei"
Violeta Geoge: „Nu ne facem un scop din a majora preţul gigacaloriei. Avem nişte prognoze şi un buget, însă suntem monitorizaţi de ANRE, se cunosc preţurile de producţie ale centralelor, de influenţă a preţului combustibilului. Această ultimă majorare din 2012 a fost de 1,6%, ceea ce în bani înseamnă undeva la 3,6 lei. Dacă ne uităm la evoluţia gazului, dacă preţul nu se modifică, atunci nu există motiv pentru creşterea preţului. Dacă preţul gazelor va creşte, evident că vom majora şi noi preţurile. Depunerile pentru majorări se fac de obicei în luna octombrie a fiecărui an, pentru că atunci avem o evoluţie mai aproape de realitate. Nu avem în acest moment o fundamentare privind solicitarea unei noi majorări pentru 2012".
Interviul integral îl puteţi citi aici .
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- GIGI DURU 09 Mar, 2012 09:23 NU SE POATE ASA CEVA DOAR IN CONSTANTA S AU SCUMPIT GAZELE ? RADETUL SI PRIMARIA CONDUSA DE MAZARE AU SCUMIT GIGACALORIA