Soc pe litoral cutremur de la Sabla
Soc pe litoral: cutremur de la SablaDimineaţă cutremurătoare la propriu. Ieri, la ora 10.50, un seism cu magnitudinea 5,5 pe scara Richter a zguduit Constanţa şi toată Dobrogea. Mişcarea tectonică a avut epicentrul în Marea Neagră, în zona 2 Mai, spre Şabla. Întâmplător sau nu, directorul Institutului pentru Fizica Pamântului, Gheorghe Mărmureanu, se afla la Observatorul din Eforie Nord.
Cutremurul a avut loc pe falia Şabla, în Bulgaria, la aproximativ 30 de kilometri de sudul Mangaliei, la 43,85 grade latitudine nord şi 28,39 longitudine est, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Falia Şabla este una dintre cele mai cunoscute surse seismice din această parte a Europei, cele mai multe fiind slabe ca magnitudine. Zona în care s-a produs cutremurul este una cunoscută ca fiind activă seismic. De obicei, magnitudinea seismelor din zonă nu depăşeşte 4 pe scara Richter, dar sunt posibile şi seisme mai puternice.
„Întâmplător, mă aflu la observatorul din Dobrogea, aşa că am simţit foarte puternic cutremurul", a declarat directorul INFP, la scurt timp după ce s-a produs seismul. Directorul ştiinţific în cadrul INFP, Mircea Radulian, susţine că seismul de ieri ar putea fi urmat de o serie de replici. „În mod normal, după un cutremur de o asemenea intensitate, ar trebui să fie şi replici. În general, replicile sunt mai mici, însă, în anumite cazuri, nu este exclusă producerea unui „preşoc", ceea ce înseamnă că există posibilitatea înregistrării unor noi replici de o intensitate mai mare".
Resimţit secunde în şir
Constănţenii au simţit din plin efectele mişcării tectonice. Chiar dacă specialiştii susţin că seismul a durat doar două - trei secunde, cutremurul a fost simţit de locuitorii de la malul mării mai bine de opt - nouă secunde. Cutremurul a fost resimţit de turiştii şi localnicii din Mangalia, pe stradă sau pe plajă.
Cei aflaţi pe plajă au avut parte de o repriză de adrenalină, în cursul dimineţii de ieri. Circa 100.000 de clienţi ai litoralului, dar şi localnicii, au fost neplăcut surprinşi de cutremur. Unii s-au panicat la maximum, alţii au început să se agite din cauza vecinilor de cearşaf, convinşi că este vorba de un seism de anvergură. Unii, adormiţi pe plajă, nu au simţit nimic din seismul produs lângă ţărm: „Eu eram aproape adormit pe plajă. Am auzit la vreo zece minute după ce s-a produs cutremurul comentariile celor de lângă mine. Dar cinci grade nu mi se pare ceva senzaţional, poate doar că nu a fost un cutremur ce s-a produs în Vrancea, ci la câţiva kilometri de plaja pe care mă aflam" (Nicolae Băjenaru din Iaşi, turist pe plaja Venus). Alţii, panicaţi, au năvălit din camerele de hotel sau de la terasele acoperite unde se aflau cu familia şi au aşteptat sfârşitul cutremurului: „Eram cu familia într-o cofetărie din Mangalia, chiar pe faleză. S-a simţit foarte tare cutremurul, ne-am speriat şi noi şi angajatele de acolo. Mesele trepidau, au căzut paharele de pe tejghea... Am ieşit repede afară, pentru că nu am vrut să risc să ne cadă tavanul în cap" (Mirela Oprea din Râmnicu Sărat, turist la Mangalia).
„Valurile uriaşe nu se prea produc în Marea Negră"
Nu puţini au fost şi angajaţii din sudul litoralului care au renunţat la ceea ce făceau la locul de muncă şi au ieşit din clădiri. Oamenii s-a întrebat, firesc, dacă un cutremur produs în mare nu va avea şi replici, mai exact, valuri ceva mai spectaculoase.
„Nici nu se pune problema de valuri mari, aşa cum vedem la televizor prin ţările asiatice", afirmă căpitan şef de Port Ion Mircea, de la Căpitănia Mangalia. „A fost vorba despre un cutremur de mică anvergură şi, chiar dacă nu sunt seismolog, pot spune că valuri „uriaşe" nu se prea produc în Marea Neagră la astfel de evenimente. În privinţa cutremurului pot spune că nu îmi aduc aminte despre un fenomen similar, însă, în urmă cu câteva zeci de ani, s-au mai produs astfel de seisme. Navele din port nu au avut absolut deloc de suferit, iar pe plajă nu au fost semnalate niciun fel de incidente".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp