Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tepe de angajator

ro

12 Oct, 2002 00:00 1063 Marime text

Conflict de munca finalizat dupa un an

Maria Bujdoso locuieste in Mangalia si, din 1997, a fost angajata ca vanzatoare la SC "La Mariana Impex" SRL * Magazinul a fost deschis la Vama Veche si, treptat, s-a extins * "Greseala mea a fost ca am acceptat ca pe cartea de munca sa imi fie trecut numai salariul minim pe economie, in timp ce in realitate ma platea mai mult", a declarat femeia * Din octombrie 2001 ea s-a trezit fara serviciu, fara decizie de incetare a activitatii si fara sa aiba cartea de munca incheiata la zi

Despre patroni care au abuzat de increderea angajatilor s-a tot scris si se va mai scrie. A pacali un angajat este aproape acelasi lucru cu a-l angaja fara forme legale, cu atat mai mult cu cat cel in cauza nu afla ca a fost tras pe sfoara decat dupa ce faptul a fost deja consumat. Asa s-a intamplat si in cazul pe care il vom prezenta mai jos si astfel de situatii se petrec, din pacate, in fiecare zi.Maria Bujdoso ne-a vizitat zilele trecute pentru a ne aduce la cunostinta un conflict de munca intervenit intre ea si fostul ei patron. Femeia locuieste in Mangalia si, din anul 1997, a fost angajata ca vanzatoare la SC "La Mariana Impex" SRL. Patronul, Ferentz Tikosi, era o mai veche cunostinta a ei, lucrasera in cadrul Santierului "Carpati", el ca sef de echipa si ea ca subalterna. Tocmai de aceea, cand Tikosi si-a deschis societate, ea a acceptat sa vina sa lucreze la el. "Am avut incredere in el, ma gandeam ca ne cunoastem si am acceptat". Dupa spusele Mariei Bujdoso, afacerea s-a dovedit a fi profitabila. Magazinul a fost deschis la Vama Veche si, treptat, s-a extins, schimbandu-si sediul, de la periferie, in centrul localitatii. In primul an de la angajare, Maria Bujdoso a lucrat fara forme legale, cartea de munca fiindu-i incheiata abia in anul 1998. "Greseala mea a fost ca am acceptat ca pe cartea de munca sa imi fie trecut numai salariul minim pe economie, in timp ce in realitate ma platea mai mult". Conform declaratiilor sale, era platita cu aproape 300.000 de lei mai mult in extrasezon si cu un milion in plus pe timpul verii. In urma extinderii, in magazin lucrau sase vanzatoare. In ziua de 31 octombrie 2001, patronul le-a anuntat pe patru dintre acestea, printre care se afla si Maria Bujdoso, cum ca, incepand cu ziua de 1 octombrie, au fost date in somaj, din cauza ca magazinul incepuse sa aiba probleme financiare. Insa, in momentul in care Maria Bujdoso a protestat in fata acestei concedieri retroactive, a fost amenintata ca nu ii va fi eliberata cartea de munca pana nu ii va achita patronului 30 de milioane de lei.

Reclamatii si proces

Femeia a obtinut in final decizia de incetare a activitatii numai in februarie 2002, in urma unor reclamatii la Politie, in aceste conditii ea solicitand ca aceasta perioada sa ii fie operata in cartea de munca si sa ii fie platit salariul din octombrie si pana in februarie, data emiterii deciziei de incetare a activitatii. In cele din urma, s-a ajuns la tribunal. Instanta a decis ca patronul sa ii achite reclamantei salariul pe luna octombrie si cheltuielile de judecata, obligand totodata patronul sa completeze cartea de munca cu toate datele la zi si sa o elibereze fostei angajate. Aceasta din urma se considera insa nedreptatita, intrucat considera ca a pierdut ocazia de a se angaja in alta parte, din cauza acestui conflict, in plus acuzandu-l pe fostul patron ca ii este dator cu o suma de bani pe care i-ar fi imprumutat-o. In final, lucrurile au intrat pe un fagas. La data de 11 septembrie, Maria Bujdoso a facut un demers la Directia Muncii, iar in raspunsul primit se arata ca patronul societatii "La Mariana Impex" SRL a fost sanctionat pentru neinregistrarea incheierii contractului de munca la Inspectoratul Teritorial de Munca. Totodata, termenul pana la care putea opera cartea de munca a femeii a fost pana pe 25 septembrie, ceea ce inseamna ca Maria Bujdoso va putea intra in posesia ei. Acesta este un caz in care situatia a fost in cele din urma aranjata, desi abia dupa un an de zile. Sunt insa si situatii in care angajatul ramane in pierdere si nici nu stie cui sa se adreseze pentru a i se face dreptate. Campaniile desfasurate de reprezentantii ITM Constanta au tocmai scopul preintampinarii acestor situatii. Marian Becheanu, inspector in cadrul ITM, a declarat, cu una din aceste ocazii, ca munca la negru si aspectele ei colaterale sunt extrem de nocive pentru societate. "Munca fara forme legale s-a dezvoltat in ultimii ani si a devenit extrem de nociva pentru economia nationala, impiedicand statul in exercitarea prerogativelor sale fiscale si in acelasi timp aducand mari prejudicii protectiei sociale a salariatilor". Din acest motiv se doreste, in primul rand, educarea angajatilor in ceea ce priveste drepturile care li se cuvin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii