Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:13 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Test de stres pentru taţii nerecunoscuţi Sute de dosare în instanţe pentru copiii din flori

ro

20 Apr, 2011 02:49 2891 Marime text
paternitate_tata_copil.jpgDin ce în ce mai mulţi taţi îşi recunosc copiii pe care i-au conceput abia după ce sunt acţionaţi în judecată. Dacă unii acceptă noul statut imediat ce mama a introdus acţiunea în instanţă, în alte situaţii se ajunge la teste ADN, care au un procent de corectitudine de 99,99984% şi la care se apelează tot mai des în procesele de stabilire a paternităţii.

Pe rolul instanţelor constănţene numărul cererilor prin care se solicită stabilirea sau recunoaşterea paternităţii s-a mărit. Astfel, la Judecătoria Hârşova în anul 2010 au fost înregistrate 15 doare, iar în primele luni ale anului 2011pe rol sunt deja 15 solicitări privind acordarea paternităţii. La Judecătoria Medgidia, dacă anul trecut 86 de persoane au solicitat recunoaşterea paternităţii, în primele luni ale anului 2011 numărul lor se ridică deja la 52. Nici la Mangalia lucrurile nu sunt roz. Anul trecut, la Judecătoria Mangalia au fost depuse 31 de cereri, iar anul acesta au fost înregistrate 13. Recordul îl deţine municipiul Constanţa. În 2010, la Judecătoria Constanţa au fost înregistrate 154 de cereri, iar anul acesta numărul cererilor a ajuns la 43. Dacă pentru unii taţi doar ideea unui proces îi determină să-şi recunoască progenitura, în alte situaţii se ajunge la recoltarea de probe biologice prin care să se poată stabili legătura dintre copil şi presupusul tată. Costul unor analize ADN este în jur de 2.700 de lei, iar dacă se constată că bărbatul acţionat în judecată este tatăl copilului, el va fi obligat şi la plata acestei sume de bani. Probele ADN se recoltează la Bucureşti, iar la faţa locului trebuie să fie prezente toate persoanele implicate, mamă, copil şi presupusul tată. În instanţă nu se înregistrează doar acţiuni depuse de mamă, ci şi de presupuşi taţi. Chiar dacă apare în acte drept tată al unui copil, orice bărbat sau soţ poate contesta acest aspect. În termeni juridici se numeşte tăgada paternităţii, iar în multe situaţii s-a ajuns la concluzia că femeia a minţit. De exemplu, la Judecătoria Constanţa în acest an s-au înregistrat şapte acţiuni de tăgadă.

Serviciile de consiliere psihologică, în sprijinul construirii abilităţilor parentale

Potrivit psihologului Rodica Enache, lector la Universitatea „Ovidius" Constanţa, în aceste familii dezorganizate, aflate în situaţie de risc, încrederea în sine a părinţilor este foarte scăzută, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru nivelul comunicării. „Primul copil marchează o tranziţie majoră în viaţa părinţilor. Mulţi dintre aceştia resimt şi o anxietate legată de responsabilitatea îngrijirii unui copil. În încercarea de a identifica factorii care favorizează apariţia situaţiei de risc în aceste familii s-au observat următoarele caracteristici: vârsta tânără a părinţilor, mulţi dintre ei fiind părinţi-adolescenţi, apartenenţa la un grup social discriminat, frecvenţa divorţurilor în familia extinsă a tatălui, nivelul de educaţie redus sau situaţia economică precară. Pentru evitarea acestor situaţii, psihologii recomandă apelul la serviciile de planificare familială, consiliere psihologică şi asistenţă socială prenatală. Prin aceste servicii se consiliază familiile, se realizează un inventar al resurselor psihologice şi sociale şi se realizează împreună cu părinţii un proiect de schimbare şi restructurare a vieţii de familie, în interesul copilului", a explicat lectorul Rodica Enache.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • CIUNGU ZENOVIE 07 May, 2011 00:12 Va rog sa-min dati un sfat sintem 7 frati ,5 sintem frati buni si de mama si de tata, 2 doar de mama sa facut succesiunea acum 10 ani si sau inpartit bunurile intre noi cei 5 acum 2 doi vor dreptul la succesiune dupa 10 ani au vreun drept?