Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:18 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traseul spre inima petrolului Ascensiunea lui Attila, ungurul fraţilor Livadariu

ro

29 Jul, 2011 00:00 9614 Marime text
cap_8.jpgAfacerile lui Peter Attila Racz, maghiarul care a prins gustul tranzacţiilor cu petrol în România

Arestat alături de fraţii Ion şi Stelian Livadariu, din Constanţa, sub acuzaţii de gravă evaziune fiscală, soldată cu un prejudiciu de circa 16 milioane de euro, cetăţeanul maghiar Peter Attila Racz nu este nici pe departe străin de piaţa particularilor români. În prezent încarcerat în celulele Inspectoratului General al Poliţiei Române, unde sunt închişi şi tradiţionalii săi parteneri de afaceri, Ion şi Stelian Livadariu, Racz ar putea, cel mult, să-şi controleze de la distanţă afacerile lăsate încă neatinse de procurorii anticorupţie, spun surse informate. Iar pentru asta, Racz ar avea nevoie de oamenii săi de încredere. ZIUA de Constanţa vă prezintă afacerile desfăşurate în România de cetăţeanul maghiar, de la A la Z.

Peter Attila Racz a debutat ca particular pe piaţa afacerilor româneşti în urmă cu exact zece ani, cel mai vechi Monitor Oficial în care îi este menţionat numele datând din iunie 2001. La momentul respectiv, conform www.vrajitorul.eu, Racz se arunca exact ca un leu în luptă pe piaţa afaceriştilor, înfiinţând împreună cu Ferenc Istvan Bogya, de 44 de ani, din Oradea, societatea Biocetan SRL., cu sediul social în comuna Săcueni, strada Leta Mare nr. 48, în judeţul Bihor. Printre obiectele de activitate declarate se numărau extracţia şi prepararea minereurilor pentru industria chimică, producţia uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale, sau fabricarea produselor pentru hrana animalelor. Foarte interesant, dotat cu un fler probabil greu de imaginat în afaceri, Racz s-a orientat în firma Biocetan SRL şi spre prelucrarea ţiţeiului şi fabricarea produselor chimice de bază, acesta fiind chiar domeniul principal de activitate. Mai mult chiar, activitatea principală era reprezentată de „obţinerea biodiesel, aditiv pentru produse petroliere, esteri şi îngrăşăminte naturale, glicerine naturale şi acizi graşi, solvenţi netoxici şi biodegradabil, componenţi combustibil, obţinerea uleiurilor vegetale, obţinerea şroturilor din seminţe oleaginoase". Firma cu pricina era împărţită frăţeşte de către cei doi cetăţeni maghiari, ambii deţinând şi calitatea de administrator cu puteri depline. La circa doi ani după ce societatea a fost pusă pe picioare, Racz şi Bogya se retrag din firmă, administrator devenind bucureşteanul Constantin Margarit. La ultimul bilanţ, întocmit pentru anul 2008, Biocetan SRL a menţionat zero angajaţi, zero cifră de afaceri şi zero profit, totalul datoriilor ridicându-se la 4.669.864 de lei. La sfârşitul lunii iunie 2010, faţă de Biocetan SRL s-a început procedura de executare silită.

 Racz.jpg

„Gustul" petrolului

Revenind la Peter Attila Racz, trebuie menţionat că maghiarul a prins gustul afacerilor. În septembrie 2001, Racz a pus de-o nouă afacere, de data asta partener fiindu-i Aurel Paşca, de 69 de ani, din localitatea bihoreană Sighistel. Cei doi au înfiinţat firma SC Petro Stei SRL Bihor, cu sediul social în localitatea Stei, pe strada 13 Septembrie la numărul 24, în Bihor. În MO nr. 1784/2001se mai arată şi faptul că cei doi au fost numiţi totodată şi administratorii societăţii, al cărei domeniu principal de activitate era reprezentat de comerţul cu ridicata cu produse intermediare neagricole şi cu deşeuri, activitatea principală fiind comerţul cu ridicata cu combustibili solizi, lichizi şi gazoşi şi cu produse derivate. La zece ani de la înfiinţare, Peter Attila Racz figurează în continuare în Petro Stei SRL, în condiţiile în care, în 2002, a fost schimbat sediul social al firmei pe aceeaşi stradă, dar la numărul 12 şi a fost redus capitalul social al acesteia. Conform informaţiilor oferite de www.vrajitorul.eu, societatea s-ar afla în faliment, nevând bilanţul anual depus la Registrul Comerţului pentru mai mulţi ani. Lunile au trecut, iar Racz şi-a înfiinţat, de data asta singur, o nouă societate. SC Lemnconstruct SRL avea sediul social în Oradea, pe strada Clujului, la numărul 48, în urma unui contract de comodat valabil până în septembrie 2007. Asociat unic şi administrator, Peter Attila Racz se ocupa singur de firma Lemnconstruct, al cărei principal domeniu de activitate era reprezentat de comerţul cu ridicata cu produse intermediare neagricole şi cu deşeuri. Activitatea principală era comerţul cu ridicata cu material lemnos şi de construcţii. Pe parcurs, în firmă îşi face apariţia şi Katalin Merai, domiciliată în Oradea, care devine administrator şi acţionar al firmei. În Monitorul Oficial al României nr. 1983/2008 se arată că sediul social se schimbă în Oradea, pe strada Sfântul Apostol Andrei, la numărul 50.

Asociat cu Ladislau Kiss

La sfârşitul anului 2002, Peter Attila Racz înfiinţează firma Biocolect SRL Oradea, împreună cu Ladislau Andrei Iosif Kiss. Sediul social era în Oradea, pe strada Moscovei, la numărul 19, apartamentul 1, contractul de comodat pentru spaţiu fiind valabil până la sfârşitul anului 2012. Domeniul principal de activitate era reprezentat de recuperarea deşeurilor şi resturilor nemetalice reciclabile, iar administrator a fost numit Ladislau Andrei Iosif Kiss. Foarte interesant, potrivit Monitorului Oficial, în prezent Racz ar fi administratorul firmei. Conform www.vrajitorul.eu, în firmă ar figura şi Cristian Emilian Marincu, domiciliat în Canada, şi nu ar avea depus la Registrul Comerţului bilanţul anual pentru mai mulţi ani. Un adevărat cap al afacerilor din Oradea, în martie 2003, Racz - asociat unic şi administrator - înfiinţează firma Ecodiesel SRL, cu sediul social în Oradea pe strada Moscovei, nr. 19, apartament 1. Activitatea principală era „fabricarea altor produse chimice organice de bază (obţinerea biodiesel, aditivi pentru produse petroliere, esteri şi îngrăşăminte naturale, glicerine naturale şi acizi graşi, solvenţi netoxici şi biodegradabili, componenţi combustibili, obţinerea uleiurilor vegetale, obţinerea şoturilor din seminţe oleaginoase)". Pe parcursul timpului, în Ecodiesel au mai intrat vechea Katalin Merai, orădeanul Călin Adrian Balaj şi italienii Stefano Bignotto, Antonio Papalia, Loriano Tomelleri, Gianfranco Zordan şi Loriano Tomelleri. În 2009, firma a avut o cifră de afaceri de 326.488 de lei, 90 de salariaţi, profit net 0 şi datorii totale de 71.871.552 de lei.

Ledo Net şi partenerii din Seychelles

Totuşi, înainte de Ecodiesel, este înfiinţată firma Ledo Net (transformată ulterior în Eco Ledo Net) care, potrivit presei centrale, i-ar fi conturat destinul în afaceri lui Racz. Fondată şi administrată de Georgeta Roşianu în 2002, societatea se ocupa de alte servicii de telecomunicaţii, neclasificate în altă parte (Internet). În aprilie 2004, numele firmei se schimbă în Eco Ledo Net, iar obiectul de activitate se extinde, incluzând recuperarea deşeurilor şi resturilor nemetalice reciclabile şi, respectiv, comerţul cu ridicata cu combustibili solizi, lichizi şi gazoşi şi cu produsele derivate. În decembrie 2005, firma ajunge în Năvodari, după ce sediul social este schimbat din Bucureşti în Năvodari, pe strada Uzinei nr. 1A. În prezent, acţionari ai Eco Ledo Net figurează la Registrul Comerţului ungurul Laszlo Galambos, cu 5%, şi Darmon Holding LTD, din Seychelles, cu 95%. Laszlo Galambos mai apare şi în Robitum SRL Bucureşti. Parteneră fidelă de afaceri a lui Peter Attila Racz, numele lui Katalin Merai mai apare în Conform Reţetei SRL, A&K Transcar SRL, Nikita Studio SRL, Amibil SRL şi Biotrans Logistik Concept. Nu în ultimul rând, trebuie menţionat că surse apropiate anchetei spun că nu este exclus ca acţiunea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie să vizeze mai mult decât afacerile ilegale cu petrol desfăşurate prin Texas Oyl Grup, aşa cum s-a anunţat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii