Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:59 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trifoiul cu patru foi este aproape gata O nouă inaugurare la Centura Constanţei. Încă patru kilometri

ro

08 Sep, 2011 00:00 4272 Marime text
lucrari_varianta.jpgDupă ce la finele lunii iulie, concomitent cu inaugurarea a 21 de kilometri de autostradă pe traseul Murfatlar - Constanţa, s-a dat drumul circulaţiei şi pe şapte kilometri din tronsonul Variantei de ocolire a municipiului Constanţa, peste aproximativ trei săptămâni se vor da în folosinţă încă patru kilometri în continuare

Practic, se va putea circula pe traseul de la intersecţia cu DN3, de unde se va urca pe pod, apoi se va trece peste magistrala 800, drumul continuând peste modul rutier A2. De aici, se poate intra pe porţiunea de autostradă recent inaugurată şi se va ajunge la Agigea

Aşa cum a declarat directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, Ibram Aidîn, lucrările sunt în grafic.

Până pe 30 septembrie va fi gata o nouă porţiune a centurii de ocolire, pe traseul cuprins între intersecţia mare cu DN3, care se amenajează acum la ieşirea din Constanţa către Valu lui Traian, în direcţia Portului Constanţa, până la intersecţia cu nodul rutier A2. „Sunt patru kilometri de drum care vor fi gata, plus intersecţia mare stil trifoi şi opt kilometri de bretele. Acest traseu trece şi peste calea ferată, Magistrala 800 Constanţa - Bucureşti", spune directorul DRDP. Practic, se va putea circula pe traseul de la intersecţia cu DN3, de unde se va urca pe pod, se va trece peste magistrala 800, drumul continuând peste modul rutier A2. De aici se poate intra pe porţiunea de autostradă recent inaugurată şi se va ajunge la Agigea.

lucrari_varianta_-_Autostrada_62.jpg

De altfel, această etapă a lucrării a fost una mai deosebită pentru constructor, dar şi un pic mai complicată, dat fiind că pentru realizarea acestui nod rutier care, în termeni de specialitate, poartă numele de trifoi cu patru foi, a fost nevoie de mutarea a trei conducte de ţiţei, una de gaz, dar şi a unei părţi a sistemului electric, aici fiind necesară montarea a încă cinci stâlpi de înaltă tensiune.

Potrivit specificaţiilor tehnice, de pe podul care s-a construit peste DN3 se va putea ieşi prin cele patru bretele ale nodului rutier, acest nod rutier fiind al doilea ca mărime din cadrul acestui proiect al variantei de ocolire a Constanţei cu profil de autostradă.

În acest perimetru al lucrării, proiectanţii au dorit protejarea unuia dintre monumentele istorice importante, dar nevalorificate, Valul lui Traian, pentru care au fost nevoiţi să realizeze un pod cu două bretele, care vor trece peste valul de pământ. Întreaga porţiune dintre cele două poduri, de la intersecţia cu DN 3 şi până la cel peste calea ferată, a fost ridicată cu mai bine de zece metri prin umplerea cu pământ a porţiunii, astfel încât cei care vor merge pe acest traseu vor circula la aproximativ 12 metri înălţime. Cei care vin de la Bucureşti şi care până acum vedeau municipiul Constanţa încă de la sensul giratoriu de la ieşirea din Valu lui Traian nu vor mai avea această posibilitate. Mai în glumă, mai în serios, se va face un al doilea val de pământ, asemănător celui care se află în cărţile de istorie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii