Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:29 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vinovatii de la Administratia Financiara, ascunsi dupa scutul de hartii

ro

05 Feb, 2003 00:00 2076 Marime text

Intrebari fara raspuns

Cei trei directori din cadrul Administratiei Financiare acuzati de neglijenta in serviciu au incercat ieri sa contracareze declaratiile lui Claudiu Ristea, directorul general al DGFP Constanta * Acesta spunea, intr-o conferinta de presa, ca mai multi angajati ai Administratiei municipale de finante se fac vinovati de rambursarea ilegala a peste 200 de miliarde de lei * Dintre acestia, trei sunt directori ai institutiei amintite, iar doi sunt sefi de serviciu

Directorii Administratiei Financiare Constanta acuzati de neglijenta in serviciu privind implicarea lor in rambursarea ilegala a peste doua sute de miliarde de lei au tinut o conferinta de presa, in cadrul careia au incercat o asa-zisa disculpare. Argumentele "forte" ale lui Stefan Mihu si ale lui Stefan Branza s-au bazat pe unele adrese inaintate Directiei Generale de Finante Publice Constanta, in lunile noiembrie si decembrie 2002, prin care se sugereaza o analiza mai amanuntita a procedurilor de rambursare a TVA. La prima vedere, scopul conferintei de presa a fost acela de a demonstra ca directorii AFC sunt acoperiti de hartii. In opinia acestora, nici unul dintre subordonatii lor nu poate fi considerat vinovat de incalcarea legii privind rambursarea de TVA, deoarece legea aplicata contine multe lacune, nearogandu-li-se acestora si atributii de control. O alta scuza a fost pusa in seama celor care au dat declaratiile false de rambursare a TVA pe proprie raspundere, spunand ca simpla semnatura a acestora era valabila cu confirmarea autenticitatii declaratiilor. La intrebarile referitoare la momentul tardiv de sesizare a DGFP, dupa ce au fost acordate rambursarile, directorii au dat raspunsuri neclare si evazive. Sub bombardamentul intrebarilor formulate de ziaristii prezenti la conferinta, reprezentatii institutiei au dat semne de agitatie extrema, evitand anumite raspunsuri.

Intrebari incuietoare

Lac de sudoare, acestia nu au putut explica pe intelesul tuturor motivele pentru care nimeni din Administratia Financiara nu poate fi raspunzator de cele intamplate. Explicatia data in cateva randuri de directorul Stefan Mihu se refera la faptul ca majoritatea functionarilor administratiei sunt vechi in institutie si ca are incredere in ei. Asa se explica probabil faptul ca documentele contrasemnate de acestia nu i-au pus domnului Mihu nici un semn de intrebare. In opinia lui Mihu, vinovatii sunt doar cei care au intocmit documentele de rambursare, in speta reprezentantii firmelor beneficiare ale TVA. Cei opt functionari care au verificat si acordat rambursarea TVA societatii "Price Steel Romania" nu sunt nici ei vinovati cu nimic, in opinia directorului Administratiei Financiare. In timpul discutiilor cu ziaristii, Mihu a fost intrebat daca nu considera ca ar fi mai onorabil sa-si dea demisia, la care acesta a raspuns, vadit deranjat, ca nu considera ca ar fi oportun sa-si dea demisia deoarece asta ar insemna sa recunoasca anumite greseli de care este acuzat. Consideram ca este cazul sa reamintim faptul ca mai multi angajati ai Administratiei Financiare Constanta sunt cercetati penal pentru implicarea in infractiunile economico-financiare savarsite prin rambursarea ilegala a peste 210 miliarde lei catre cinci firme constantene, dintre care peste 165 de miliarde unui singur SRL de apartament, care a derulat activitati ilicite de export cu masti de gaze. Claudiu Ristea, directorul general al Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, a declarat ieri ca trei directori si doi sefi de servicii din cadrul Administratiei Financiare Constanta sunt cercetati penal de catre organele de ancheta, dar si de catre Ministerul Finantelor, pentru neglijenta in serviciu. Stefan Mihu, directorul Administratiei Financiare, Stefan Branza si Alina Aldea, directori adjuncti, precum si Gheorghe Nicut si Marian Manta, sefi de servicii in cadrul aceleiasi institutii, au intocmit documentatia pentru rambursarea ilegala a TVA-ului catre cele cinci firme, respectiv "Price Steel Romania", administrator Emil Oprea - 165 de miliarde lei, Elada Service SRL - 34,5 miliarde lei, si Verona Service, administrator Tedi Natavala, Delta 2000, a familiei Baditeanu, si Agricol Trans Cereal. Ristea spune ca toate aceste rambursari nu ar fi fost posibile daca fisele de risc ar fi fost corect intocmite de catre angajatii Administratiei Financiare, si nu in pripa si fara respectarea reglementarilor in domeniu.

Graba suspecta in virarea banilor

Potrivit actului normativ care reglementeaza rambursarea de TVA, "organele fiscale teritoriale au obligatia de a intocmi fisa de analiza de risc, prevazuta in anexa 3, in termen de zece zile lucratoare de la data depunerii cererii de rambursare". Legea mai spune ca grila de analiza de risc, cuprinsa in fisa de analiza de risc, se actualizeaza semestrial prin Hotarare de Guvern, la propunerea Ministerului Finantelor Publice. Buba tocmai aici este: cele cel putin zece zile care trebuiau sa treaca pentru intocmirea fisei de risc nu aveau cum sa fie respectate, pentru ca toate platile s-au facut cu o graba deosebit de suspecta, cel putin in cazul firmei "Price Steel Romania". Prima cerere de rambursare de TVA, in valoare de 51,277 miliarde lei, a fost facuta la 2 octombrie 2002 si plata s-a facut pe data de 9 octombrie. A doua cerere, pentru suma de 55,569 miliarde lei, a fost inregistrata la fisc la 2 noiembrie acelasi an si achitata pe 11 noiembrie, iar cea de-a treia, la 2 decembrie si achitata numai trei zile mai tarziu. Toate platile s-au facut fara respectarea celor mai elementare norme legale in domeniu. In toate cele cinci cazuri de rambursare ilegala de TVA, banii au fost trecuti din banca in banca, pana cand nu au mai fost gasiti de catre anchetatori. O parte dintre ei au fost trimisi in Franta, altii in Turcia, si asta dupa ce au trecut prin tot felul de conturi, prin manevre tip "suveica", pana li s-a pierdut urma, astfel ca din cele 210 miliarde lei statul nu a recuperat pana acum nimic. Gurile rele spun ca pentru sumele rambursate comisionul ar fi de 10% din valoarea rambursata. In prezent, cei cinci sunt cercetati penal, o ancheta paralela fiind efectuata de o comisie special alcatuita in cadrul Ministerului Finantelor Publice. Pe perioada anchetei, cei doi sefi de servicii nu mai au drept de semnatura pe rapoartele de rambursare a TVA-ului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii