Zece şcoli „luptă" pentru finala EcoChampions
Zece şcoli „luptă" pentru finala EcoChampions„Proiectul EcoChampions , realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ, a demarat în noiembrie 2010 şi a fost gândit ca un concurs între zece şcoli participante din judeţul Constanţa. La finele celor patru luni de proiect, echipele vor implementa propriile proiecte de voluntariat", a declarat Andreea Popescu, reprezentantul asociaţiei MaiMultVerde. Pe parcursul proiectului, elevii de la Liceul Teoretic Traian, Liceul Teoretic Ovidius, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Liceul Teoretic George Călinescu, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Şcoala nr. 24 Ion Jalea, Şcoala nr. 30 Gheorghe Ţiţeica, Şcoala nr.29 Mihai Viteazul, Şcoala din Fântânele şi Şcoala din Cogealac au dezbătut patru mari teme legate de protecţia mediului: schimbările climatice, biodiversitatea, managementul deşeurilor şi managementul de proiect, care îi vor ajuta să conceapă şi să structureze propunerile de proiecte în folosul comunităţii. Elevii au desfăşurat mai multe activităţi, printre care menţionăm informarea colegilor despre schimbările climatice şi confecţionarea unor cadouri din materiale reciclate. În ultima activitate, „Petiţia", elevii au scris şi înmânat petiţii autorităţilor locale, semnalându-le diverse probleme de mediu. Astfel, Grupul Şcolar Fântânele a cerut primăriei să amenajeze un parc pentru locuitorii comunei, iar elevii de la Liceul Teoretic George Călinescu, Liceul Teoretic Traian, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi de la şcoala din Cogealac au pledat pentru colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje. Mai mult, elevii din Cogealac au solicitat un sistem integrat de gestionare a deşeurilor în toată comuna. Şcoala 24 a depus la primărie o petiţie prin care se cerea curăţarea parcului de lângă gara Constanţa, în timp ce elevii Şcolii 29 au cerut autorităţii locale să aloce un buget pentru curăţarea parcului şi lacului Tăbăcarie. Colegii lor de la Şcoala 30 au cerut organelor locale să cureţe lacul Siutghiol. Îngrijoraţi de starea deplorabilă în care se află zona falezei nord din Constanţa, tinerii de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu au cerut primăriei fonduri pentru reabilitarea acesteia, iar cei de la Ovidius au trimis o petiţie la Garda de Mediu, Poliţia Rutieră, Primăria Constanţa şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului, în care au cerut piste pentru biciclete.
Două proiecte vor fi premiate
După finalizarea cursurilor şi pregătirii teoretice, elevii vor propune propriile lor proiecte de mediu şi voluntariat pentru comunitatea din care fac parte.
Cele 10 proiecte vor fi analizate de un juriu format din reprezentanţi MaiMultVerde şi ai Grupului CEZ, iar la final vor fi premiate două dintre ele, unul pentru liceu şi unul pentru gimnaziu. Concursul de proiecte le va da ocazia cluburilor de voluntari să obţină, pentru şcolile în care învaţă, premii în valoare totală de 3.000 de euro. După implementarea proiectelor de voluntariat, cei mai activi patru membri din fiecare şcoală înscrisă în competiţie vor fi premiaţi şi individual prin participarea la o tabără educaţională şi recreativă, organizată de partenerii proiectului EcoChampions, în vacanţa de primăvară din aprilie 2011.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp