Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:43 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zei pentru o seara, pe muntele Olimp

ro

03 Mar, 2008 00:00 1601 Marime text
1204490795.jpg

Agitatie mare, sambata seara, la Teatrul pentru Copii si Tineret. In fata teatrului si in hol, tineri si nu numai sunt intr-o asteptare galagioasa. E un sentiment ciudat, dar placut sa afli ca "rumoarea" este cauzata de un spectacol prezentat in avanpremiera. Insa, nota bene, nu este o reprezentatie comuna, este, practic, primul spectacol dedicat in mod special tinerilor, dar si adultilor, precum si elevilor de gimnaziu.

Secretari literari, actori de la Teatrul de Stat (cei care nu sunt plecati in turneu, in Franta, cu "Mansarda"), studenti de la Artele Spectacolului, toti au acceptat invitatia de a urca pe muntele Olimpului, de a lua parte la nasterea si nunta zeilor, de a insoti demersul curajos al lui Prometeu si de a se intrista pentru pierderile grecilor si ale troienilor. In culise, accesul este strict interzis. Ordin de la regizor. Ramane doar misterul. Pana la reprezentatie. Abia la final, in spatiul "sacru" din spatele scenei, rudele si cunostintele au dreptul sa felicite artistii, care, la final, lasa deoparte mastile de zei pentru a redeveni oameni. Daniel Minciuna, Clara Ghiuvelechian, Lucian Zaharia, Daniela Manolache, Tiberiu Rosu, Rovena Paraschivoi, Adrian Badila, Claudiu Badila, Claudia Zaharia, Alin Constantinescu, Magdalena Baciu, Ion Ciolan si Alina Nita au fost, pret de o ora si jumatate, in postura de zei. "Legendele Olimpului" in viziunea regizorala a lui Gavriil Pinte vorbesc despre conflictul generat de putere, despre sentimentele care ne guverneaza, in defavoarea ratiunii (a se vedea cauzele razboiului troian). Spectatorilor li se ofera o poveste a "nasterii" lumii in cheie greaca. De la Gheea, Uranus, Cronos, Rhea, Zeus sau Promoteu - trecand prin panteonul Olimpului si conflictul iscat de "marul Dicordiei" - si pana la troienii Paris, Hector sau aheii Agamemnon, Menelau, Ahile si Elena - cauza razboiului troian, totul "musteste" de mitologie si istorie. Stilul coerent reiese din povestea narata si prezentata in scene succinte. Personajele, zei cu ambitii omenesti, nu au iesit in evidenta prin vestimentatie, ci prin atitudine si jocul actoricesc.

Lectie de mitologie

Pentru cei care au cunostinte de mitologie, spectacolul reprezinta un mod deosebit de placut de a face o incursiune in zona amintirilor si a imaginarului, in zona populata de "eroii" vanitosi ai panteonului grec. Pentru tinerii carora le-au trecut pe la ureche expresii precum "marul dicordiei", "calcaiul lui Ahile", "Cutia Pandorei" sau "calul troian", spectacolul reprezinta "o nota explicativa" pe viu. Pentru cei care au apetit pentru cunoastere - daca nu au facut-o cumva -, legendele Olimpului ar trebui sa fie argumentul forte pentru a (re)citi "Iliada" sau "Odiseea" lui Homer. Confruntarea dintre cele doua tabere - aheii condusi de Agamemnon, Menalau si Ahile si troienii condusi de Hector, caruia i se alatura, ca factor declansator al conflictului, frumosul Paris - este redata intr-un mod original si impresionant, prin intermediul animatiei. La fel de inedita si cu impact, accentuata de muzica, este scena confruntarii dintre Ahile si Hector, in spatele carora se afla, de fapt, orgoliile zeilor. Pe scurt, spectacolul merita vazut si, cu siguranta, va ocupa un loc important in repertoriul teatrului. La succesul spectacolului a contribuit o "armata" de oameni, printre care ii amintim pe Roxana Ionescu - scenografie, Dan Balan - muzica, Magdalena Damian - sculptura, pictura sau Aneta Forna Christu - consultant constructie si manuire papusi.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii