Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:31 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zile de răsfăţ pentru domni şi doamne Impresionantă colecţie de bijuterii de epocă şi de colecţie, expusă la Mamaia (galerie foto)

ro

05 Jul, 2012 01:47 5115 Marime text
cap_2.jpgTuriştii şi constănţenii sunt invitaţi zilele acestea la o expoziţie inedită de bijuterii de colecţie. Vizitatorii se pot delecta având în aceleaşi timp posibilitatea de a cumpăra la finalul expoziţiei una sau mai multe dintre podoabele expuse de Casa de Licitaţii Artmark în holul Hotelului Vega.

Evenimentul desfăşurat în premieră aduce aproximativ o sută de piese, care impresionează deopotrivă prin coloritul, calitatea şi claritatea diamantelor. Artmark deschide astfel în România calea spre o categorie specială de licitaţii, dedicată bijuteriilor de epocă şi de colecţie.

Bijuteriile constând în inele cu diamante, pandantive, broşe şi brăţări cu pietre preţioase pot fi admirate începând de ieri şi până duminică, între orele 10.00 - 21.00, la Hotelul Vega, în Mamaia. Podoabele vor fi mai apoi licitate simultan, la Mamaia şi Bucureşti, în ziua de duminică, 8 iulie.

De la epoca de bronz la Crivelli

 

Cea mai valoroasă podoabă este un epatant colier de seară Crivelli, compus din cinci lanţuri din aur alb, decorate cu peste 1.000 de diamante, totalizând 36 de carate. Preţul său este estimat între 80.000 şi 105.000 euro. În schimb, cea mai veche piesă din colecţie datează din epoca bronzului până în secolele XII - XVI, reprezentând o mică colecţie de şase inele cu rol de podoabă sau pre-monetar, a cărei valoare este estimată între 250 şi 450 de euro.

Predomină diamantele 

Vedetele primei licitaţii Artmark de bijuterii sunt diamantele, cele mai preţioase dintre ele împodobind inele impresionante: „Solitaire", din aur alb, cu un diamant negru de foarte mari dimensiuni, având o greutate de 11,04 carate (est. 9.500 - 14.000 de euro), inelul excepţional Gilberto Preda, din aur alb, pavat cu suma record de 350 de diamante (est. 15.000 - 25.000 de euro) şi „Intrecciato", un superb inel Crivelli din aur roz, decorat cu diamante, rubine şi safire roz (est. 11.000 - 16.000 de euro). Printre bijuteriile de colecţie se remarcă: broşa austro-ungară din aur şi argint, decorată cu diamante (est. 2.800 - 5.500 de euro), broşa din aur, email şi perle, decorată în manieră neo-renascentistă, cu portretul unei prinţese, purtând monograma artistului (est. 1.500 - 2.200 de euro) şi „Floarea de albăstrea", o broşă din aur masiv, atribuită bijutierului Regelui Carol I, Joseph Resch, decorată cu diamante (est. 1.500 - 2.200 de euro). De asemenea, un aquamarin brazilian cu tăietură dreptunghiulară, care decorează un inel cu diamante, şi un morganit cu tăietură portugheză, de cca 16,8 carate, montat pe un inel entourrage, sunt printre cele mai rare pietre preţioase pe care licitaţia le oferă la prima sa ediţie. Bijuteriile cele mai valoroase sunt realizate de case europene celebre precum Korloff, Crivelli, Schoeffel, de Grisogono. Creatori contemporani de prestigiu precum Gilberto Preda, Paolo Piovan Gioelli, Claudio Fiorentino sau Leo Pizzo semnează modele originale, iar artişti faimoşi ai secolelor trecute amintesc de strălucirea şi fastul aristocraţiei europene.

Podoabe mai puţin obişnuite 

 artmark_2.jpg

Printre curiozităţile aduse de prima licitaţie românească de bijuterii amintim de inelul masonic din aur, decorat cu diamant şi cu simbolurile specifice frăţiei - echerul şi compasul (estimat la 400 - 700 de euro), dar şi de pandantivul Ordinului „Benevolent and Protective Order of Elks" din aur şi os de cerb (est. 350 - 500 de euro). Butoni din argint sub formă de leu sau butoni din argint celebrând întemeierea Federaţiei Turce de Fotbal sunt alte două bijuterii care vor stârni, de asemenea, interesul vizitatorilor.

„Toate piesele sunt unicat"

Potrivit Manuelei Plăpcianu, CEO al Casei de Licitaţii Artmark, întreaga colecţie valorează aproximativ 400.000 de euro. Preţurile celor aproximativ o sută de podoabe pornesc de la 100 de euro şi ajung la 80.000 de euro. „Preocuparea noastră de a extinde tematica licitaţiilor este veche. Ne-am îndreptat atenţia către bijuterii încă de acum un an de zile. Am răscolit, am căutat peste tot şi am încercat să prezentăm bijuterii care să aibă varii semnificaţii. Toate piesele sunt unicat şi extrem de speciale, fie că vorbim de bijuterii moderne semnate de designeri foarte importanţi, fie că vorbim despre bijuterii de epocă, piese care nu au fost uşor de găsit. Am încercat să găsim bijuterii cât mai excepţionale, care să aibă pe lângă un design special şi o poveste care să spună mai multe decât valoarea lor monetară", a precizat Manuela Plăpcianu.

Cumpărătorii: persoane romantice şi oameni cu dare de mână

La întrebarea cum arată profilul cumpărătorului, Manuela Plăpcianu ne-a mărturisit că bijuteriile de epocă se adresează persoanelor romantice, care adoră piesele de colecţie care aparţin unor familii regale sau unor bijutieri ai familiilor regale. Podoabele moderne, în schimb, se adresează oamenilor cu dare de mână, apreciază Manuela Plăpcianu.

Se aşteaptă cel puţin 400 de licitatori

Manuela Plăpcianu a precizat că, în ciuda crizei, există persoane care doresc să investească în astfel de active, constatându-se în această perioadă o reorientare a investitorilor către piaţa obiectelor de preţ. Inelul excepţional Gilberto Preda din aur alb, pavat cu suma record de 350 de diamante, şi epatantul colier de seară Crivelli, compus din cinci lanţuri din aur alb, decorate cu peste 1.000 de diamante, sunt doar două dintre podoabele a căror valoare în timp va creşte, apreciază Manuela Plăpcianu. Reprezentanta Casei de Licitaţii Artmark a apreciat că în sala de licitaţii de la Hotelul Vega vor fi prezente circa 200 de persoane, acelaşi număr de participanţi urmând a se înregistra şi la Palatul Cesianu - Racoviţă din Bucureşti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii