Zilele Vinul.ro Personalităţile au degustat licoarea lui Bachus (galerie foto)
Zilele Vinul.ro: Personalităţile au degustat licoarea lui Bachus (galerie foto)Zilele Vinul.ro au adus la Constanţa un eveniment neobişnuit pentru necunoscători, dar cu totul special pentru orice pasionat sau individ dornic de a cunoaşte istoria, farmecul şi particularităţile uneia dintre cele mai vechi băuturi ale lumii, vinul. Se spune că cel care a început să cultive viţa de vie şi să-i folosească roadele pentru a produce îmbietoarea licoare a fost chiar zeul Dionysos (cunoscut, în mitologia romană, sub numele de Bachus). Mai apoi, a bătut lumea în lung şi în lat pentru a le împărtăşi fericita descoperire şi muritorilor. Dar nu s-a limitat la atât şi a ales câteva fiinţe privilegiate care putea face ca vinul să ţâşnească, precum izvoarele de munte, din pământ şi din piatră seacă. De-a lungul vremurilor, cea denumită în zilele noastre licoare bahică, a legat prietenii şi a pornit războaie, a schimbat destine şi a fost folosită ca ofrandă adusă zeilor. Nu a lipsit de pe meselor loc aşa cum, în timpurile pe care le trăim, nu lipseşte de la vreo petrecere. Importantul rol pe care vinul îl are în vieţile oamenilor a făcut ca arta de a-l produce, de a-l degusta şi de a-l vinde să se transmită din generaţii în generaţii. Iar pasionaţii nu sunt puţini. Aşa cum Zilele vinul.ro au demonstrat, aceştia nu lipsesc nici în Constanţa, prezenţa la eveniment dovedind-o din plin. Mai mulţi producători şi-au prezentat „recoltele", îmbiind publicul să deguste diverse sortimente. Ba chiar, Zilele Vinul.ro au adus la malul mării şi vinul... fără alcool.
Constanţa, ca un sauvignon blanc
La eveniment au participat personalităţi ale judeţului precum prefectul Claudiu-Iorga Palaz, politicianul Gheorghe Donţu, afaceriştii Gheorghe Verioti, Grigore Comănescu, Sorin Greavu, Gheorghe Bosînceanu, Niculae Duşu, primarul localităţii Peştera, Valentin Vrabie, şi avocatul Cătălin Filişan. Acestora le-au fost prezentate produsele expuse şi li sa povestit câte o părticică din istoria fiecărui vin degustat.
„Prefer vinul roşu, puţin aspru, dar aici toţi ne oferă din produsele lor şi, probabil, la un moment dat o să le încurcăm, nu o să mai ştim ce fel de vin este, dacă este aspru sau nu este aspru. Mă bucur că acest eveniment are loc în Constanţa şi este foarte bine că aceşti producători de vinuri s-au întâlnit la un loc. Cât mai multe evenimente şi mult succes organizatorilor!", a declarat prefectul Claudiu-Iorga Palaz. Aflat la cea de-a doua ediţie, prima în afara capitalei, Zilele Vinul.ro are ca principal obiectiv contactul dintre producători cu publicul şi cu managerii de restaurante. „Am ales Constanţa pentru că noi considerăm că are un potenţial destul de mare în ceea ce priveşte rafinamentul gusturilor. Credem că există oameni care se pot autoeduca, pot învăţa despre un domeniu mai elegant. Aici domină un anumit tip de gust. Să zicem că printre obiectivele noastre este şi faptul că vrem să schimbăm puţin gustul prin prezenţa unor alternative faţă de gustul dominant aici. Oricum, pentru la vară avem în pregătire câteva proiecte noi şi cred că unul dintre ele, dar este o surpriză, va fi legat şi de litoral", spune Valentin Ceafalău, redactorul-şef al revistei Vinul.ro (www.vinul.ro). Şi, fiind specialist şi membru în juriul degustător al Concours Mondial de Bruxelles (ediţiile 2007, 2008 şi 2009), l-am rugat pe Valentin Ceafalău să ne spună ce vin i se potriveşte Constanţei. Evident, vinul ales a fost unul... autohton: „Singurul vin la care mă pot gândi atunci când vorbesc de Constanţa este un sauvignon blanc de la Clos de Colombes".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp