Chevron creează panică în judeţ Primarii din Adamclisi şi Limanu vorbesc despre exploatarea gazelor de şist
Chevron creează panică în judeţ: Primarii din Adamclisi şi Limanu vorbesc despre exploatarea gazelor de şistGuvernul a aprobat recent acordurile petroliere de concesiune pentru explorare - dezvoltare - exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron - al doilea mare grup petrolier din SUA - pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Aceste acorduri au intrat în vigoare miercuri, 28 martie.
„Nu ştim dacă Executivul a făcut paşii legali"
Aleşii locali de la Limanu sunt nemulţumiţi de această intenţie privind exploatarea gazelor de şist. Motivul? „În primul rând, oamenii trebuie să fie informaţi cu privire la această exploatare şi la fel şi autoritatea locală, iar acest lucru nu s-a întâmplat", a declarat ieri viceprimarul Marius Dumitru. Şi tocmai pentru că se opun acestui proiect, vineri, la sediul Primăriei Limanu a avut loc o şedinţă de îndată. Primarul Nicolae Iustin Urdea a convocat consilierii locali la şedinţă pentru a le prezenţa un film privind efectele exploatării gazelor de şist. În aceeaşi zi, consilierii locali au luat atitudine împotriva Hotărârii de Guvern nr. 188/20.03.2012 prin care Executivul României a concesionat companiei Chevron Romania Holding B.V. dreptul de explorare, dezvoltare, exploatare a gazului de şist în perimetrul EX-18 Vama Veche. Mai precis, ei au adoptat vineri, cu unanimitate de voturi, o Hotărâre de Consiliu Local prin care s-au angajat să atace în contencios respectiva Hotărâre de Guvern.
„Guvernul nu a procedat corect. Nu am fost informaţi cu privire la această exploatare şi nu ştim nici dacă Executivul a făcut paşii legali atunci când a aprobat încheierea acordului petrolier de concesiune pentru explorare - dezvoltare - exploatare în perimetrul EX-18 din Vama Veche", a precizat Marius Dumitru. Potrivit viceprimarului, s-a luat în discuţie şi ideea organizării unui referendum pe această temă. „Dacă se va dovedi că metoda de exploatare folosită dăunează populaţiei, sigur se va face un referendum. Oamenii au dreptul să-şi expună punctul de vedere cu privire la exploatare şi să se opună acesteia dacă va fi cazul", a punctat viceprimarul din Limanu.
„În America există peste 50.000 de astfel de puţuri"
Interesant este că nici primarul de la Adamclisi, Anton Burcea, nici viceprimarul de la Limanu, Marius Dumitru, nu ştiu ce zone vor fi forate. „Nu ştiu în ce zone se vor realiza exploatările şi nici dacă vom avea de câştigat de pe urma lor", a subliniat Marius Dumitru. La rândul său, primarul Anton Burcea a mărturisit aceleaşi lucru, că nu i s-a comunicat ce suprafeţe sunt vizate, bănuind că ele s-ar afla totuşi în satele limitrofe comunei. „Nu ne-a informat nimeni cu privire la acest proiect. Nu ştiu dacă s-a făcut vreo prospecţiune. Tot ce ştiu, ştiu de la televizor", a afirmat Anton Burcea. Şeful autorităţii locale din Adamclisi vede în acest moment cu ochi buni acest proiect. „În primă fază, eu înclin să cred că am avea de câştigat dacă localitatea ar beneficia de gaze. În America există peste 50.000 de astfel de puţuri. Însă în cazul în care se constată că vor exista repercusiuni nefaste asupra mediului, nu am cum să fiu de acord cu acest proiect. În final, va fi aşa cum vor dori cetăţenii, eu părerea lor o voi respecta", a declarat Anton Burcea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp