Cojocaru - „Voluntarii vor comunica în continuare" Au fost puse bazele unui parteneriat între bulgari, ucraineni şi români (galerie foto)
Cojocaru - „Voluntarii vor comunica în continuare": Au fost puse bazele unui parteneriat între bulgari, ucraineniProiectul „Dialog între culturi" este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programului Operaţional Comun „Bazinul Mării Negre 2007-2013". Valoarea totală a proiectului este de 246.980 de euro, din care 98.050 de euro au revenit partenerului lider, în speţă municipalităţii General Toshevo, 76.530 de euro partenerului I - oraşul Murfatlar şi 72.400 de euro - partenerului II - regiunea Bolgrad din Ucraina. Cei trei parteneri şi-au propus crearea unei reţele de relaţii de bună vecinătate şi prosperitate regională a comunităţilor din bazinul Mării Negre prin coeziunea culturală şi social-economică a oraşelor General Toshevo, Murfatlar şi Bolgrad şi întărirea colaborării transfrontaliere. În acest sens, tineri voluntari din fiecare regiune au fost implicaţi în mai multe activităţi cu caracter social, ecologic, cultural, sportiv şi educativ. Până la această dată s-au achiziţionat echipamentele IT pentru centrul de informare amenajat special pentru acest proiect în cadrul Primăriei Murfatlar, s-a stabilit legătura de video-conferinţă între parteneri, s-au organizat două concursuri de desen şi fotografie în Bulgaria, la General Toshevo, a avut loc seminarul „Patrimoniul cultural istoric de bază pentru dezvoltarea turismului prin popularizarea transfrontalieră" şi s-au instruit tinerii pentru stabilirea video-conferinţei prin Internet între parteneri. Primarul oraşului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, a precizat în cadrul conferinţei de presă că a încercat să aducă orice euro în localitate. „Fiecare proiect are şi o parte ce se adresează investiţiilor. Ca dovadă, prin acest proiect transfrontalier am achiziţionat laptopuri, sistem audio, placă interactivă, lucruri pe care nu le-aş fi putut cumpăra din cauza unei ordonanţe de urgenţă care îmi interzice să iau astfel de echipamente", a declarat şeful autorităţii locale. Proiectul continuă în prezent în oraşul Murfatlar prin iniţierea unor cursuri de învăţare a limbilor bulgară şi ucraineană de către tinerii voluntari, pentru ca relaţia dintre beneficiari să se poată desfăşura în condiţii optime. De asemenea, au fost realizate şi o parte din materialele de publicitate, gen bannere, fluturaşi, postere.
Cei trei parteneri, uniţi prin cântec, dans şi obiceiuri
Proiectul se va finaliza in iunie anul acesta. Înainte de a încheia proiectul, cei trei parteneri vor organiza Festivalul Folcloric Transfrontalier „Cântece şi dansuri fără frontiere". Evenimentul va avea loc în luna mai, cel mai probabil pe data de 19, în oraşul Murfatlar, unde vor participa câte 40 de tineri cu vârste între 18 şi 35 de ani din cele trei regiuni. Cei mai buni dintre cei mai buni competitori vor intra în finala festivalului, care se va desfăşura în Bulgaria, la General Toshevo. Tinerii aşteptaţi să sosească în luna mai la Murfatlar pentru prima parte a festivalului vor fi cazaţi în oraşul gazdă, dar şi în Constanţa. Invitaţii vor merge şi într-o excursie, pentru a cunoaşte oraşul Constanţa. Deşi proiectul se va încheia în luna iunie, el va exista în continuare prin intermediul reţelei de socializare care va funcţiona cel puţin cinci ani. „În cadrul viitoarelor video-conferinţe desfăşurate on-line, voluntarii din cele trei regiuni vor putea comunica în continuare şi vor putea discuta orice, chiar şi idei de afaceri", a precizat primarul Gheorghe Cojocaru.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp