Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:53 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum plătesc trei familii pentru 12 şi au facturi uriaşe la căldură Poveste de coşmar la BM-urile din Faleză Nord (document)

ro

20 Feb, 2012 00:00 3350 Marime text
cap_2.jpgLa blocurile BM 14 C şi BM 15 apa caldă este furnizată cu raţia, o dată la o săptămână, iar sumele pentru plata facturilor la căldură întrec orice imaginaţie

Costurile mari pentru încălzirea apartamentelor în regim centralizat i-au determinat pe o parte dintre constănţeni să se debranşeze. Cei rămaşi în sistem centralizat se gândesc şi ei din ce în ce mai mult la această variantă din cauza facturilor mari înregistrate la căldură în acest an, pe fondul unei gigacalorii de 338 lei, dar şi ca urmare a imposibilităţii convieţuirii într-un bloc unde 60% sau chiar 80% dintre vecini au renunţat la serviciile RADET în favoarea montării de centrale termice în apartamente.

Un caz alarmant, şi probabil nu unul singular, se petrece la blocurile BM 14 C şi BM 15 din strada Pescarilor, zona Faleză Nord. Dacă la BM 14 C au mai rămas branşaţi în sistem centralizat doar trei locatari din 12, la BM 15 doar 10 din cele 24 de familii mai beneficiază de serviciile RADET. La BM 14 C, cei trei locatari rămaşi în sistem centralizat au avut de plată pentru căldură pe luna noiembrie 2011 sume exorbitante şi de trei ori mai mari decât anul trecut. Astfel, pentru încălzirea unei garsoniere în suprafaţă utilă de 22 mp, numai la căldură a venit o factură de509 lei, în timp ce la celelalte două apartamente de trei camere, în suprafaţă utilă de 54,6 mp,căldura a costat 1.265 lei. Curios este că la BM 15, în aceeaşi lună factura la căldură pentru o garsonieră în suprafaţă de 22 mpa fost de 242 de lei, iar pentru un apartament în suprafaţă de 52,9 mp căldura a fost facturată cu 582 de lei, adică jumătate din suma revenită vecinilor de la BM 14 C. Persoanele afectate de costurile mari la întreţinere au o singură explicaţie în acest caz. „Aparatele de la subsol sunt concepute pe un anumit număr de apartamente. Deşi din 12 apartamente doar 3 au mai rămas în sistem centralizat, aparatul de la subsol dă căldură în continuare pentru 12 apartamente, încărcând nota de plată celor 3 familii rămase în sistem centralizat", a susţinut ieri unul dintre locatarii de la BM 15. Referitor la această situaţie reclamată de locatarii de la cele două blocuri, directorul RADET, Ilie Rachieru, a precizat că va face verificări în cursul zilei de astăzi, negând totuşi presupunerile locatarilor. „Dacă aparatul este mai mare, atunci există riscul ca noi să nu citim toată cantitatea consumată şi nu invers", a declarat directorul RADET.

Căldură la preţ exorbitant şi apă caldă cu... raţia

O altă nemulţumire a locatarilor celor două blocuri este legată de furnizarea apei calde. „Nu avem apă caldă decât sâmbăta, în restul săptămânii nu ne este furnizată. Am trimis săptămâna trecută adrese directorului RADET, Primăriei Constanţa, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului. Până astăzi nu am primit niciun răspuns", a precizat ieri preşedintele Asociaţiei de Locatari nr. 393, Constantin Brânză. Pe cale neoficială, preşedintelui AL 393 i s-a explicat că nu este eficient să li se furnizeze apă caldă în regim non-stop. „Ei au o pompă de recirculare a apei calde din Punctul Termic (PT) în bloc şi din bloc înapoi în PT. Pentru că sunt mai puţini abonaţi, nu se consumă apă caldă multă, întrucât aceasta ar însemna ca pompa să funcţioneze fără întrerupere, ceea ce ar atrage costuri mai mari pentru RADET. Ca atare, din luna ianuarie avem o singură dată pe săptămână apă caldă, în ziua de sâmbătă", a menţionat Constantin Brânză. Locuitorii nu numai că nu au apă caldă, dar susţin că plătesc apă rece la preţ de... apă caldă, întrucât cei de la RADET iau în calcul doar consumul cantitativ pe metri cubi şi nu ţin cont de energia termică scăzută înregistrată la bloc. În replică, directorul RADET, Ilie Rachieru, a precizat ferm că Regia furnizează tuturor abonaţilor apă caldă în regim non-stop. „Dat fiind că instalaţia este calculată pe un consum mai mare de apă, ar trebui ca abonaţii să lase apa să curgă mai mult ca să vină caldă, dar apă caldă este tot timpul", a explicat Rachieru, care a precizat că va face verificări astăzi pentru a vedea ce se întâmplă la cele două blocuri. Dacă situaţia nu se va rezolva, locatarii iau şi ei în calcul debranşarea, deşi costurile debranşării, de aproximativ 8.000 - 10.000 de lei, sunt destul de mari, însă zic ei că, odată cu montarea centralelor termice, vor avea şi ei cu mult mai puţin de plată pentru încălzirea apartamentelor şi, cel mai important, vor avea apă caldă non-stop şi nu apă rece la preţ de... caldă.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mihaela 20 Feb, 2012 22:39 Pentru Decembrie la BM14 sc C GARSONIERA -Doar caldura -390lei Ap 3 camere -Doar caldura-969.70lei Privesc si ma minunez cat am de plata ptr 2 luni de iarna