La Dobromir Poliţia Locală s-a desfiinţat, fermierii revendică păşunea, iar sătenii cer ajutorul autorităţilor
La Dobromir: Poliţia Locală s-a desfiinţat, fermierii revendică păşunea, iar sătenii cer ajutorul autorităţilorPrimarul din Dobromir, Eugen Iliescu, a dispus desfiinţarea Poliţiei Locale, dar şi rezilierea contractelor de arendă în baza cărora câţiva fermieri sibieni exploatează păşunea comunei. Şeful autorităţii locale a mărturisit că cei trei angajaţi ai Poliţiei Locale au fost eliberaţi din funcţie întrucât pe perioada campaniei electorale „s-au manifestat politic şi au participat la mitinguri". Îndatoririle celor trei lucrători erau de asigurare a pazei unităţilor de învăţământ de pe raza comunei, a Căminului Cultural, a sediului Primăriei şi a parcurilor din comună. De aceea, primarul a precizat că va scoate la concurs cele trei posturi pentru a reînfiinţa Poliţia Locală. Eugen Iliescu a menţionat că nu s-au confruntat cu mari cazuri de infracţionalitate, însă acestea sunt prezente pe raza comunei Dobromir, primarul amintind în acest sens de incidentul cu adolescentul în vârstă de 17 ani, din localitatea Văleni, cercetat pentru tâlhărie, deoarece în data de 12 iulie ar fi atacat un cetăţean german şi sub ameninţare i-ar fi furat acestuia bicicleta şi bunurile personale, bunuri care ulterior au fost recuperate de poliţiştii Secţiei 8 Rurale Băneasa.
Crescătorii de animale s-au întâlnit cu primarul
În cursul zilei de duminică primarul s-a întâlnit cu fermierii din localitate, care şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la încredinţarea păşunii din comună unor crescători de animale sibieni. Urmarea întrunirii? Într-o şedinţă de Consiliu Local, primarul Eugen Iliescu a anulat contractele de arendă în baza cărora sibienii cu viză de flotant administrau cele 840 de hectare de păşune. Primarul a menţionat că se va consulta cu avocatul astfel încât păşunea să fie redată în totalitate spre administrare localnicilor din comună.
Localnici aflaţi în situaţii disperate
Primarul a mărturisit că cel puţin timp de o lună de zile se va ocupa de rezolvarea unor probleme stringente, de natură socială. Eugen Iliescu a mărturisit că pentru asistaţii sociali a pus la dispoziţie maşina Primăriei, astfel încât aceştia să se poată deplasa gratuit la filiala Agenţiei Judeţene a Forţelor de Muncă din Medgidia, de unde să ridice adeverinţele de venit. „Până să le asigurăm noi transport gratuit, lunar, asistaţii social erau nevoiţi să achite 25-30 lei pentru a merge la Medgidia pentru procurarea adeverinţelor de venit. Mulţi renunţau să mai facă acest drum întrucât achitau 30 de lei pe transport dintr-un ajutor social în cuantum de 80-100 de lei", a explicat primarul. Din cauza acestui neajuns, din cei 300 de asistaţi social existenţi în comună, doar 121 se află la această dată în plată. Primarul se aşteaptă însă ca în lunile viitoare, prin punerea la dispoziţie a transportului gratuit, toţi cei 300 de localnici să beneficieze de ajutorul social. Nici persoanele cu handicap nu se bucură de prevederile legale care-i îndreptăţesc să intre în posesia unei indemnizaţii, tot din cauza neajunsurilor băneşti. Primarul explică faptul că oamenii nu au bani pentru a se deplasa la Constanţa la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap. Şi pentru aceştia şeful autorităţii locale a pus de luna aceasta transport gratuit. Potrivit primarului, la ora actuală se află în lucru cinci cazuri de persoane cu handicap care nu au fost încadrate într-unul dintre gradele prevăzute de lege. De asemenea, sunt pe raza localităţii copii şi adulţi care nu au certificate de naştere şi buletine. Deja au fost depistate şapte astfel de cazuri, pe care şeful autorităţii locale s-a angajat să le rezolve. „Fetele vor deveni mămici şi nu vor intra în posesia indemnizaţiei de creştere a copilului. Dacă nu au acte, aceştia nu pot primi ajutorul social şi, de asemenea, nu pot vota", a explicat primarul. Cazurile de persoane rămase fără acoperiş reprezintă şi acestea o problemă pentru autoritatea locală. Primarul Eugen Iliescu a mărturisit că o familie cu zece copii, cu mama, o fată şi doi micuţi bolnavi de TBC, trăieşte în clădirea dezafectată a Căminului Cultural care va intra cât de curând în reabilitare în cadrul unui program cu fonduri europene. Şeful autorităţii locale a solicitat familiei ca într-o lună de zile să evacueze incinta Căminului, urmând ca aceasta să se mute în fosta casă a agronomului din satul Văleni, folosită de vechea administraţie pe post de... cârciumă. În aceeaşi clădire vor fi aduşi şi un bătrân şi soţia acestuia.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp