Modelul de la Constanţa, împrumutat la nivel central Constănţeanul Cristian Zgabercea pune umărul la închiderea posturilor TVR Cultural şi TVR Info?
Modelul de la Constanţa, împrumutat la nivel central:Constănţeanul Cristian Zgabercea pune umărul la închidereaDe remarcat este că Săftoiu îi mulţumeşte, în acest interviu, celui desemnat să coordoneze grupul de lucru şi comisia de experţi care trebuie să elaboreze programul de redresare al TVR, nimeni altul decât Cristian Zgabercea: „Îi mulţumesc domnului Cristian Zgabercea, raportorul grupului de lucru, pentru efortul competent şi calificat pe care l-a depus, alături de profesionişti din TVR şi experţi externi, în elaborarea documentului final, sub forma proiectului de organigramă votat de CA al SRTv". Acest Program de redresare economică a Televiziunii Române prevede chiar faptul că TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia. Cine este, însă, Cristian Zgabercea, omul căruia i se aduc astăzi mulţumiri de către un preşedinte - director general al TVR?
Zgabercea. Cristian Zgabercea
În urmă cu aproximativ două săptămâni, presa centrală anunţa că unul dintre oamenii cei mai apropiaţi preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi anume Cristian Zgabercea, devenea consilier la TVR. Mai exact, Zgabercea a fost desemnat să coordoneze grupul de lucru şi comisia de experţi care trebuia să elaboreze programul de redresare al TVR. Potrivit Hotnews, Cristian Zgabercea este „fost consilier al preşedintelui CJ Constanţa (2004 - 2012), preşedinte al Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară Mamaia, fondator sau preşedinte la alte festivaluri culturale, fost manager general al televiziunii Neptun din Constanţa (2005 - 2009), fost membru al CA al Oficiului Naţional al Cinematografiei (1997 - 2000), fost operator imagine la TVR".
Legea junglei din cultura constănţeană
Să ne amintim, însă, ce „spectacole" au fost puse în scenă, spectacole a căror protagonistă a fost cultura din Constanţa, în vremea în care şeful Direcţiei de Cultură din Cadrul Consiliului Judeţean Constanţa a fost Cristian Zgabercea. Pentru că, să nu uităm, marea (sau mica) reformă a culturii constănţene s-a făcut (şi) sub bagheta lui Zgabercea. Sau mai ales a lui.
În vara anului 2004, Consiliul Judeţean Constanţa decide să comaseze Teatrul de Revistă „Fantasio" cu Teatrul de Stat Constanţa, „Fantasio" dispărând ca entitate teatrală, cele două structuri urmând să figureze sub titulatura de Teatrul Naţional Constanţa. La momentul respectiv, decizia a fost considerată drept un genocid, un început al exterminării culturii din Constanţa.
Următoarea decizia nu a făcut decât să confirme acest sentiment. Concret, Opera, Teatrul de Balet „Oleg Danovski" (singurul teatru de balet din ţară) şi Filarmonica „Marea Neagră" au fost reorganizate sub aceeaşi umbrelă, în cadrul aceleiaşi structuri, anume Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski", care în prezent funcţionează în clădirea fostului Teatru Dramatic „Ovidius". Efectul acestei decizii paradoxale a fost acela că Filarmonica a dispărut ca instituţie de sine stătătoare, în vreme ce orchestrele şi corurile Operei şi Filarmonicii au început să funcţioneze împreună.
Celebra trupă de balet, solicitată în nenumărate turnee în străinătate şi având un repertoriu de balet clasic de invidiat, e folosită astăzi şi pentru spectacolele de Operă, nemaiavând un repertoriu exclusiv.
Tot în anul 2004, rămas în mentalul colectiv (al celor interesaţi, desigur) drept anul marii „reforme" culturale de la malul mării, Consiliul Judeţean şi, implicit, fosta Direcţie de Cultură din cadrul CJC decid, prin hotărârea 165 din 19 august, să aprobe „reorganizarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Muzeului de Artă Populară Constanţa şi a Muzeului de Artă şi înfiinţarea Muzeului de Istorie Naţională, Arheologie (MINA), Artă şi Tradiţii Constanţa, precum şi aprobarea organigramei, statului de funcţii şi a bugetului". Am spus-o şi cu alte ocazii, un fel de pizza cu de toate. Măsura nu a funcţionat prea mult timp, astfel că instituţiile de cultură mai sus menţionate au revenit, ulterior, la statutul anterior.
Menţionăm că, la ora actuală, MINA şi Muzeul de Artă Constanţa funcţionează separat, dar Muzeul de Artă a avut enorm de pierdut în ceea ce priveşte organigrama, peste jumătate dintre angajaţii instituţiei fiind disponibilizaţi.
Adio, Lucian Grigorescu!
Nu în ultimul rând, este oportun să amintim că, peste cinci ani, mai exact în 2009, CJC modifică organigrama Muzeului de Artă Constanţa prin renunţarea la cinci angajaţi ai Muzeului „Lucian Grigorescu" din Medgidia, secţie a muzeului constănţean. Concret, muzeul „Lucian Grigorescu" a fost lichidat. CJC a motivat decizia prin faptul că „Muzeul de Artă «Lucian Grigorescu» nu are patrimoniu, lucrările aparţinând Muzeului de Artă Constanţa, iar încasările acestei secţii sunt de aproximativ 1.000 de lei pe an, nejustificând plata celor cinci angajaţi şi a cheltuielilor de întreţinere". Incredibil!
În loc de concluzii
În tot acest timp, şef peste cultura din Constanţa a fost Cristian Zgabercea, cunoscut drept mâna dreaptă a lui Nicuşor Constantinescu. Zgabercea, fostul şef al uneia dintre cele mai importante direcţii judeţene, omul despre ale cărui studii superioare (dacă le are) nu ştim nimic, căci niciun CV oficial de-al său nu e disponibil. Zgabercea, cel vehement criticat pentru tot ce a îndurat viaţa culturală din Constanţa în ultimii opt ani şi care astăzi primeşte mulţumiri publice din partea noului preşedinte - director general al Televiziunii Române. TVR Cultural şi TVR Info vor înceta să emită peste câteva zile. Cui îi revine „meritul"?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp