Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:47 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Opt ani de mandat şi zeci de proiecte Ovidiu Brăiloiu, la momentul bilanţului

ro

09 Apr, 2012 00:00 4710 Marime text
eforie_eforie_1.jpgSe apropie alegerile electorale şi cu ele şi momentul bilanţului primarilor aflaţi în funcţie. Edilul de la Eforie, Ovidiu Brăiloiu, şi-a prezentat ieri raportul de activitate pe cei opt ani de mandat. La eveniment au participat, alături de primarul Ovidiu Brăiloiu, Cecilia Creţu, inspector principal Compartiment Afaceri Europene, şi arhitectul-şef Dan Leu.

Potrivit şefului autorităţii locale, criza economică din ultimii patru ani s-a suprapus peste activităţile derulate de Primăria Eforie, însă s-a reuşit continuarea proiectelor ce au fost derulate cu bani de la bugetul local, central şi de la Uniunea Europeană. Şi cu toate că a fost criză, taxele şi impozitele de la nivelul oraşului au rămas aproape la fel în ultimii opt ani, a menţionat primarul Ovidiu Brăiloiu.

Edilul şi-a structurat activitatea pe următoarele şase direcţii: dezvoltarea oraşului, economie locală - turism, mediu, solidaritatea socială, fonduri europene şi management performant. Un proiect important în privinţa dezvoltării oraşului l-a constituit cel privind construirea de locuinţe pentru tineri. În anul 2009 au fost realizate patru blocuri cu 60 de apartamente, acestea fiind primele locuinţe pentru tineri din ultimii 20 de ani. Urmează acum construirea în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a altor 132 de unităţi locative. Odată cu ridicarea noilor blocuri vor fi soluţionate toate solicitările pentru locuinţe existente la nivelul oraşului, a menţionat Brăiloiu. Pentru că vremurile pe care le trăim o impun, autoritatea locală a sprijinit tinerii cu locuinţe, cu locuri de muncă, iar pensionarilor le-a oferit un mic ajutor sub forma pachetelor. De asemenea, toate cultele religioase au fost ajutate să se dezvolte, autoritatea locală acordând fonduri atât bisericilor, cât şi geamiilor. La capitolul proiecte finalizate se înscrie şi anveloparea a şase blocuri cu bani de la Guvern, de la Consiliul Local şi de la asociaţiile de proprietari. „Am înţeles că MDTR vrea să facă o pauză în privinţa finanţării anvelopărilor. Dar noi vom continua aceste proiecte. Analizăm la acest moment posibilitatea de a reabilita termic blocurile pe cheltuiala noastră şi a asociaţiilor de proprietari", a punctat la acest capitol Brăiloiu. Grădiniţa şi creşa din oraş aflate în spaţii total improprii au fost reabilitate şi dotate la cele mai înalte standarde, unitatea preşcolară având acum program prelungit. Şcolile au fost şi ele reabilitate. La Eforie Nord a fost construită o sală şi un teren de sport. De asemenea, a fost reabilitată baza sportivă din Eforie Sud. În cei opt ani de mandat, Brăiloiu a reuşit construirea unor noi cartiere, dar a şi dezvoltat reţeaua de apă şi canalizare, a racordat gospodăriile recent ridicate la reţeaua electrică şi a asfaltat, reabilitat şi modernizat străzile şi trotuarele. În prezent, Primăria Eforie derulează alături de RAJA SA Constanţa un proiect ce vizează extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din oraşul Eforie, proiect finanţat de UE şi a cărui valoare se ridică la peste 20.000.000 de lei. Tot în această perioadă se lucrează la reconstruirea staţiei de pompare din Eforie Sud, a anunţat primarul.

Eforie va fi declarată staţiune balneară

Promovarea oraşului din punct de vedere turistic s-a concretizat prin organizarea de manifestări menite să aducă turişti vara la Eforie, dar şi prin atragerea de investitori. De menţionat că Primăria Eforie a atras fonduri europene pentru „Promovarea activităţilor de marketing şi a produselor specifice ale destinaţiei turistice Eforie". Pentru şomeri şi implicit pentru dezvoltarea activităţii turistice, autoritatea locală a atras fonduri europene, urmând ca 112 persoane să fie calificate pentru meseriile de recepţioner, bucătar, barman şi ospătar. Brăiloiu a precizat că face demersuri pentru ca Eforie să fie declarată staţiune balneară, ceea ce va atrage eliminarea TVA-ului pentru turismul de sănătate. Să nu uităm că şi accesul pe plajele din Eforie Nord şi din Eforie Sud a fost refăcut. De asemenea, cu bani europeni vor fi reabilitate şi întreţinute falezele, lucrări care, potrivit primarului, sunt aşteptate de peste 20 de ani.

Spaţiile verzi şi energia verde au fost şi vor fi o prioritate

În privinţa spaţiilor verzi, Eforie se află pe primele locuri din ţară. Parcurile au fost reabilitate, de asemenea, au fost şi vor fi construite altele noi. Pentru că sărbătoarea pascală bate la uşă, Primăria Eforie derulează în această perioadă campania „Luna curăţeniei", cu dorinţa de a înfrumuseţa oraşul şi de a-l îmbrăca în haine de sărbătoare. Grupul Şcolar „Carmen Sylva" din Eforie Sud va beneficia în scurt timp de un sistem de încălzire ce foloseşte energie regenerabilă (care furnizează căldură şi aer condiţionat) şi aceasta datorită autorităţii locale, care a contribuit cu bani de la bugetul local, completând sumele atrase de la Fondul pentru Mediu. Acelaşi proiect care va reduce costurile cu energie electrică va fi implementat şi la şcoala şi la Primăria din oraş.

Află proiectele de viitor

Cecilia Creţu, inspector principal în cadrul Compartimentului Afaceri Europene în cadrul Primăriei Eforie, a precizat că autoritatea locală şi-a îndreptat atenţia către atragerea de fonduri europene gestionând în ultimii ani proiecte în valoare de aproximativ 40.000.000 de lei. Refacerea integrală a promenadei turistice din Eforie Nord, realizarea unui nou parc şi extinderea spaţiilor verzi în Eforie Nord şi Eforie Sud şi realizarea a două parcuri fotovoltaice sunt proiecte depuse spre finanţare şi pe care primarul Ovidiu Brăiloiu îşi doreşte să le ducă la bun sfârşit, tot cu bani europeni. Să nu uităm că Brăiloiu a reuşit cu fonduri europene să pună bazele unui sistem informatic eficient la nivelul autorităţii locale prin intermediul căruia timpul pierdut de localnici la ghişeu s-a redus semnificativ.

Oraşul va avea un nou plan urbanistic

Până la sfârşitul acestei luni, oraşul Eforie ar putea avea un nou plan urbanistic general (PUG). Arhitectul-şef din cadrul Primăriei Eforie, Dan Leu, a anunţat că în perioada 15 - 22 aprilie urmează ca noul PUG să fie supus aprobării în şedinţa de Consiliu Local. „Forma lui este practic finală. PUG-ul vine cu noi elemente, dar ţine cont atât de trecutul recent al oraşului, cât şi de identitatea lui. Ne dorim ca prin acest PUG să facem mai atractiv oraşul, atât pentru locuitori, cât şi pentru turişti. PUG-ul cuprinde şi dezvoltarea zonelor noi încă neconstruite, unde urmează să fie ridicate 1.000 de gospodării", a precizat arhitectul-şef Dan Leu. Zona încă neconstruită este prevăzută cu aşezăminte culturale, centre de sănătate, educaţionale, dar şi cu locuri de recreere.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mircea 09 Apr, 2012 13:15 Ovidiu Brailoiu ar trebui sa faca ceva si pentru Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie Sud, spital reprezentativ pentru judetul nostru si, in primul rand, pentru orasul Eforie, al carui primar este. An de an, acest spital reda societatii sute sau chiar mii de oameni. In timp ce primarul de la Techirghiol a inteles potentialul Sanatoriului, in ceea ce priveste turistii, la eforie se construieste sala de sport care, nu prea este folosita si, in nici un caz, nu atrage turisti!