Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:26 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piaţă agro-alimentară la standarde europene Florin Mitroi şi Valentina Tokuşeva, încrezători în proiectul de la Valu lui Traian

ro

22 Nov, 2012 02:41 1489 Marime text
Piaţa agro-alimentară din Valu lui Traian, construită la standarde europene în parteneriat cu bulgarii, prezintă din ce în ce mai mult interes în rândul producătorilor şi al localnicilor, a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Florin Mitroi.

În sala de conferinţe din cadrul pieţei a avut loc ieri conferinţa de presă pentru închiderea proiectului intitulat „Susţinerea Dezvoltării Afacerilor în zona Transfrontalieră Valu lui Traian-Kaynardja, prin infrastructura de afaceri - piaţă agro-alimentară". Primarul Florin Mitroi a declarat că obiectivul este unul de importanţă sporită pentru localitate.

„Valu lui Traian are o suprafaţă agricolă de 6.500 de hectare, iar majoritatea locuitorilor din comună au ca obiect de activitate creşterea animalelor şi agricultura. Sondajele pe care le-am făcut, au arătat că oamenii îşi doresc o piaţă în localitate, lucru care s-a şi realizat", a precizat primarul.

La final de proiect, şeful autorităţii locale a ţinut să le mulţumească partenerilor bulgari pentru încrederea acordată dar şi echipei din Primăria Valu lui Traian care s-a implicat pentru ca acest obiectiv să devină realitate. „Vreau să le mulţumesc partenerilor bulgari pentru că au avut încredere în noi şi vreau să-i asigur că şi noi le stăm la dispoziţie pentru orice proiect pe care îl vor gândi sau îl vor accesa pentru ca şi la dânşii să se ridice un obiectiv asemănător care să aducă îmbunătăţirea traiului cetăţeanului în localitatea Kaynardja", a afirmat Florin Mitroi.

Primarul a adus mulţumiri şi traducătorului din cadrul proiectului dar şi viceprimarului, Iuliana Frăţilă, precum şi Caludiţei Ivan şi Ionelei Zota, apreciind că cele trei au fost inima proiectului.

Florin Mitroi a explicat că se va gândi la dezvoltarea a noi proiecte asemănătoare împreună cu partenerii bulgari, exprimându-şi regretul că Valu lui Traian se află la mare distanţă de localitatea parteneră Kaynardja. Primarul a explicat că dacă Valu lui Traian s-ar fi aflat la graniţă cu Kaynardja astăzi cele două localităţi ar fi construit împreună un drum transfrontalier precum cel recent finalizat între comuna constănţeană Lipniţa şi Kaynardja.

Mitroi a menţionat că în cadrul pieţei funcţionează şi un centru de afaceri transfrontalier unde pot fi dezvoltate parteneriate cu bulgarii benefice atât pentru Valu lui Traian cât şi pentru întregul judeţ. În acest sens a dat exemplul ierbicidelor şi îngrăşămintelor care sunt mai ieftine la bulgari şi care prin centrul de la Valu ar putea fi distribuite în întreg judeţul.

Viceprimarul din Kaynardja, pentru prima oară la Valu lui Traian

La conferinţa de presă a participat şi viceprimarul din Kaynardja, Valentina Tokuşeva. „Piaţa şi centrul transfrontalier dau posibilitatea partenerilor din România şi din Bulgaria să intre în contact şi să găsească modul prin care să-şi vândă produsele şi să se întâlnească cu alţi parteneri", a declarat aceasta, mărturisind este bucuroasă că se află pentru prima dată la Valu lui Traian. „Distanţa între cele două localităţi este destul de mare, dar producătorii agricoli din Bulgaria şi din toată ţara pot să folos drumul transfrontalier Lipniţa - Kaynardja şi să vină la piaţă din Valu lui Traian să-şi expună produsele", a mai adăugat viceprimarul din Kaynardja.

În piaţă sunt prezente şi produse bulgăreşti

Piaţa agroalimentară a fost construită pe durata a doi ani de zile, finanţarea fiind de 1,4 milioane de euro, din care peste un milion de euro a costat construcţia, diferenţa fiind investită în achiziţia tarabelor şi a mobilierului specific dar şi pentru realizarea unui film. Piaţa a fost deschisă în urmă cu o lună de zile şi este prevăzută cu tarabe, un punct farmaceutic, o carmangerie, o cofetărie, un magazin mixt, un punct de comercializare a laptelui şi a brânzei, o pescărie dar şi o cafenea.

Primarul a apreciat că în piaţa îşi expune marfa şi un producător bulgar ce comercializează diferite produse căutate de localnici precum conserve, brânzeturi sau bulion. „Faptul că producătorul bulgar se află în piaţa încă de la deschidere, asta spune mult. Omul este mulţumit şi îi convine să vină de la 60 de kilometri distanţa ca să-şi vândă marfa la noi", a conchis primarul Florin Mitroi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii