Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:58 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vicepreşedintele Federaţiei Liga Aromânilor din România „Armânii (machidonii) nu se bucură de vreun drept specific etniei lor"

ro

25 Oct, 2011 01:00 4651 Marime text
aromani.jpgZilele trecute, în paginile cotidianului nostru a fost publicat un material referitor la dorinţa de a fi sau nu recunoscuţi ca etnie a unor armâni de vază din Constanţa, care deţin diferite funcţii politice sau publice. Ca urmare a acestui material, vicepreşedintele Federaţiei Liga Aromânilor din România, dr. Dumitru Piceava, şi-a transmis poziţia în ceea ce priveşte etnia armânilor printr-un comentariu, dând explicaţii celor care fac diferite confuzii în ceea ce priveşte naţionalitatea acestora.

În cele ce urmează redăm textul integral al vicepreşedintelui Federaţiei: „Armânii suntu armâni şi nimic altceva. În legătură cu minoritatea aromână (corect: armână) din România şi drepturile ce le-ar avea, se face, cu sau fără intenţie, o enormă eroare, aşa cum de altfel a făcut-o, cu sau fără intenţie, şi preşedintele Traian Băsescu la întâlnirea cu preşedintele FYROM, Gjorge Ivanov. Domnul preşedinte Traian Băsescu se referea de fapt nu la etnia armânilor, pe care domnia sa îi numeşte „machidoni", ci la etnia slavo-macedonenilor. Aceasta, care este formată dintr-un număr de 500 de persoane, se bucură de toate drepturile de care se bucură toate celelalte 18 minorităţi naţionale recunoscute în România. Etnia armânilor (machidonilor) însă, nu se bucură absolut de niciun drept specific etniei sale, cu toate că este a treia etnie ca număr de membri, după unguri şi rromi. Numai în oraşul Constanţa, trăiesc cca 30.000 de armâni. Şi cu toate acestea, ei, armânii (machidonii) din Constanţa şi din România nu se bucură de vreun drept specific etniei lor. Aceasta fiind şi cauza pentru care este aşa de ridicat procentul de deznaţionalizare şi de asimilare a armânilor de către populaţia majoritar românească".

Vicepreşedintele Federaţiei face o precizare legată de parlamentarii constănţeni care au comentat povestea legată de recensământ şi de declararea de către armâni a naţionalităţii pe care o au spunând: „Le respectăm opiniile dumnealor, dar în acelaşi timp venim cu rugămintea ca şi noi, cei care de ani şi ani de zile cerem insistent la organele competente ale statului român recunoaşterea armânilor ca etnie aparte, să fim respectaţi". (...) „Va trebui să amintim că, din punct de vedere istoric, armânii sunt urmaşii populaţiei macedonene din Macedonia istorică şi nicidecum urmaşii populaţiei dacice din ţinuturile Daciei. Prin colonizarea armânilor - nevoiţi să plece din locurile lor natale ale Macedoniei istorice, care a fost împărţită statelor vecine după Tratatul de Pace de la Bucureşti din anul 1913 - în ţinuturile României, mai întâi în Cadrilater şi apoi în Dobrogea, s-au adus servicii enorme statului român (v. Gh. Zbuchea). Şi cu toate acestea, armânii nu se bucură absolut de niciun drept specific etniei lor, aşa cum se bucură toate cele 18 etnii recunoscute din România", mai spune vicepreşedintele.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii