Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:33 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Caracatite" si la Mangalia? (galerie foto)

ro

17 Dec, 2008 02:49 1708 Marime text

decupaj_caracatita_blocare_roata.jpgÎntr-o dezbatere publică neanunţată de primărie s-au propus proiecte cruciale pentru viitorul Mangaliei

De ce le era frică locuitorilor Mangaliei n-au scăpat. Într-o „tăcere" admirabilă, fără să anunţe în vreun fel mass-media locală, primăria a organizat luni, de la ora 14.00 (oră imposibilă, de exemplu, pentru un angajat în DMHI, la „stat" sau „la patron", legat de job până seara), o dezbatere publică în care au fost puse în discuţie patru viitoare proiecte de hotărâre, al căror iniţiator este primarul Mihai Claudiu Tusac.
Dezbaterea a fost postată pe site-ul primăriei, dar într-un „buzunar" al paginii de Internet unde, cu toată bunăvoinţa, trebuia să fi ştiut dinainte despre eveniment ca să îl găseşti. În rest, niciun comunicat de presă, niciun anunţ „public" în media. Dar ce era atât de puţin important pentru urbea locală, încât nu a fost nevoie de anunţarea publică a unor proiecte de hotărâre viitoare?
Este vorba despre un proiect ce vizează asigurarea liberei circulaţii a autovehiculelor prin fluidizarea traficului, prin blocarea-deblocarea, precum şi ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea autovehiculelor sau remorcilor staţionate neregulamentar, un altul care face referire la accesul autovehiculelor cu greutate mai mare de 7,5 tone pe teritoriul oraşului, un al treilea privitor la stabilirea taxelor şi impozitelor locale pentru 2009 şi, în fine, un al patrulea privind îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire, întreţinere şi înfrumuseţare a municipiului.
Patru proiecte cruciale pentru Mangalia. Taxele şi impozitele ar fi fost necesar să fie dezbătute de oamenii din Mangalia, la fel şi faptul că, în curând, după model „Constanţa", se vor trezi cu maşinile blocate în cazul în care îşi parchează autovehiculele în spaţii considerate improprii de către autorităţile publice locale.

90 de lei pentru recuperarea maşinii sau triplu în cazul distrugerii „caracatiţei"

Zvonul privind introducerea caracatiţelor a circulat imediat după alegerile din vară. Acum însă, localnicii şi, de ce nu, turiştii care vor veni în sudul litoralului vor trebui să scoată bani buni dacă nu au răbdare să circule minute în şir, în căutarea unei parcări. Iată că, în dezbaterea „publică" de luni, s-a propus iniţierea unei licitaţii pentru activitatea de blocare a roţilor.
Noul proiect de hotărâre, ce se vrea introdus pe ordinea de zi a şedinţelor de consiliu viitoare, prevede faptul că autovehiculele sau remorcile staţionate neregulamentar pe drumurile publice, parcuri, zone speciale, din municipiul Mangalia, ce încalcă prevederile legale, pot fi supuse ridicării, transportării şi depozitării în spaţii special destinate, până la eliberarea acestora proprietarilor. În condiţiile în care agentul economic autorizat nu dispune de spaţiu necesar depozitării, Consiliul Local va asigura folosinţa unui spaţiu de parcare adecvat, contra unei taxe de depozitare de 10 lei pe zi pentru fiecare maşină.
Locuitorii oraşului sau turiştii care îşi vor parca maşinile pe spaţiul public, neregulamentar, vor avea de plătit 90 de lei pentru a-şi recupera maşina. În cazul în care şoferii ale căror maşini au fost blocate refuză să achite aceşti bani şi vor distruge „caracatiţele", ei vor plăti în afara taxei de deblocare şi o taxă suplimentară reprezentând de trei ori valoarea acesteia.
Urmează ca, probabil, în scurt timp şi în cazul în care consilierii locali vor fi de acord cu această propunere a primarului Tusac, să aibă loc şi o licitaţie publică pentru stabilirea firmei ce va fi desemnată să se ocupe cu blocarea roţilor. Totodată, rămâne de văzut şi care va fi reacţia localnicilor din Mangalia, deja sufocaţi de numărul mare de maşini şi care au o ofertă extrem de redusă de locuri de parcare. Mai mult, în cursul sezonului estival, nervii turiştilor vor fi întinşi la maximum, dacă ţinem cont că cea mai mare parte a unităţilor hoteliere vechi nu au parcări.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii