Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:40 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judetul Constanta, victima naturii

ro

13 Jul, 2009 01:47 2305 Marime text

cap_2.jpgZeci de gospodării au fost inundate, maşinile au fost blocate în trafic, drumurile au fost distruse, iar întunericul a pus stăpânire pe multe localităţi

Furtuna puternică şi ploaia torenţială care s-au abătut asupra municipiului Constanţa şi a unor localităţi din judeţ au generat panică în rândul oamenilor şi au dat de furcă instituţiilor abilitate să intervină pentru a reglementa situaţia.

Avertizările meteorologilor şi hidrologilor s-au confirmat sâmbătă seara, când ploaia torenţială şi vântul puternic au creat haos, în special în municipiul Constanţa. Localnicii şi cei aflaţi în vacanţă pe litoral au fost martorii naturii dezlănţuite. Fulgere ce brăzdau cerul luminându-l precum ziua, trăsnete, străzi inundate de şiroaiele de apă, cartiere întregi fără curent electric, maşini blocate în trafic au fost câteva dintre elementele tabloului desprins parcă dintr-un film de groază. Chiar dacă la acea oră te aflai în casă, erai rupt de realitate. Telefoanele mobile nu funcţionau, cablurile de televiziune la fel, iar curentul electric a picat şi el în unele zone. Bulevarde, zeci de case, subsoluri de blocuri şi instituţii publice au fost inundate. În urma solicitărilor telefonice, echipe ale Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) au intervenit în zone precum: Coiciu, Dacia, Km 4-5, CET, Şoseaua Mangaliei, bulevardul 1 Mai, Soveja - la intersecţia cu strada Chiliei, I.C. Brătianu - zona Intim, bulevardul Ferdinand, zona Delfinariu şi staţiunea Mamaia, la hotelurile Parc, Perla şi Victoria. Totodată, 100 de abonaţi Enel de pe strada Haşdeu nu au avut energie electrică din cauza unui cablu rupt, ieri dimineaţă alimentându-se provizoriu prin grup electrogen, până la remedierea totală a defecţiunii. Alţi 500 de consumatori casnici din zona bulevardului Mamaia şi strada Războieni au rămas fără electricitate sâmbătă noaptea, situaţia revenind la normal spre dimineaţă.

Gospodării inundate

Inundaţiile au afectat mai multe gospodării şi case din diverse localităţi din judeţ şi multe drumuri au fost impracticabile pentru o perioadă. Ploaia torenţială a afectat circulaţia între localităţile Lumina şi Ovidiu. Primarul oraşului Ovidiu, Dumitru Bocai, a făcut o primă evaluare a situaţiei.

„Cantităţile însemnate de apă ce au căzut sâmbătă seara au inundat curţile a 25 de gospodării. În cinci dintre acestea apa ajuns în casele oamenilor", ne-a declarat edilul.

Probleme au apărut şi în oraşul Techirghiol. În jurul orei 22.30, în plină rafală, sistemul de aducţiune pentru ape pluviale nu a mai făcut faţă. „Sistemul nu este calibrat la necesitatea oraşului. Dacă mai ploua circa 30 de minute cu aceeaşi intensitate, aveam dificultăţi mari", a afirmat Adrian Stan, primarul oraşului Techirghiol. Şi aşa, problemele n-au întârziat să apară. Potrivit primelor date centralizate de autorităţi, subsolurile şi curţile a zece imobile au fost acoperite de apă, fără a produce pagube materiale majore, iar în centrul localităţii, conducta de canalizare s-a spart, ceea ce a dus la ridicarea asfaltului.

Podul de la Năvodari, în beznă

În centrul oraşului Năvodari, apa a ajuns la 70 - 80 cm, dar RAJA a intervenit rapid. Vântul puternic a dărâmat un stâlp de iluminat public de pe pod, circulaţia fiind întreruptă, iar podul rămânând neiluminat. Primarul Nicolae Matei a precizat că au existat probleme şi-n tabăra de copii, unde sunt în vacanţă circa 2.500 de elevi, întrucât alimentarea cu electricitate a fost întreruptă până ieri dimineaţă, în jurul orei 10.00, iar pe străzile Taşaul şi Cabanei, unele subsoluri au fost inundate. „O maşină a rămas blocată pe strada Viilor, unde se lucrează pentru introducerea canalizării, iar terasamentul s-a surpat. S-a intervenit cu poliţia comunitară, iar situaţia este sub control", a adăugat Matei.

Primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, ne-a declarat că, pentru două ore, circulaţia pe sub podurile de cale ferată a fost întreruptă. „În urma ploii abundente, curţile a trei case au fost inundate, în zona centrală, canalizarea s-a înfundat din cauza aluviunilor, iar unele zone de carosabil plombate s-au ridicat", a adăugat edilul. Nici oraşul Murfatlar n-a fost scutit de probleme. „Apa a inundat câteva garaje, bucătării de vară şi patru - cinci gospodării. Doar în zona străzilor Dimitrie Cantemir şi A. I. Cuza a fost o viitură mai mare, dar situaţia a revenit la normal, iar aluviunile au fost curăţate de pe drumuri", a afirmat primarul urbei, Gheorghe Cojocaru.

Prăpăd la Poarta Albă

Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, a avut şi el de furcă din cauza ploilor abundente şi a viiturii. Curţile a zece locuinţe au fost luate de ape, culturile oamenilor fiind distruse complet. Apa a pătruns şi-n beciuri şi garaje, dar pagubele n-au fost însemnate. Pe strada Prosperităţii, recent refăcută printr-un program Sapard, rigola a fost smulsă de apă, iar o porţiune din stradă a fost distrusă. „O situaţie mai dificilă este în cazul familiei Iordan, apa inundându-i casa", a menţionat Delicoti.

inundatii7.jpgActivitate perturbată

Activitatea SC RAJA SA Constanţa a fost perturbată din cauza avariilor Enel. Astfel, s-au înregistrat căderi de tensiune la staţiile de pompare apă uzată Cotu Văii, Vârtop, Albeşti, Băneasa, Costineşti, Biruinţa, Eforie, Basarabi, Corbu, Complex Palas, Complex Valu lui Traian, Tabăra Năvodari şi Mihail Kogălniceanu. Ieri, în jurul orei 12.00, mai erau lipsite de curent electric staţiile de pompare ape menajere Biruinţa, S.P.3 Depozit 10 din zona Mamaia Nord şi staţia Basarabi, care era inundată. În plus, s-au înregistrat variaţii de tensiune la staţia de pompare apă potabilă Călăraşi, Cota 20 din Ovidiu şi Caragea Dermen.

Furtuna puternică şi intensitatea ploii au creat probleme şi la alimentarea cu energie electrică în mai multe localităţi din judeţ. Ieri, la ora 11.00, încă se lucra pentru reconectarea la reţeaua de curent electric a localităţilor: Cogealac, Tariverde, Fântânele, Nuntaşi, Cheia, Grădina, Râmnicul de Jos şi de Sus, Târguşor, Mireasa, Nisipari şi Galeşu. Alţi

1.000 de consumatori din Valul lui Traian şi din partea de nord a localităţii Poarta Albă au rămas, din timpul furtunii, fără electricitate. În cursul nopţii de 11 spre 12 iulie, localităţile Gura Dobrogei, Lumina şi Palazu Mic au fost fără tensiune, la fel şi zona Taberei Năvodari, ieri dimineaţă echipele Enel remediind defecţiunile.

{mos_ri:inundatii,Constanta}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii