Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:22 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trenul lui Ceausescu mai sta inca in gara Lificiu

ro

03 Nov, 2003 00:00 1236 Marime text

Tezele de la Constanta, protectia mediului si economia de piata

# In opinia reprezentatului Guvernului, subsolul municipiului ar putea deveni o sursa de extractie a petrolului * Ca un mare specialist ce este, Lificiu a ajuns la concluzia ca o parte din rotile aruncate printre mormanele de fier vechi din danele portului, care urmeaza a fi vandute, ar putea fi reconditionate si refolosite pentru utilarea vagoanelor si locomotivelor * Tot cu prilejul vizitei sale in port, fostul ministru al Mediului a vazut vreo 20 de locomotive vechi si ruginite, date probabil de mult la casare si cumparate de samsarii de fier vechi, din cele cateva sute care au mai ramas nevandute, si a ajuns la concluzia ca si acestea ar putea fi reconditionate si reutilizate pentru bunul mers al SNCFR * Programele de tipul "RRR" dinainte de 1989 au ramas proaspete in mintea lui Lificiu, care uita ca acest gen de politica este greu de realizat intr-o alta economie decat cea centralizata de tip comunist

Poluarea constanta a mediului si, implicit, a apei din judetul Constanta a fost motivul pentru care ministrul secretar de stat Petre Lificiu a vizitat Constanta. Ieri, insotit de o delegatie de inspectori din Ministerul Apelor si Mediului, fostul ministru al Mediului a facut o vizita de cateva ore in judet. La finalul inspectiei, Lificiu a stat timp de aproximativ o ora de vorba cu ziaristii constanteni, impartasindu-le acestora concluziile controlului. In opinia ministrului Lificiu, scopul principal al vizitei a fost legat de implementarea legislatiei de mediu la nivelul tuturor unitatilor administrativ-teritoriale. Reprezentantul Guvernului a aratat in cuvantul sau de inceput ca autoritatile centrale au transpus pana acum legislatia europeana de mediu in proportie de peste 85% pe toate cele 11 sectiuni ale capitolului 22 de mediu, respectiv in ceea ce priveste calitatea aerului si a apei, protectia naturii, securitatea nucleara, protectia impotriva zgomotului si protectia impotriva poluarii industriale. Petre Lificiu este de parere ca Romania detine, la ora actuala, un set consistent de legi, iar legislatia este preluata de la Uniunea Europeana astfel incat ea este armonizata cu obiectivele UE. Ceea ce l-a surprins in mod neplacut pe oficialul roman a fost legat de groapa de gunoi existenta in Portul Constanta. Petre Lificiu considera ca "trebuie luate masuri si trebuie demarat un control riguros. In Legea 438 privind regimul deseurilor se precizeaza ca autoritatile locale au obligatia sa ia masuri pentru depozitarea acestora". Chiar daca a incercat sa nu dramatizeze, ministrul Lificiu a fost categoric afirmand ca in port este o situatie exploziva. In opinia sa, depozitarea de ani de zile a resturilor menajere periculoase a facut ca solul si subsolul sa fie poluate si aceste reziduuri sa se scurga in apa freatica, astfel incat apa din port a devenit o combinatie de produse petroliere. In scurtul sau periplu, ministrul Lificiu a constatat ca mirosul de biogaz care-l degaja groapa de gunoi a carei activitate este gestionata de SC "Salport" este insuportabil. In acelasi context, reprezentantul ministerului a atras atentia responsabililor Administratiei Portului Constanta pentru a lua masuri in acest sens.

Reminiscente de management comunist

Ramas pe vechi, Petre Lificiu a uitat, probabil, ca suntem in 2003 si ca a venit in vizita pentru problemele de mediu. El a inceput cu o serie de indicatii pretioase pentru tot ce a vazut in port. Cu toate ca sintagma management comunist este antagonica, ea pare o adaptare pentru Lificiu, care a trecut - se vede, cu succes - prin doua regimuri in Romania. El a constatat existenta unui adevarat munte de fier vechi si deseuri care au acoperit postul de transformare din zona, cladirea Grupului de Interventii si Salvari Navale si fosta cazemata din apropiere. Fara nici un fel de legatura, Lificiu s-a apucat sa dea solutii. Coordonatorul Ministerului Mediului este de parere ca rotile de tren si locomotiva de la fier vechi, depozitate in port, aflate in tranzit spre topitorii din strainatate, ar putea fi reconditionate. Cum va rechizitiona boghiurile si cine le va "resapa" nu a mai spus Lificiu. In a doua parte a interventiei sale, ministrul secretar de stat Petre Lificiu a amintit si de situatia de la Oil Terminal si de slamurile petroliere unde exista reale probleme. "Nu putem face dezvoltare economica fara o protectie a mediului", a mai adaugat reprezentantul Guvernului. Lificiu a prezentat o initiativa a ministerului sau prin care se stimuleaza, printr-un nou act normativ, infiintarea unei retele nationale de colectare si valorificare a ambalajelor utilizate in industria alimentara si a bauturilor. Departamentul pe care-l conduce Petre Lificiu a elaborat un nou proiect de act normativ ce vizeaza sprijinirea infiintarii unei retele nationale pentru colectarea, depozitarea si valorificarea acestui tip de ambalaje. Ieri, secretarul de stat Petre Lificiu a solicitat autoritatilor locale sa se implice activ in derularea programelor de mediu din judetul Constanta si sa urgenteze implementarea proiectului de modernizare a sistemului de colectare a deseurilor petroliere de la nave, de neutralizare a reziduurilor de hidrocarburi si de construire a unei rampe ecologice de deseuri din Portul Constanta. Proiectul este finantat de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare printr-un credit de 15 milioane euro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii