Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:50 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce mai face Guvernul interimar Boc 3? Cine conduce tara?

ro

23 Oct, 2009 18:26 1544 Marime text
boc_3.jpgGuvernul Boc, isi face de cap cu banii statului, pe ultima suta de metri. A trecut o saptamana de cand cabinetul Boc 2 a fost demis. Cu tot tam-tamul, tara a ramas pe mainile guvernului interimar. Guvernul Boc 3. Ne-am intrebat, ce-a facut guvernul interimar in aceasta saptamana? Conform legii membri executivului nu pot lua decat decizii administrative, conform bugetului. Un buget in care inca nu stim ce bani au ramas pentru ultimile trei luni. Am aflat doar de intentia lui Traian Basescu de a pastra interimatul pana dupa alegeri, cu intentia clara de a provoca anticipate, in caz ca actualul presedinte castiga alegerile. Ca atare, guvernul Boc 3 ar trebui sa pregateasca alegerile prezidentiale, dar si referendumul lui Basescu pentru parlamentul unicameral. Toate acestea costa. Iar banii, cum spuneam, sunt pe mainile lui Boc.Ca si Ministerul Administratiei si Internelor, ca si Ministerul de Externe, ca si Ministerul Justitiei. Adica tripleta necesara manipularii rezultatelor votului popular. Acelasi guvern trebuie sa faca o campanie de informare prin mass-media privind tehnica votului, a popularizarii intrebarii referendumului, adresele sectiilor de votare etc. Alti bani. Pe langa astea doua, guvernul interimar mai are de onorat afacerile cu statul ale clientelei politice, care in preajma alegerilor trebuiesc neaparat onorate. O mare parte din banii virati clientelei se intorc ca sponsorizare in fondul de campanie electorala. Fireste ca in aceste conditii nu mai sunt bani pentru salariile bugetarilor si pentru pensii. Boc arunca vina pe cei care l-au bagat in interimat si care astfel au suspendat negocierile cu FMI. Insusi Basescu, imediat dupa caderea guvernului a aruncat nada FMI. Asa ca, in timp ce puterea cu opozitia se cearta pe alternativele Johannis-Croitoru, Guvernul Boc isi vede linistit de treaba. (B.C.)

Boc 3 s-a reunit de doua ori

Guvernul interimar s-a reunit de doua ori din 14 octombrie. In prima intalnire s-au intrebat cum pot conduce tara in noua situatie, iar in a doua au gasit solutii. Conform surselor AIM s-a hotarat ca ministerele sa functioneze mai departe pe semnaturile secretarilor de stat. Acestia au inca puteri depline. S-a decis ca nici un ministru sa nu mai semneze nimic important din ceea ce inseamna manevrari de bani, ci numai ceea ce e obligatoriu, reprezentativ pentru institutie. Ca sa nu mai atraga raspunderea ministeriala. Gaselnita e buna. Guvernul, prin ministri, e interimar, dar are puteri depline prin secretarii de stat. Care sunt toti oamenii puterii.

De ce bani dispune Boc 3

Ultima rectificare bugetara, facuta de Guvern la inceputul lunii septembrie a fost fundamentata pe o scadere a economiei de 8,46 % in2009, un PIB de 497,3 miliarde lei si o rata a inflatiei de 4,3%. Deficitul bugetar se situeaza la 7,3 % din PIB fata de 4,6% cat a fost anticipat in primavera. Adica de 36,5 miliarde de lei fata de 24,3 miliarde de lei in varianta initiala. In urma rectificarii bugetare s-a decis suplimentarea investitiilor publice prin alocarea a 900 milioane de lei pentru proiectele de infrastructura: 500 milioane lei infrastructura rutiera si 400 de milioane de lei pentru drumuri judetene si scoli. Sa observam ca sumele pentru infrastructura sunt cele ale clientelei politice. Ca si o parte din investitiile publice. Guvernul Boc 3 ar fi trebuit sa dea prioritate banilor pentru pensii si salarii. Pe aia, insa, i-a aruncat in ograda FMI. In plin interimat, guvernul investeste, in loc sa prezerve.

La ministere se numara banii

Dar, hai se vedem ce au facut in ultima saptamana, punctual, ministri cu cate doua mandate. Ministerul Educatie si Cercetarii, pastorit acum de Emil Boc, nu a mai miscat nimic. Cu exceptia zilei in care s-a prezentat sa ia postul in primire de la demisionara Ecaterina Andronescu, Boc nu a mai calcat prin cladirea ministerului. Daca tot suntem la ministrul si premierul Emil Boc, trebuie sa spunem ca in cele doua sedinte de guvern desfasurate, dupa ce au hotarat cum sa actioneze in continuare, s-au aprobat si niste proiecte de hortarare cu indicatori tehnici in urma carora, transporturile lui Radu Berceanu mai primeau niste bani. Acelasi berceanu care a avut trei deraieri de trenuri intr-o saptamana si nu a luat nici o masura. La fel de urgenta a fost si alocarea de fonduri, in judetul Suceava, Gheorghe Flutur fiind "tinta" acestor donatii. Ministerele conduse de Vasile Blaga, Administratiei si Internelor, precum si Dezvoltarea Regionala si Locuintei, stau trase pe drepta. Nici o activitate in afara aranjamentelor pentru alegeri si colectari de bani de campanile. Elena Udrea nu sare din nota colegilor, la Turism si Mediu, conform informatiilor noastre, singura preocupare fiind accea de a-si sterge urmele potlogariilor facute pe bani publici. La Ministerul Economiei, Pogea raspunde doar la telefoanele lui Boc si Videanu. Cat despre acesta din urma, preocuparea de zi cu zi este de a-I face campanie electorala lui Basescu si de a strange fonduri pentru aceasta. Ultima masura fiind aceea de a-i santaja pe oamenii de afaceri importanti cu masura ANAF de a recupera TVA din tranzactiile imobiliare, adoptata pe 13 octombrie 2009, exact in ziua cand a cazut guvermul.

Probleme romanilor traficate in interes PDL

Ultimele rectificari bugetare, au aratat grija cabinetului Boc, strict pentru "locotenentii" PDL si cercurile lor de interese. Berceanu, motivand ca banii de la transporturi nu ii sunt de ajuns, a mai cerut si a mai primit sume pentru plata subventiilor in agricultura pentru fermieri. Prin metoda déjà consacrata - realocarea resurselor financiare de la buget. Si ajutoarele pentru incalzire au devenit brusc interesante pentru guvernanti. Ordonanta data de acelasi Boc, cu putin timp in urma, nu mai este de actualitate. S-a revenit la sumele de anii trecuti. Din ratiuni normale pentru PDL - mita electorala si bani de campanie. Adriean Videanu nu putea rata nici el banii sanatatii, umflati acum de Boc, care a constatat, abia acum, ca sunt mari probleme financiare in sistem.

Alegeri exorbitante

Pe langa acesti bani, dati pe spranceana, Guvernul va aloca si aproximativ 50 de milioane euro pentru organizarea alegerilor prezidentiale si evident a referendumului pentru camerele parlamentului, cerut de Traian Basescu. Banii sunt mai multi ca oricand, intrucat Guvernul a hotarat infiintarea a 3.500 de sectii de vot special. La aceste sectii de vot, chipurile vor vota cetatenii care nu se afla in localitatea de domiciliu. Adica exact cei de pe urma carora spe pot frauda alegerile.

Sursa: agentia.org

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii