Cele mai banoase ministere
Cele mai banoase ministereAstfel, în ciuda faptului că Ministerul Finanţelor beneficiază de un buget de numai 3,9 miliarde de lei pentru anul viitor, nu pare atrăgător la prima vedere, mai ales că în viitorul cabinet el va fi împărţit în două instituţii. Dacă însă se are în vedere faptul că Finanţele colectează toate taxele şi impozitele, cu excepţia celor locale, situaţia se schimbă. Numai veniturile din accize sunt estimate a fi în 2009 de 16,5 miliarde de lei.
Viitorul Minister al Economiei va avea în subordine companii foarte profitabile, cum ar fi Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, dar şi la Termoelectrica sau la Compania Naţională a Huilei unde se pot face bani buni. În ciuda faptului că nu sunt profitabile, licitaţiilor care se organizează le-ar putea aduce sume mari în visterie. Suma de care va beneficia în anul ce vine Ministerul Agriculturii, de 16,8 miliarde de lei, este tentantă cărora li se adaogă adaugă fondurile europene nerambursabile (FEN) de peste opt miliarde de lei. Mai mult, în subordinea ministerului se află mai multe regii, cum ar fi Romsilva sau Agenţia Domeniilor Statului. AVAS. Cu toate acestea, în portofoliu statului se mai află câteva mari companii a căror trecere în proprietate privată poate deveni o afacere. Oltchim Râmnicu Vâlcea, Antibiotice Iaşi, IAR Ghimbav sau Avioane Craiova s-ar putea regăsi pe această listă.
Chiar dacă va beneficia de aproape 570 milioane de lei în 2009, ministerul care se ocupă cu Protecţia poate deveni o afacere în perspectiva priorităţilor Uniunii Europene. Pentru moment, proiectele pentru anul viitor vizează fonduri nerambursabile şi nu totalizează nici 120 milioane de lei, însă depinde de abilitatea noului ministru să sporească această sumă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp