Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:04 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cernavoda, orasul incalecat de primar

ro

12 Apr, 2008 00:00 2706 Marime text
1207944042.jpg

Localnicii spun ca, de opt ani, o duc mai greu decat pe vremea lui Ceausescu

A cutreiera orasul Cernavoda poate fi considerata o aventura ce-ti lasa gust amar. Din centru si pana la periferie dai peste chipuri triste, oameni dezamagiti, ce si-au pierdut si ultima speranta. Imaginea sumbra a unei localitati cu pretentii de oras european te intampina la orice pas, dar in centru pare sa se pregateasca un eveniment. O scena troneaza pe principala strada a urbei, de doua saptamani, dupa cum spun oamenii, in asteptarea unei lansari cu fast si noi promisiuni electorale. In rest, case si blocuri pline de igrasie, strazi neasfaltate sau peticite, gunoaie si mirosuri pestilentiale sunt pretutindeni. Unii localnici se multumesc cu putin si apreciaza unele actiuni ale administratiei locale, altii vor mai multe de la primarul pe care l-au sustinut pe functie, in speranta ca "va respecta promisiunile facute". Dupa opt ani in care Gheorghe Hansa "a incalecat orasul", oamenii din Cernavoda spun, la unison, ca vor o schimbare, pentru ca " toate treburile sa mearga bine". "Ii ajung doua mandate", ne-a spus Gheorghe Lautaru (83 de ani), locuitor al urbei de 61 de ani. Ce-i reproseaza edilului? Lipsa locuintelor sociale si a celor pentru tineri, numarul mare de someri sunt doar doua din nemultumirile sale. Pe strada Ion Creanga, l-am intalnit pe Coman Haralambie. Suparat, barbatul ne-a spus ca, desi a platit la zi taxa pentru gunoi, angajatii societatii prestatoare nu i-l ridica. La cei 83 de ani ai sai, batranul se caruteste singur sa-si care gunoiul pe o strada plina cu gropi, de care, spune el, nimeni nu s-a ocupat, sa fie macar peticite. Continuandu-ne periplul prin urbe si dialogul cu oamenii simpli, ne-am intalnit cu Celestina Tudor (57 ani). Ea ne-a zis ca femeile trecute de 50 de ani si tinerii se confrunta cu cele mai mari probleme: lipsa locuintelor si a locurilor de munca. "Sunt familii intregi care n-au locuinte, n-au servicii. Mereu am cerut un pret mai mic la energie sau sa fim tratati in spital, chiar daca nu avem medic de familie", sunt alte nemultumiri care, potrivit Celestinei Tudor, ii afecteaza pe multi. Ea sustine ca of-urile au fost spuse autoritatilor, dar nimic. "Unii au ajutor social, altii nu. Ne trebuie o gradinita. Am incercat sa vorbim cu primarul, dar nu discuta cu oamenii. Mai ales cu rromii e foarte distantat. Numai cand incepe campania ne cunoaste", a adaugat femeia.

Orasul fara semne de circulatie

Pentru unii localnici, taximetria este o sursa de venit, desi "majoritatea nu prea are bani, doar in caz de urgenta ia un taxi". Liviu Bobe si Radu Teodor spun ca se apeleaza la taxi deoarece nu sunt mijloace de transport in comun. "Daca ai serviciu si taximetria e suplimentara, rezisti, altfel, multi au dat faliment", sustin ei. Taximetristii s-au plans ca sunt ignorati de primarie, care nu le rezolva problemele si permite circulatia a circa 30 de taxiuri la negru. "Cand am zis ceva, ne-am trezit noi controlati, ceilalti niciodata. Nici marcarea locului nostru de parcare nu s-a facut, desi platim pentru el", a adaugat Bobe. Curios este ca, in tot orasul, nu sunt semne de circulatie, iar pe drumul dinspre piata spre primarie zace, de mult timp, un semafor cazut. "I-am spus primarului, si nimic. Pe strazi, daca nu avem gropi, avem damburi", a completat taximetristul. Cand ploua in oras, centrul ajunge sub apa si nu se mai poate circula, "asa m-am obisnuit de cand sunt copil". Si de-ar fi doar asta. "Zilnic, deseurile menajere de la spital se deverseaza exact unde e statia taxi, in centru. Mirosul e insuportabil, iar pluviala e chiar sub statia taxi", spune Radu Teodor. Desi Hansa ar fi promis ca rezolva problema retelei de canalizare, nici pana acum n-a reusit. "In al doilea mandat a zis ca are banii si, in vara, se apuca de sistemul de canalizare si cel impotriva inundatiei", a spus Bobe. Taximetristii ii reproseaza edilului ca "promite, dar nu rezolva". "Nu a marcat statiile de taxi, dar avem borduri varuite de trei - patru ori pe ani. Face treceri pietonale si asfalteaza peste. Nu avem o sosea asfaltata integral in oras. L-am intrebat daca s-a votat bugetul de vopsea, ca asa ne-a zis. Dar noi ne-am marcat singuri, cu vopseaua care ne-a vandut-o un angajat din primarie, in urma cu vreo sase ani", ne-a povestit un alt taximetrist.

Cosurile de gunoi s-au scos

In timpul liber, daca ar vrea sa-si distreze familia, cernavodenii n-au unde. Daca e cald, ies la un gratar sau la pescuit. "Nu avem un cinematograf, nu avem un teatru, o sala polivalenta sau alt spatiu de agrement", se plangeau doi "soti atenti". Ei au recunoscut ca nu-s multi cei care si-ar permite o iesire, dar asta nu inseamna ca nu e nevoie de locuri unde sa-ti petreci, in mod placut, timpul liber, sa te relaxezi. "Barbatii se multumesc si cu un fotbal, dar pe un teren privat sau in curtile scolilor", a adaugat un interlocutor. Alti oameni se plang de mizeria din Cernavoda. "Nu avem cosuri de gunoi... doar cateva in centru. Primarul a spus ca le-a scos pentru ca unii cetateni aruncau gunoiul menajer in ele", ne-a explicat un domn. Potrivit lui, ar fi maximum 100 de cosuri, "toate puse pe strada principala, pe partea dreapta, spre stadion si pe pod, dar le-au rupt pe alea". Cat priveste transportul gunoiului menajer, "de la tomberoane pana la groapa, vantul il imprastie, pentru ca, dupa 30 de ani, se face cu tractorul neacoperit". "Pe strada Seimeni, tot gunoiul cade in fata caselor oamenilor", a adaugat cetateanul.

Columbia, un cartier uitat

La scara blocului H8, pe strada Avram Iancu, am discutat cu doua doamne. Ele ne-au spus ca majoritatea familiilor din cartierul Columbia nu beneficiaza de apa calda si caldura in apartamente, iar subsolurile blocurilor sunt inundate. Situatia a fost confirmata si de "nea Manoliu". Pensionarul si-a deschis o frizerie, sa castige un ban in plus. Chiar daca lumea nu vine la frizer ca pe vremuri, e multumit. Supararea lui e alta: "nu pot face un dus pentru ca nu am apa calda. De 10 - 15 ani, blocul n-are caldura si apa calda. Autoritatile ne-au spus sa ne reparam singuri instalatiile", a adaugat Manoliu. El spune ca oamenii din "Columbia de Romania" sunt saraci, n-au bani si nu-si pot permite sa suporte reparatiile. "Pe scara mea sunt 20 de familii, unele cu copii mici, si traiesc in aceleasi conditii. Promisiuni au fost: ca ne face, ca va fi altfel, dar cartierul asta a ramas vai de capul lui", a adaugat frizerul pensionar, cu un zambet amar in coltul gurii. Din spusele lui, am inteles ca pe primar l-au vazut, ultima oara, cand a venit sa examineze lucrarile de la parcare. "Cernavoda e departe de a fi un oras european", este parerea unui om cu doi copii plecati printre straini, impreuna cu nepotii, ca sa castige un ban.

Opinia unui penelist

Costel Ristoiu este pensionat pe caz de boala. Fusese la pescuit si se ducea spre casa. El spune ca viata celor de rand e foarte grea, iar "prioritati sunt doar pentru aia cu bani". "Primaria... e reprezentata de cei cu bani si mafia locala, iar orasul e prost administrat", este opinia celui ce a fost printre fondatorii PNL Cernavoda, dupa cum ne-a marturisit. Potrivit acestuia, coruptia e foarte mare in oras, "de la politie pana in primarie". "Nu dau nume ca, maine, ma vad cu sicriul la usa", a adaugat barbatul, suparat ca de omul simplu nimeni n-are grija, ca "fiecare cu buzunarul lui, cu neamul lui, cu fiul sau fiica lui". Se pare ca apropoul il viza pe primarul in functie, intrucat, potrivit lui Ristoiu, fiul edilului ar fi castigat o licitatie de deszapezire, dar "mormanul de zapada a stat si n-a iesit niciun plug. Ce spune primarul, aia se face in Cernavoda. Primaria ar trebui schimbata de la mic la mare. E nevoie de un om de incredere, care sa se zbata pentru populatie. De opt ani, cernavodenii o duc mai greu ca pe vremea lui Ceausescu", a afirmat pescarul amator.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii