Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:43 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Faliment la Munca

ro

04 Jul, 2002 00:00 2086 Marime text

Muncitorii n-au mai vazut bani din luna aprilie

Demersurile jurnalistice ale reporterilor ZIUA de Constanta in privinta demascarii abuzurilor in serviciu ale unor directori de societati comerciale au facut ca majoritatea sindicatelor din judet sa ni se adreseze pentru demascarea in presa a matrapazlacurilor savarsite de asa-zisii directori de societati, majoritatea in pragul falimentului. Zilele trecute, sindicalistii de la SC "Munca Ovidiu" SA ne-au remis o scrisoare prin care ni se aduceau la cunostinta fapte cu caracter penal savarsite de directorul general la societatii, in persoana lui Theodor Geambasu. Eforturile noastre de a-l contacta pe mult prea ocupatul domn director si reaua-credinta a secretarei care a refuzat in nenumarate randuri sa ne puna la dispozitie un numar de telefon unde il puteam contacta pe Geambasu ne-au determinat sa ne adresam direct Prefecturii Constanta si mai apoi celorlalti factori de decizie din cadrul SC "Munca Ovidiu" SA.

Salariatii de la "Munca Ovidiu" nu si-au mai primit salariile din luna aprilie

SC "Munca Ovidiu" SA are ca principal obiect de activitate declarat producerea si industrializarea legumelor si fructelor, activitate care, insa, datorita slabului management de care a beneficiat dupa 1990, s-a redus in proportie covarsitoare. Societatea are 150 de angajati permanenti si 250 in timpul sezonului de recoltari si al campaniei agricole. Potrivit declaratiilor liderului de sindicat Dan Ion, ale membrilor sindicatului si ale contabilului sef Rosu, numai in anul 2001, sub conducerea directorului general Theodor Geambasu "care a dat dovada de o crasa incompetenta profesionala, pierderile economice se cifreaza la peste 44 miliarde de lei". Persoanele mai sus-mentionate sustin ca suma este atat de mare si datorita majorarilor si penalitatilor pentru neplata la termen a datoriilor. Privatizarea era unica sansa pentru ca aceasta societate sa-si revina din punct de vedere financiar, numai ca nici pana la ora actuala nimeni nu s-a interesat de "Munca Ovidiu". Mult asteptata privatizare nu a avut loc, dar nici directorul nu s-a spetit pentru imbunatatirea situatiei. Cu toate acestea, sustin sindicalistii, statul, prin actionarii sai: AVAB - 54,47% din capitalul social) si Agentia Domeniilor Statului - 23,11%, SIF Transilvania - 18,26% si PPM - 4,17%, il mentine in functie pe Geambasu datorita "apartenentei sale politice la partidul de guvernamant". Initial, directorul de la Munca a fost un ilustru necunoscut, membru al PSDR, insa dupa fuziunea cu PDSR, a devenit membru PSD. Sindicalistii reclama faptul ca din componenta Consiliului de Administratie al societatii fac parte doua persoane cu varste la care ar trebui sa se ocupe eventual cu plimbarea nepoteilor (peste 65 ani), "care la sedinte nu fac altceva decat sa-si incaseze indemnizatiile lunare si sa confirme multe din masurile aberante propuse de Geambasu. Cei doi sunt Gheorghe Chiriac, director al ACR Constanta, si membru in Delegatia Judeteana a PSD local, si Vasile Lazareanu, pensionar, propus de SIF Transilvania, care este membru si in alte CA-uri". Sindicalistii, impreuna cu liderul lor sustin ca cei doi membri mai sus-mentionati, in afara de primirea indemnizatiilor, precum si a protocoalelor oferite de directorul Geambasu (conserve de legume-fructe), nu au nici un fel de atitudine in raport cu situatia societatii. Muncitorii reclama faptul ca, in timp ce membrii CA isi ridica lunar indemnizatiile, iar directorul modesta retributie de 15 milioane lunar, salariile cuvenite angajatilor, care ar trebui sa reprezinte obligatia primordiala a patronatului, in raport cu celelalte datorii financiare acumulate, nu s-au mai platit din luna mai, iar la agricultori sunt restante si la lichidarile din luna aprilie a.c. Contabilul sef Rosu spune ca situatia se perpetueaza, neexistand zi ca Geambasu sa nu le promita ca le va da salariile, insa imediat dupa discutii uita de promisiuni.

Contract de vanzare-cumparare incheiat si parafat telefonic

Aceasta stare de incorectitudine fata de angajati a devenit o stare de fapt, de normalitate pentru directorul Geambasu, care nu se explica decat printr-un prost manageriat. Intrebat fiind ce se va intampla cu locurile de munca ale muncitorilor, in cazul in care nu se vor gasi bani pentru salarii, Theodor Geambasu a dat din umeri, justificandu-se ca a gresit incheind un contract de livrare produse prin telefon. Mai exact, Geambasu a livrat produse (conserve de legume-fructe) catre SC "Crisdor Eximp" SA din Bucuresti, cu un discount semnificativ, pentru a vinde o cantitate cat mai mare de produse intr-un timp efectiv scurt. Marfa, in valoare de 6 miliarde de lei, a fost livrata fara ca Geambasu sa solicite, in calitatea pe care o are, si plata acestui debit. Contabilul Rosu sustine ca, din discutiile avute cu directorul general, in legatura cu acest aspect, a inteles ca banii urmeaza sa fie virati catre societate esalonat, pe o perioada indelungata, un motiv suficient pentru ca sumele sa se devalorizeze. Mentionam ca directorul "Munca Ovidiu" nu a mentionat nici o conditie pentru incasarea banilor, datorita faptului ca acel contract intre cele doua societati s-a intocmit si s-a incheiat telefonic (sic!). "De fapt, principala activitate a lui Geambasu consta in efectuarea tuturor zilelor de concediu - desi pana acum, datorita specificului activitatii, nici un director general nu si-a permis acest lux, data fiind si situatia economica a societatii -, precum si in alungarea din societate a tuturor persoanelor care-i dezaproba masurile pe care acesta le dispune impreuna cu clica sa - secretara si sefa biroului aprovizionare-desfacere", declara salariatii, membri de sindicat ai Munca SA.

Geambasu, acuzat de abuz in serviciu; pensionata cu forta

Asa cum sustin angajatii, se pare ca, in lipsa muncii efective, principala preocupare a directorului este indepartarea vechilor profesionisti din unitate. Astfel, anul trecut a fost dat afara, prin desfiintarea postului, singurul inginer tehnolog - Petre Krapenco, aceeasi soarta avand-o si alti salariati care nu i-au facut pe plac, cum ar fi: inginerul agricol Ion Rosoaga, un sef de ferma, seful de la personal, Elena Popa. Un caz aparte il constituie constrangerea dactilografei sa-si formuleze cerere de pensionare anticipata (desi acesta este un drept, si nu o obligatie a salariatului). Directorul si-a motivat gestul prin faptul ca, datorita starii financiare precare, vrea sa reduca fondurile de salarii. Sindicalistii din societate sustin ca, imediat dupa depunerea dosarului dactilografei, s-a "produs" o majorare atat a salariului de baza al directorului general, care este de 15 milioane de lei lunar, dar si al secretarei si al unei contabile, din intamplare nepoata unui cenzor al societatii, in persoana lui Miu Dumitru, care - se pare - ar fi preluat sarcina tehnoredactarii lucrarilor. In acest fel intelege Geambasu sa reduca fondurile de salarii. Muncitorii sustin ca, de fapt, lucrarile se dactilografiaza in continuare de catre aceeasi persoana, pana la sosirea deciziei de pensionare, pentru acelasi salariu, iar celelalte doua persoane sus-mentionate, isi primesc salariile majorate pentru sarcini de dactilografiere, desi nu presteaza, practic, nimic. Precizam ca, incepand cu data de 1 iulie, dactilografa a intrat in concediu de odihna, nemaisuportand rautatile directorului.

Prin decizia AGA, directorul isi incaseaza salariul retroactiv, majorat

Contabilul sef Rosu sustine ca directorul general incaseaza salariul de 15 milioane de lei inca de la finele anului trecut, in timp ce angajatilor nu li s-a operat nici o majorare la salarii. Rosu spune ca, desi in repetate randuri a cerut ca factorii de decizie sa aiba ca retributie procentul de 70% din salariul directorului, acesta a refuzat categoric. Dat fiind aceasta stare de fapt a lucrurilor, liderul sindical considera ca Geambasu se face vinovat de abuz in serviciu.

Pierderi de zeci de miliarde si dosare de faliment

Una dintre cele mai renumite fabrici de conserve din tara a ajuns in pragul mizeriei si al falimentului. Lucratorii societatii considera ca s-a ajuns in aceasta situatie datorita "modului haotic in care-si indeplineste functiile de director, ca de altfel si situatiei economice a societatii - aproximativ 44 miliarde de lei pierderi, numai in anul 2002, salarii neplatite si doua dosare de faliment initiate de mai bine de un an de zile de Casa Asigurari de Sanatate si Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala". Zecile de miliarde datorii la bugetul statului si la bugetul asigurarilor sociale demonstreaza situatia in care se afla SC "Munca Ovidiu" SA. Precizam ca cele doua dosare de faliment se afla pe rolul justitiei, fara sanse de castig pentru societate.

Geambasu este membru in CA-urile altor societati

"O alta dovada a nepriceperii sale ca director o reprezinta recoltarea si fabricarea conservelor de mazare. Astfel, desi ar fi trebuit facuta o esalonare a infiintarii culturii de mazare pe cele 150 de hectare, de catre "specialistul"-inginer sef al sectorului agricol Mustaciosu Florian, in prezent, cultura de mazare a ajuns toata la maturitate, ceea ce face imposibila fabricatia in timp optim, creandu-se riscul pierderii unei cantitati substantiale de mazare verde", precizeaza angajatii societatii. In opinia celor din societate, toate acestea demonstreaza incapacitatea directorului de a organiza si de a redresa activitatea societatii. O explicatie a atitudinii si dorintei aprige a directorului de a trena lucrurile in aceasta faza - cu incasarea de remuneratii consistente si total dezinteresat de soarta salariatilor si a societatii - ar fi, in opinia sindicalistilor, faptul ca Geambasu are calitatea de membru in cadrul consiliilor de administratie ale altor doua societati comerciale, respectiv: Becker & Mar SA si Coca-Cola HBC SA. Aceasta situatie financiara personala infloritoare face ca Theodor Geambasu sa nu aiba grija zilei de maine, o data in plus daca luam in calcul faptul ca tertipurile sale sunt obladuite la paravanul umbrelei politice a partidului de guvernamant. Motiv pentru care directorul gaseste de cuviinta sa-si faca un gen de "mea culpa", nici macar legat de datoriile uriase acumulate la furnizori, bugetele locale si de stat, sume care se ridica la zeci de miliarde de lei, precum si de creante neincasate de peste 23 de milioane de lei. In prezent, societatea nu prea mai deruleaza contracte, obiectul de activitate in ultima perioada fiind recoltarea si ambalarea spanacului (80 de tone), precum si vanzarea unor active.

S-au vandut active de peste 11 miliarde de lei

Pe buna dreptate, angajatii SC "Munca Ovidiu" SA se intreaba unde sunt banii rezultati de pe urma vanzarii unor active care valorau aproximativ 11 miliarde de lei. Societatea nu a reusit sa vanda decat o linie de fabricatie, un tractor si alte cateva utilaje, toate insumand un miliard, insa marea furaciune s-a facut cu activele (constructii, terenuri in extravilan) vandute la licitatie prin intermediul Administratiei Financiare. Intermediar a fost circa financiara din localitatea Ovidiu. "Se pare ca participantii la licitatie au cumparat activele cu contracte, plata urmand sa se realizeze esalonat, ceea ce a facut ca societatea sa piarda din nou", sustine contabilul-sef Rosu. Acesta spune ca a sesizat saptamana trecuta Politia Economica in legatura cu toate aceste aspecte, insa, pana in prezent, nimeni nu s-a deplasat la Ovidiu pentru verificarea faptelor savarsite de directorul general.

Scapat ca prin urechile acului de puscarie

Surse din cadrul societatii si al organizatiei judetene PSD ne-au confirmat faptul ca Theodor Geambasu a "contribuit" din plin la crearea si mentinerea unei stari vecine cu falimentul si in cadrul societatii Vultagra SA din comuna Vulturu, pe timpul cand Geambasu a ocupat aceeasi functie, respectiv director general. La ora cand acesta a plecat din societate - anul 2000 - societatea era greu incercata financiar, desi respectiva unitate este mult mai mica, de tip IAS. Oamenilor le este frica sa vorbeasca, temandu-se sa nu-si piarda locul de munca, pentru ca Geambasu este razbunator. Totusi, providenta ne-a adus sub ochi niste dosare penale, pe numele directorului Theodor Geambasu, in care era cercetat pentru abuzuri savarsite, cum ar fi: cedare ilegala de terenuri si insusirea de locuinte de serviciu. Dupa inregimentarea politica, dosarelor li s-a dat NUP. "Mi-a zis cineva sa am mare grija, ca a scapat ca prin urechile acului de puscarie. Si-a insusit o casa la Vulturu. A fost cercetat", a precizat contabilul-sef Rosu.

In loc de epilog

Cu siguranta, vom reveni cu amanunte asupra acestui fapt, mai ales dupa ce se va pronunta in acest caz si prefectul judetului, Gheorghe Martin. Discutand si ieri cu angajatii SC "Munca Ovidiu" SA, acestia au spus ca Geambasu iar le-a promis ca-si vor primi banii, odata cu livrarea recoltei la orzoaica, foarte buna in acest an. Daca si aceasta promisiune a directorului Theodor Geambasu se va dovedi doar praf in ochii oamenilor de la "Munca Ovidiu" veti afla din numerele viitoare ale cotidianului nostru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii